Europos Parlamento narių bei ES kaimynystės ir plėtros komisaro Štefan Füle diskusijos metu Valentinas Mazuronis pabrėžė, jog šioje situacijoje ypač svarbu teisingai identifikuoti tai, kas vyksta Rytų Ukrainoje.

„Mano manymu, Ukrainoje vyksta nepaskelbtas hibridinis karas, kurio metu viena valstybė – kalbu apie Rusiją, neteisėtai užgrobė dalį kitos valstybės – kalbu apie Ukrainą bei Krymą. Rusija ir toliau eskaluoja neramumus Ukrainos teritorijoje bei remia ir skatina ten esančias neteisėtas karines grupuotes. Taigi nors ir nepaskelbtas, nors ir naudojant neįprastus metodus, karas Ukrainoje vyksta. Žūsta žmonės, civiliai,“ – diskusijos metu akcentavo V. Mazuronis.

Europarlamentaro iš Lietuvos nuomone, valstybės narės turi suprasti, kad tai karas ne tik prieš Ukrainą. „Šis karinis konfliktas – tai globalaus dabartinio Rusijos konflikto su Vakarų civilizacija ir Europa atspindys. Jeigu mes tinkamai nereaguosime, tai klausimas bus tik vienas: kuri Europos valstybė bus sekanti? Ar tai bus mano tėvynė Lietuva, ar kitos Baltijos valstybės, o gal Moldova, ar bet kuri kita pasaulio ar Europos šalis?“ – klausė V. Mazuronis.

V. Mazuronis akcentavo, jog esant tokiai situacijai kaimyninėje ES šalyje yra ypač svarbi ryžtinga ir vieninga visų Europos valstybių pozicija, koordinuoti veiksmai stabdant karinius išpuolius Ukrainoje ir ieškant taikaus konfliktų sprendimo būdo. Politiko nuomone, ši pozicija yra būtina, norint užtikrinti visų ES valstybių, tame tarpe ir Lietuvos, bei jų piliečių saugumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)