Tai interviu DELFI atskleidė prieš 11 metų į Rusiją emigravusi 29-erių Ana Šmidt. Ji dalyvavo praėjusį savaitgalį vykusiame Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime (PLJS).

2003 m. A. Šmidt išvažiavo studijuoti į Maskvą. Ji laimėjo tarptautinį konkursą, suteikusį teisę studijuoti bet kuriame Rusijos universitete. Mergina pasirinko žurnalistikos studijas Tautų draugystės universitete Maskvoje.

Čia ji baigė bakalauro ir magistro studijas. Krizės metais, baigusi bakalauro studijas, A. Šmidt buvo grįžusi į Lietuvą, tačiau, neradusi norimo darbo, išvyko tęsti mokslų į Maskvą. „Ambicijų daug, norisi daug, atrodo, viską moku, viską žinau, esu atlikusi praktiką LRT televizijoje, atrodo, atvažiuosiu ir iškart gausiu gerai apmokamą darbą. Tačiau tuo metu Lietuvoje buvo krizė, darbą susiradau ne pagal specialybę, tai buvo gera praktika, tačiau ilgai to daryti nenorėjau ir sugrįžau į Maksvą, čia toliau studijavau magistrantūrą“, – pasakojo A. Šmidt.

Universitete mokosi studentai iš 124 pasaulio šalių. „Kaip juokavo mūsų rektorius, jūs gavote ne išsilavinimą, o 100 žmonių iš skirtingų šalių vardus, pavardes ir namų adresus, pas kuriuos visada galite atvažiuoti į svečius“, – pasakojo lietuvė. Taip ir yra – pas ją jau lankėsi draugai iš Gvatemalos, Rusijos, ji pati vyko į Kiniją.

Padeda kurti „Sex guru“

Po studijų A. Šmidt pradėjo dirbti „Domino“ teatre Maskvoje. Šiuo metu statomas interaktyvus šou – komedija „Sex guru“, kuris jau rodomas Lietuvoje ir kitose šalyse. Lietuvoje pagrindinį vaidmenį atlieka Algis Ramanauskas, Maskvoje vaidins aktorius Aleksandras Rewa, žinomas populiaraus personažo Arthuro Pirozhkovo vaidmenyje. A. Šmidt kuriant spektaklį dirba vykdančiąja prodiusere.

Spektaklį numatoma rodyti Maskvoje, vėliau jį išvys Lietuvos, Latvijos ir kitų regiono šalių žiūrovai.

„Diskusijoje Dalia Ibelhauptaitė užsiminė, kad Lietuvoje jauni žmonės neina į spektaklius. Jai tenka daug investuoti į tai, kad pritrauktų jaunimą į teatrą. Rusijoje situacija visai kitokia: ten tradicijos, mada, teatras ten kaip pramoga. Mieste, kuriame gyvena 20 mln. žmonių, surinkti 600 vietų salę bent tris kartus per mėnesį tikrai nesunku“, – kalbėjo A. Šmidt. Pasak pašnekovės, Rusijoje net 14 milijoninių miestų, tad į juos galima važinėti kas savaitę.

Tačiau, pastebi ji, ir konkurencija milžiniška. Rusai turi nepaprastai gerą teatro mokyklą ir stato begales kūrinių.

Rusus pakerėjo R. Tuminas ir I. Dapkūnaitės šypsena

„Čia mūsų žvaigždė, mes juo labai didžiuojamės. Kiek žinau, J. Vachtangovo teatras iki tol nebuvo toks populiarus ir neturėjo tokių gerų spektaklių“, – apie J. Vachtangovo teatre dirbantį režisierių R. Tuminą kalba A. Šmidt.

Anksčiau Maskvoje prisistačius, kad esi iš Lietuvos, žmonės sakydavo žinantys Arvydą Sabonį, dabar sako „Tuminas, Vachtangovo teatras“. Maskviečiai žino ir daugiau lietuvių.

Maskvoje labai populiari atlikėja Alina Orlova, ji surenka pilnas sales Maskvoje, Sankt Peterburge ir kituose miestuose. Viename klube koncertavo atlikėjas ir prodiuseris Mario Basanovas, be proto populiarūs rusiškai dainuojantys „Biplan“.

Visoje Rusijoje žinomi Lietuvos ledo šokėjai Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas. Jie laikomi čiuožimo guru, daug rusų norėtų pas juos mokytis čiuožti. Populiarios ir aktorės Tatjana Liutajeva bei Agnija Ditkovskytė – dažnai pabrėžiama, kad jos iš Lietuvos.

Rusijoje bene pati populiariausia lietuvių aktorė Ingeborga Dapkūnaitė. Ji dalyvavo labai populiariame Pirmojo Baltijos kanalo (PBK) šou „Vakarinis Urgantas“. A. Šmidt teigimu, Rusijoje jos įvaizdis – kaip gražiausiai besišypsančios lietuvaitės.

Sulaukia juokelių dėl lėtumo ir fašistų rėmimo

Maskvoje A. Šmidt aktyviai dalyvauja lietuvių bendruomenės veikloje. Dažniausiai lietuviai susitinka per ambasadoriaus Renato Norkaus organizuojamus renginius. Kartu lietuviai mini lietuviškas šventes, žiūri lietuviškus filmus ir sporto varžybas bei naudojasi proga pabendrauti lietuviškai.

Pagal Rusijoje atliekamas apklausas, Lietuva priskiriama prie nedraugiškiausių šalių. Ar tai justi kasdieniame gyvenime?

„Labai skirtingai žmonės žiūri į skirtingus lietuvius. Gal daugiau negatyvo tenka Lietuvoje gyvenančiam lietuviui, kuris aktyviai pasisako už Ukrainą ir prieš Rusiją. Mes savo adresu sulaukiame vieno kito juokelio: anksčiau juokaudavo, kad, kaip ir estai, esame lėti, dabar sako, kad jums labai patinka Ukraina ir jūs noriai bendraujate su Ukrainos fašistais“, – pastebi A. Šmidt. Tačiau agresijos ar pasipiktinimo savo pačios atžvilgiu pašnekovė negirdėjo nė karto.

Maskvoje maitinasi lietuviškais produktais

Kartu su kitais užsienyje gyvenančiais tautiečiais PLJS susitikusi su prezidente Dalia Grybauskaite, A. Šmidt jos paprašė remti Lietuvos verslą Rusijoje ir kultūrinius renginius. „Kuo daugiau mes rodome savo kultūros, tuo geresnis lietuvių įvaizdis užsienyje“, – mano A. Šmidt.

Lietuvoje nuogąstauja dėl kai kurių rusų atlikėjų vizitų ir jų atvežamos propagandos, koncertų per Lietuvos valstybines šventes. Ar reikėtų bijoti į Lietuvą vežamos rusų kultūros? „Manyčiau, kad ne, mes turime 7-8 proc. rusakalbių piliečių Lietuvoje, jie puikiai integruoti į lietuvių visuomenę, moka lietuviškai, dirba lietuviškose įmonėse. Jei atvažiuos Rusijos atlikėjas ir padainuos, nuo to lietuvių moralei ar vertybėms, nemanau, kad bus žala. Man visa tai kelia šypseną, manau, tai – politiniai žaidimai“, – kalbėjo A. Šmidt.

Jos nuomone, pablogėję Lietuvos ir Rusijos santykiai turi įtakos verslui, o tai yra blogai. „Rusijos rinkos Vakarų rinka niekada nepakeis, paprastas Rusijos pilietis gali suvartoti dvigubai daugiau lietuviškų produktų už vakarietį“, – mano pašnekovė. Ji pati Maskvoje valgo „Biovelos“ mėsos gaminius, „Pieno žvaigždžių“ pieno produktus ir tą daryti skatina draugus. A. Šmidt džiaugiasi, kad kiekvienoje parduotuvėje gali rasti lietuviško sūrio ir jogurto.

A. Šmidt protėviai buvo vokiečiai, po I-ojo pasaulinio karo likę gyventi Lietuvoje. Ji taip pat turi lenkiško, lietuviško bei vokiško kraujo. „Aš esu moteris, moteris gyvena ten, kur yra vyras, kada ištekėsiu, žinosiu, kur toliau gyvensiu – kad ir Australijoje, ar Urugvajuje, ar Sacharos dykumoje“, – į klausimą, kur gyvens ateityje, atsakė Maskvoje gyvenanti lietuvė.

PLJS A. Šmidt dalyvavo antrą kartą. Šįmet ji iš Rusijos atvyko viena.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (935)