Tos pačios lyties asmenų santuokos Jungtinėje Karalystėje įsigaliojo lygiai prieš metus, 2013 m. liepą. Įstatymas, kuris galioja Anglijai ir Velsui, leidžia tos pačios lyties asmenims susituokti civilinėje ceremonijoje. Nuo gruodžio 10-tos bus leidžiama civilinę partnerystę sudariusiems asmenims ją pakeisti į santuoką.

Įstatymas taip pat numato, kad tos pačios lyties asmenų santuokas nuo birželio 3-iosios jau galima registruoti Jungtinės Karalystės konsulatuose. Tai galima daryti tik tam tikrose valstybėse, tarp jų ir Lietuvoje.

„Lietuvoje Jungtinės Karalystės ambasada bus pasirengusi pasiūlyti tos pačios lyties asmenų santuokų registravimą Jungtinės Karalystės piliečiams iš Anglijos ir Velso“, – DELFI patvirtino Jungtinės Karalystės konsulas Lietuvoje Martynas Cushingas.

Ši paslauga jau teikiama Jungtinės Karalystės konsulatuose Australijoje, Azerbaidžane, Bolivijoje, Kambodžoje, Čilėje, Kinijoje, Kolumbijoje, Kosta Rikoje, Dominikos Respublikoje, Estijoje, Vengrijoje, Japonijoje, Kosove, Latvijoje, Mongolijoje, Juodkalnijoje, Nikaragvoje, Peru, Filipinuose, Rusijoje, San Marine, Serbijoje ir Vietname.

Šios šalys išskirtos, kadangi dabar jose pagal galiojančią nacionalinę teisę Jungtinės Karalystės piliečiams nėra galimybės įteisinti santuokų. Kad konsulatuose galėtų būti tuokiamos vienalytės poros, turėjo leisti tos šalies vyriausybės, tam leidimą davė ir Lietuva.

Vis dėlto Lietuvoje britų piliečių sudaryta santuoka nebus pripažįstama: tai nėra numatyta mūsų šalies įstatymuose. Pasak M. Cushingo, lietuviai, net jei jų partneris bus britas, Lietuvoje tuoktis negalės. Tačiau tą jau dabar galima padaryti nuvykus į Jungtinę Karalystę.

Reikalavimai susituokti norinčioms poroms tokie pat kaip ir tradicinėms. Tuoktis nusprendę žmonės toje šalyje turi gyventi ne mažiau kaip 7 dienas. Santuokos liudijimas turės būti išduotas per 14 dienų.

Kadangi vienalytės santuokos galioja tik Anglijoje ir Velse, konsulatuose tuoktis negalės Jungtinės Karalystės piliečiai iš Šiaurės Airijos ir Škotijos. Konsulas teigė, kad Lietuvoje susidomėjimas šia galimybe kol kas menkas. Ceremonijos bus rengiamos šalia šv. Petro ir Povilo bažnyčios įsikūrusioje Jungtinės Karalystės ambasadoje.

V. Simonko įsižiebė viltis

Vladimiras Simonko
„Manau, tai simbolinę reikšmę mūsų bendruomenei turintis žingsnis, net jei jie šia teise negalės pasinaudoti. Pats neformalioje partnerystėje su partneriu gyvenu jau 24 metus. Tokie dalykai man įžiebia šiek tiek daugiau vilčių, kad per savo gyvenimą dar sulauksiu teisės įteisinti savo gyvenimą kartu“, – sako Lietuvos gėjų lygos valdybos pirmininkas Vladimiras Simonko.

V. Simonko žiniomis, Lietuvos Vyriausybė leidimą tuokti homoseksualias poras su ambasada derino net keturis mėnesius, tuo metu Latvija ir Estija tai esą padarė gerokai anksčiau.

„Tai, kad Lietuvoje galima atlikti šią ceremoniją, gal palengvins ir Lietuvos politikų apsisprendimą būti arčiau akivaizdžioms Europos tendencijoms. Mes žinome, kad Estija jau svarsto taip vadinamą partnerystės įstatymą, Lenkija pradeda diskusijas, manau, greitai Lietuva bus paskutinė šalis, kur toks įstatymas netgi nepradėtas svarstyti“, – DELFI kalbėjo V. Simonko.