Girtas darbuotojas Darbo inspekcijai įkliuvo jau pirmame statybos objekte. Vyras į alkoholio matuoklį įpūtė 2,92 promilės, jis išsiųstas namo. Tikrintame objekte užfiksuota ir daugiau pažeidimų – nedėvėti šalmai, neįrengtos apsauginės atitvaros. Darbo inspekcijos atstovų teigimu, tokie pažeidimai dažniausiai tampa nelaimių priežastimi, o alkoholio vartojimas šią riziką padidina apie penkiolika kartų.

„Na, iš tiesų, šiais metais jau žuvo 24 žmonės, 4 iš jų buvo neblaivūs. Sunkiai sužalotų žmonių iš 50 buvo 4. Tai jei žiūrėtume bendrą statistiką tarp sunkių ir mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe, tai yra maždaug dešimtadalis. Jei žiūrėtume, tarkim, tik tarp mirtinų, tai yra praktiškai penktadalis. Ir tokia situacija, tokie skaičiai stebimi bent jau pastaruosius trejus metus“, – aiškina Darbo inspekcijos vyriausiasis inspektorius Vilius Mačiulaitis.

Statybininkų asociacijos vadovas tvirtina, kad įprotis darbe vartoti alkoholį – tai iš sovietmečio paveldėta problema. Pavyzdžiu turėtų tapti Skandinavijos šalys. Jose darbuotojų saugos ir atsakingumo lygis esą itin aukštas. Lietuvoje, remiantis šiuo pavyzdžiu, yra kuriamas kompleksinis prevencinių priemonių planas.

„Buvo sukurta tam tikra teisinė ir nepakantumo atmosfera tarp kelių eismo dalyvių, kad pašalintų girtus asmenis iš eismo dalyvių rato. Tai aš manau, kad lygiai tokia pati nepakantumo atmosfera turi būt sukurta ir statybvietėse užkertant kelią girtiems asmenims ateit į darbą“, – teigia Statybininkų asociacijos vadovas Dalius Gedvilas.

Darbuojantis neblaiviam gresia bauda iki trijų šimtų litų. Darbdavys tokį žmogų privalo nušalinti nuo darbo, kitaip jis gali būti nubaustas iki pusantro tūkstančio litų.