Prienų rajone vykstančiame Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime J. Olekas penktadienį dalyvavo diskusijoje apie Lietuvos diplomatiją globalioje politikoje.

J. Olekas aiškino, kad valstybę galime apginti ne tik ginklu: šiais laikais yra ir kitų agresyvių formų. Ministras kalbėjo apie kibernetinę erdvę, kai nulaužiami mūsų tinklalapiai, taip pat informacinius karus.

Pasak J. Oleko, kiekvieną dieną informacinėje erdvėje galime matyti melu pagrįstą informaciją apie įvykius Ukrainoje, apie mūsų valstybę, istoriją, kariuomenę. Jo nuomone, svarbu, kad būdami Lietuvos piliečiai, skleistume kitokią informaciją: pasakytume tiesą, koks iš tikro gyvenimas nepriklausomoje demokratinėje Lietuvoje, kiek galime didžiuotis valstybės istorija. „Kiek galime kurti ir tikėti vizija, kad jau gimė nepriklausomos demokratinės Lietuvos laikais jaunoji karta, kuri sukurs teisingesnę, geresnę Lietuvą, kurioje bus ne tik miela gyventi, bet į kurią bus miela sugrįžti“, – sakė ministras.

J. Oleko teigimu, yra puikių galimybių daugelyje pasaulio valstybių, bet tikrai save galima realizuoti ir Lietuvoje.

„Gaila, bet ne taip seniai skaičiau, kad vienai kolegei nepatiko iš Lietuvos išvykusios merginos suknelė, ta, kuri išvykusi, sakė, kad daugiau nieko lietuviško: viskas, baigta su Lietuva, aš daugiau nebe lietuvė, nes kažkas sukritikavo mano suknelę. Aš manau, kad tokiu keliu eidami mes tikrai nieko nepasieksime“, – pasakojo J. Olekas.

Akivaizdu, kad J. Olekas kalbėjo apie į JAV emigravusią dainininkę S. Milinytę, kuri neseniai nusprendė atsiriboti nuo savo gimtosios šalies.

„Tai mano paskutinis įrašas apie lietuvius. Daugiau jokių interviu. Daugiau nė vieno žodžio lietuviškai. Man jau gana. Kitos tokios neapykantos pilnos šalies nesu mačiusi. Nebus jokių interviu šia kalba, nenoriu turėti nieko bendro. Nė viena tauta šiame pasaulyje taip nekenčia savų kaip lietuviai. Galite vieni kitų nekęsti ir toliau, bet man jau gana!“, – socialiniame tinklapyje rašė S. Milinytė.

Vėliau paaiškėjo, kad S. Milinytė taip pasielgė po stilistės Agnės Jagelavičiūtės išsakytos kritikos dėl neva nederamos aprangos. „Lietuviai yra pavydūs ir pakvaišę dėl visko. Aš negaliu to suprasti ir negaliu bendrauti su žmonėmis, kurie pavydi vietos po saule. Lietuviai negerbia vienas kito“, – DELFI kalbėjo dainininkė. S. Milinytė džiaugėsi, kad jos Holivude laukia filmų premjeros, naujo albumo įrašai, koncertinis turas.

DELFI primena, kad Visuomenės harmonizavimo parke Prienų rajone šį savaitgalį vykstantį verslo, politikos, kultūros ir mokslo festivalį atidarė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Jame pranešimus politikos srityje skaitė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Lietuvos ambasadorius JAV ir Meksikai Žygimantas Pavilionis. Kultūros srityje pranešimus ruoš režisierius Oskaras Koršunovas, kuris kalbės tema „Lietuvos identiteto įvaizdžiai teatre”, VDU profesorius Leonidas Donskis. Bath universiteto Jungtinėje Karalystėje lektorius Ainius Lašas kels klausimą, ką studijuosime po 50 metų, apie kelią nuo mokslo iki komercinės sėkmės kalbės profesorius Arminas Ragauskas. Lietuvos makroekonomikos perspektyvas apžvelgs Kęstutis Šliužas ir Omano Sultonato garbės konsulė Lietuvoje Boleta Senkienė. Pagrindinį pranešimą skaitys ilgametis JAV Kongresmenas, buvęs JAV Atstovų rūmų pirmininkas J. D. Hastert.