„Tai iš esmės karo nusikaltimas“, - teigia britų analitikas Edwardas Lucasas.

„Kremliaus propagandos mašinai bus labai sunku visa tai atlaikyti. Rusai jau pareiškė, kad tai ukrainiečių darbas, kurie norėjo sulaukti užuojautos, jau formuojamos įvairios konspiracijos teorijos, nors išoriniam pasauliui gana aišku, kad tai rusai davė pažangią ginkluotę separatistams, kurie nebuvo treniruoti jų tinkamai naudoti. Ir to pasekmė – numuštas civilinis laineris. Tai fundamentali Rusijos nesėkmė šiame konflikte. Rusija turėjo malšinti konfliktą, tačiau ji jį kurstė ir šis kurstymas kainavo šimtus nekaltų gyvybių“, - sakė analitikas.

Savaitraščio „The Economist“ redaktorius ir kelių knygų apie Rusiją autorius iš esmės yra įsitikinęs, kad už orlaivio numušimo stovi Rusijos remiami separatistai. Tačiau jis sako nesantis pakankamai tikras, ar toks skaudus įvykis taps viską keičiančiu lūžiu Europos politikoje.

„Tai tikrai turėtų tapti lūžiu, tačiau daugelis dalykų prieš tai irgi turėjo būti lūžiniai. Pavyzdžiui, Krymo užgrobimas turėjo tapti lūžiu. Rusijos parama separatistams Ukrainoje turėjo būti lūžis. Turėjome daugybę žadintuvo skambučių Vakarams, tačiau papratsai Vakarai pabunda ir vėl nueina miegoti. Aš tikrai manau, kad tai turi tapti lūžiu, bet nesu visiškai įsitikinęs. Bet kokiu atveju tai tikrai bus spyris Europos politikams kurie patarė Rusijos atžvilgiu laikytis minkštos politikos“, - sakė E. Lucasas.

Edwardas Lucasas
Jo nuomone, paaiškėjus, jog dėl numušto lainerio kalti separatistai, bus aišku, kad Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas, Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis, Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė buvo teisūs – į Rusijos veiksmus reikėjo reaguoti griežtai.

„Jie perspėjo, jog turime būti griežti, kitaip šitas konfliktas tik darysis bjauresnis. Mes nebuvome pakankamai griežti ir šis konfliktas iš tiesų tapo labai bjaurus“, - sakė E. Lucasas, pridūręs, kad Europos politikoje sumenks prancūzų ar italų pozicijos.

Britų analitiko nuomone, orlaivio numušimas į Ukrainos konfliktą įtrauks amerikiečius, kurie buvo linkę Ukrainos reikalus palikti patiems europiečiams. Jo nuomone, tai gali pabudinti Vašingtono vanagus.

Klausiamas, ką galėtų pasakyti tiems žmonėms, kurie dėl susidariusios situacijos kaltina pačią Europos Sąjungą, kuri neva kišo nosį ne ten, kur reikia, E. Lucasas sakė, kad taip gali sakyti tik nesveikas arba visiškai kvailas žmogus.

Tokie kaltinimai pasipylė po Europos Parlamento Liberalų ir demokratų aljanso už Europą lyderio Guy Verhofstadto paskyroje „Twitter“ paskelbta užuojauta teroro Ukrainoje aukoms.

„Tokį argumentą gali naudoti tik nesveikas arba visiškai kvailas žmogus. Negi Europa pasakė V. Putinui: „Pone V. Putinai, jūs turite suteikti pažangių ginklų žmonėms, kurie net nežino, kaip jais naudotis“. Juk V. Putinas suteikė ginkluotę. Tai juk išsivysčiusio pasaulio ginkluotė, sukurta kautis moderniame kare, skirta numušti kariniams orlaiviams. Jeigu duodi tai kažkam, kas nemoka naudotis ir jie pamato danguje lėktuvą, paspaudžia mygtuką ir tiesiog šauna, tai iš esmės yra karo nusikaltimas“, - sakė E. Lucasas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1184)