Siūlymą keisti BPC pavaldumą yra užregistravęs parlamentaras Kęstutis Komskis. Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas yra sakęs, kad norėtų, jog BPC pavaldumas iš Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pereitų ministerijai, tačiau VRM parengta išvada kritikuoja K.Komskio projektą.

Ministerija aiškina, kad parlamentaras konkrečiais faktais ir objektyviomis aplinkybėmis nepagrindžia poreikio keisti BPC pavaldumą.

„Visiškai nenurodyta, kokių teigiamų rezultatų bus sulaukta pakeitus pavaldumą ir priskyrus centrą vidaus reikalų centrinėms įstaigoms“, - sakoma Vyriausybės išvados projekte.

BPC iki 2006 metų buvo įstaiga prie ministerijos, vėliau steigėjo funkcijas perėmė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

„Bendrąjį pagalbos centrą vėl padaryti pavaldų Vidaus reikalų ministerijai ir priskirti Bendrąjį pagalbos centrą vidaus reikalų centrinėms įstaigoms netikslinga“, - sakoma projekte.

Anot ministerijos, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui atliekant vidaus reikalų centrinės įstaigos funkcijas, o BPC koncentruojantis į reagavimo į pagalbos skambučius užtikrinimą bei plėtrą, iš esmės yra optimaliai paskirstytos funkcijos tarp minėtų institucijų, sudarytos sąlygos geriausiai naudoti administracinius bei techninius išteklius ir tai esą leidžia užtikrinti tinkamą BPC funkcijų vykdymą.

Be kita ko, pažymima, kad BPC neatlieka funkcijų, susijusių su valstybės politikos visuomenės saugumo srityje formavimo ir įgyvendinimo aptarnavimu, kas būna priskiriama suteikus įstaigos prie ministerijos statusą. Taip pat pabrėžiama, kad BPC tapus centrine vidaus reikalų statutine įstaiga, jam tektų skirti papildomų valstybės biudžeto lėšų naujoms finansininkų, teisininkų pareigybėms, reikėtų spręsti klausimą dėl patalpų atskyrimo, sukurti BPC pareigūnams naują uniformą.

Visgi 2013 metų rudenį, po tragiškos nelaimės, kai nepavyko nustatyti pagalbos prašiusios 17-metės buvimo vietos ir ji vėliau savo pagrobėjų buvo nužudyta, ministras yra sakęs, kad jo pirmas po nelaimės „pavedimas dėl BPC yra tas, kad jis būtų perduotas tiesioginiam ministerijos pavaldumui“.

Netrukus po nelaimės „tvarkietis“ K.Komskis įregistravo tai numatančias pataisas. Pagal jas centro vadovą skirtų ir atleistų vidaus reikalų ministras.