„Iš ankstaus ryto dar susitinku su energetikos ministru prieš mano vizitą į Prezidentūrą ir susitikimą su prezidente. Turiu aš dar kitų klausimų ministrui. Ir jeigu ministras šiandien jau yra atleidęs savo viceministrę, tai jo sprendimą vertinu teigiamai, nors šitas sprendimas galėjo būti daug anksčiau. Bet suprantu ir Lenkų rinkimų akcijos vadovo tokį jam darytą spaudimą ir reikalavimą neatleisti. Energetikos ministras yra labai diplomatiškas žmogus ir dėl tos priežasties jis tą sprendimą priėmė paskutiniu momentu“, - pirmadienį vakare sakė A. Butkevičius.

Klausiamas, kodėl R. Cytacką reikia atstatydinti, jeigu jos pavardės nebuvo Specialiųjų tyrimų tarnybos sudarytame „juodajame sąraše“, premjeras neatsakė.

„Aš manau, kad mes per daug sureikšminame šią asmenybę, per daug ji sureikšminta kaip asmenybė. Nereikėtų tiek laiko skirti jai ir apie tai diskutuoti. Pirmiausia tai kompetencijos stoka“, - sakė A. Butkevičius.

Pasiteiravus, ar premjero turimi klausimai energetikos ministrui J. Neverovičiui kaip nors gali paveikti jo sprendimą – teikti ar neteikti šį asmenį į ministrus – A. Butkevičius sakė, jog tai ne tokie klausimai, kurie pakeistų jo nuomonę.

„Manau, kad nenulems. Ministras yra stiprus, gana gerai įgyvendina tarptautinius projektus ir turiu pasakyti, kad naujas žmogus, atėjęs į šitą sektorių, tikrai turėtų ilgą laiką gilintis, o šiandien įgyvendinant suskystintų gamtinių dujų terminalą nėra laiko tam“, - sakė premjeras.

DELFI primena, kad R. Cytacka buvo vienintelė viceministrė, kuri iki praėjusios savaitės penktadienio vakaro savo noru neatsistatydino iš pareigų, nors taip apsisprendė valdančiosios koalicijos Politinė taryba.

Dėl šios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguotos atstovės kilo didžiulis konfliktas. Premjeras ministrui pasiūlė rinktis – arba atleidžia viceministrę, arba grasino nebeteikti ministro pareigoms, tačiau J. Neverovičių taip pat spaudė į ministrus delegavusi partija – Lenkų rinkimų akcija. Ministras net prisipažino ketinęs trauktis iš pareigų, bet jo nuostatą pakeitė telefoninis prezidentės D. Grybauskaitės skambutis, kuriuo šalies vadovė išsakė palaikymą.

Galiausiai R. Cytacka pasitraukė pati.

A. Butkevičius ne kartą priekaištavo J. Neverovičiui dėl R. Cytackos elgesio – ji išgarsėjo, kai prezidentę išvadino melage, ant savo namo Šalčininkų rajone nekėlė valstybinės vėliavos per dvi iš eilės Lietuvos šventes, tačiau iškėlė Lenkijos vėliavą per kaimyninės šalies valstybinę šventę.

Dėl įtartinų viceministrų prezidentės Dalios Grybauskaitės kritikos sulaukusi valdančioji koalicija nusprendė, jog įgaliojimus grąžindami ministrai atleis visus viceministrus, o naujai patvirtinus kabinetą, savo komandas formuos iš naujo.