Šis žygis ypatingas tuo, kad vyks šiaurinėmis jūromis palei šiaurinius Rusijos, Aliaskos ir Kanados krantus, pietinę Grenlandijos dalį ir Islandiją.

Kapitonas tikisi, kad po dvejų metų, 2016-aisiais, grįš į Klaipėdą.

„Šiaurėje laivybai sąlygos labai nepalankios. Jūros iš ledų išsivaduoja vos keliems mėnesiams. Privalome iki rugsėjo 15-osios pasiekti Aliaską ir ten, iškėlę jachtą į krantą, galėsime peržiemoti. Vėliau plaukti bus nebeįmanoma, nes viską sukaustys ledai“, – DELFI pasakojo jachtos kapitonas.

Vyras neslėpė, kad Šiaurė jį traukė nuo mažumės. „Aš gimęs pačiame Sibire, Tomsko srity. Tas atšiaurus klimatas manęs negąsdina“, – priminė J. Chardikovas.

Pasak jo, jachta „Owl“ pritaikyta laivybai atšiauriomis sąlygomis, jos korpusas sustiprintas, yra įmontuotas galingas, tačiau ekonomiškas „Volvo“ variklis. Yra ir speciali vandens gėlinimo iš jūros vandens įranga.

„Kol nuplauksime iki Sankt Peterburgo, tikiuosi, kad gausiu visus reikiamus įvairių Rusijos Federacijos tarnybų leidimus. Tada kanalu nuplauksime iki Archangelsko, iš kurio, rugpjūčio 1d., ir pradėsime sunkiausią kelionės dalį. Ar rusai suteiks leidimus – negaliu garantuoti. Nors pateikiau visus jų reikalautus dokumentus, nežinau, ar gausiu teigiamą atsakymą“, – svarstė J. Chardikovas, 2012 m. gavęs jachtos kapitono licenciją.

Neslepia simpatijų Lietuvai

Jachta „Owl“ pastatyta La Rochelle (Prancūzija) jachtų statykloje, tačiau registruota Klaipėdoje ir plaukia su Lietuvos vėliava. Kartu su J. Chardikovu iki Talino plaukia keli estai. Vėliau įgulos sudėtis gali kisti.

Rusas neslepia savo simpatijų Lietuvai. „Ši šalis tapo mano antrąją tėvyne. Čia gyventi gera ir patogu, mane supa malonūs žmonės“, – sakė 2011 m. laikinąją papildomą Lietuvos Respublikos apsaugą gavęs ir Vilniuje gyvenantis J. Chardikovas.

Apkaltino neskaidriu sandoriu

J. Chardikovas, buvęs Maskvos Šiaurės administracinės apygardos prefektas, į Lietuvą atvyko 2010 metais, praėjus keliems mėnesiams, kai tuometinio Maskvos mero Jurijaus Lužkovo žmona Jelena Baturina jį apkaltino neskaidriu sandoriu, dėl kurio ji esą prarado 1 mlrd. Rusijos rublių (beveik 83 mln. litų).

J. Baturinai pradėjus reikšti pretenzijas J. Chardikovui, jis 2009 metų vasarį neteko aukštų pareigų, o tų pačių metų lapkritį Maskvos Tverės rajono teismas už akių priėmė sprendimą jį suimti bei paskelbė tarptautinę paiešką.

Apie savo praeitį J. Chardikovas kalba nenoriai. „Tai praeitas etapas, Rusijoje už tai esu išteisintas ir grįžti prie tos temos nebenoriu. Rusijoje aš tebeturiu verslą, tai valstybei moku didelius mokesčius. Be to, ten gyvena mano vaikai. Nenoriu, kad mano samprotavimai jiems kaip nors pakenktų. Juk šį straipsnį tikrai skaitys tam tikri asmenys“, – vertinti Rusijos politiką atsisakė J. Chardikovas.