Kaip patvirtino religinei bendruomenei atstovaujantis Andrejus Pakulinas, Jehovos liudytojai, kurių būstinė iki šiol buvo Kaune, Giraitės kaime, į Vilnių perkelia dalį veiklos.

„Sostinė – susisiekimo požiūriu patogesnė vieta susitikti įvairiose šalyse tikėjimą liudijantiems, todėl dažnai keliaujantiems bendruomenės nariams“, - DELFI sakė A. Pakulinas.

Vilniuje jehovistai taip pat žada įkurti vertimų biurą, leisti nemokamai platinamus leidinius. Dvylikoje Šeimyniškių gatvėje nupirktų naujų butų įsikurs darbuotojai.

„Taip yra visame pasaulyje – darbuotojai apgyvendinami netoli darbo vietos, kad jiems būtų lengviau, nereikėtų daug laiko gaišti kelionėms. Taip veiksime ir Vilniuje. Vertimų biure iš anglų kalbos į lietuvių versime mūsų leidinius „Sargybos bokštas“ ir „Atsibuskite“, kurie platinami nemokamai, nes mes neužsiimame jokia komercine veikla“, - sakė bendruomenės atstovas.

Finansavo amerikiečiai

Lietuvos Jehovos liudytojų biuras Giraitėje
Organizacija yra tarptautinė, mūsų šalyje registruota kaip Lietuvos Jehovos liudytojų religinė bendrija, tačiau, A. Pakulino žodžiais, tai nereiškia, kad yra savarankiška ir veikia atskirai nuo pasaulinės bendrijos.

„Mūsų pagrindinis biuras Amerikoje, Niujorke. Veikla vykdoma bendrai, visame pasaulyje, todėl ir įsikūrimas, kuris dabar prasidėjęs Vilniuje, nevyksta vien mūsų valia. Lietuvoje Jehovos liudytojų yra apie 3200, todėl savomis lėšomis mūsų bendratikiai Lietuvoje nesugebėtų pasistatyti biuro, nusipirkti butų. Tai daugiausia finansuojami iš užsienio“, - komentavo bendruomenės atstovas.

Jeigu investuojama Lietuvoje, matyt tikimasi, kad čia daugės Jehovos liudytojų? „Mes visada to tikimės, todėl ir einame į žmones. Visada tikimės, kad žmonės priims mūsų skelbiamą žinią apie Dievo karalystę ir taps Jehovos liudytojais, nors, aišku, neverčiame to daryti ir tai noriu pabrėžti. Mums svarbus Biblijoje minimas principas, kad kiekvienas žmogus turi laisvą valią spręsti, kuo tikėti ir kokiais įsitikinimais vadovautis“, - pabrėžė hierarchijos atsisakiusios bendruomenės narys.

Vadina sekta

Lietuvoje Jehovos liudytojai yra religinė bendrija, registruotas juridinis asmuo, turi paramos gavėjo statusą, tačiau, kaip sakė DELFI pašnekovas, valstybės pripažinimo nesiekia.

„Buvome kėlę tą klausimą. Tačiau nematome būtinybės siekti valstybės pripažinimo. Pakanka to, kad esame Lietuvoje registruoti, galime veikti, mums nėra jokių trukdžių, kaip pavyzdžiui dabar Rusijoje“, - sakė bendruomenės atstovas.

Kalbėdamas apie Jehovos liudytojų persekiojimus Rusijoje, A. Pakulinas pasidžiaugė, jog prieš kelias savaites Europos Sąjungos Žmogaus teisių teisme Jehovos liudytojai „eilinį kartą laimėjo bylą prieš Rusiją, kurios policija nutraukė sueigą, suėmė ir uždarė kelis žmones, apkaltindami dėl ekstermizmo ir kitų nebūtų dalykų, vadovavosi ne faktais, bet nuogirdomis“.

Lietuvoje Jehovos liudytojai taip pat pavadinami sekta. Tačiau A. Pakulinas to nesureikšmina, teigdamas, jog tam įtakos turėjo sovietmetis, kai 50 metų buvo neigiamai žiūrima į bet kurią religiją.

„Taip lengvai iš žmonių protų tokie dalykai nepašalinami. Kitose Europos Sąjungos šalyse tikintieji su panašiomis problemomis nesusiduria, Jehovos liudytojų niekas nelaiko pavojingais ar sekta, gerbiami kiekvieno žmogaus įsitikinimai. Lietuvoje nėra visiškai gerai, tačiau negalėčiau pasakyti ir kad turime didelių problemų. Kartais pasireiškia neigiami stereotipai, bet nemanau, kad piktybiškai“, - sakė bendruomenės atstovas.

Atsisako kraujo perpylimo

Jehovos liudytojų tinklalapyje pažymima, kuo ši bendruomenė skiriasi nuo kitų krikščioniškų tikėjimų. Pasak jų, Šventajame Rašte mokoma, kad Jėzus — ne Trejybės dalis, o tiesiog Dievo Sūnus. Taip pat netikima, jog siela yra nemirtinga arba kad Dievas siunčia žmones į pragarą amžinai kentėti.

Jehovistai nepritaria Katalikų Bažnyčios mokymui, tačiau prieš ją neprotestuoja, „nemėgina jų reformuoti“ ir tai – viena iš skirtybių, kurią jie mini aiškindami, kuo skiriasi nuo protestantų.

Kitaip nei katalikai ir reformatai,  Jehovos liudytojai atsisako gydymo, kuriame naudojamas kraujo perpylimas. Kaip minima jų tinklalapyje, įsakymai susilaikyti nuo kraujo aiškiai įsakyti tiek Senajame, tiek Naujajame testamente.

Veiklą pradėjo 1912 m., Klaipėdoje

DELFI primena, kad Jehovos liudytojų veikla dabartinėje Lietuvos teritorijoje prasidėjo 1912 metais Klaipėdoje. Bendruomenės ištakos - 1870 metais JAV suburta Pitsburgo „Biblijos tyrinėtojų“ mokymo grupė, kuriai vadovavo Charlesas Taze Russellas.

Veiklos pradžioje Lietuvoje jehovistai buvo žinomi kaip Biblijos studentai. Platino krikščionišką literatūrą keliaudami per miestus ir kaimus. Jiems padėjo iš kitų šalių atvykę misionieriai. 1932 metais religinė bendruomenė Lietuvoje buvo įregistruota teisiškai.

Sovietmečiu negalėję veikti jehovistai aktyviau pradėjo reikštis Lietuvai atgavus nepriklausomybę. 1995 metais netoli Kauno, Giraitės kaime centrą įkūrusi bendruomenė vadovavo liudytojų veiklai visoje šalyje, organizavo naujų bendruomenės namų, vadinamų Karalystės salėmis, statybą.

Išskirtinis Jehovos liudytojų veiklos Lietuvoje bruožas, išryškėjęs nuo pat bendruomenės atsiradimo, didelis dėmesys spausdintam žodžiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (406)