NATO pajėgų dislokavimas ir sustiprinta oro policijos misija yra puiki NATO šalių solidarumo išraiška agresyvios Rusijos politikos fone. NATO priemonės yra teisingas atsakas į susidariusią situaciją, tačiau sąjungininkų pajėgų buvimas regione turi būti toliau didinamas", - sakė dr. V. Urbelis.

Susitikime, kuriame dalyvavo visų trijų Baltijos šalių gynybos politikos direktoriai, buvo pabrėžta visų trijų valstybių parama JAV prezidento pasiūlymui skirti papildomą 1 milijardą dolerių regiono saugumo priemonėms.

Vaidotas Urbelis pabrėžė, jog Lietuva daro daug žingsnių, kad „JAV ir kitų sąjungininkų buvimas mūsų regione būtų naudingas tiek mums, tiek atvykstantiems JAV ir kitų sąjungininkų kariams". 

Derekas Cholletas skatino Lietuvą ir kitas Baltijos šalis vykdyti įsipareigojimus dėl gynybos biudžeto didinimo. Jis pabrėžė, kad JAV Kongreso nariai pritars naujoms saugumo priemonėms tik tada, kai matys realius Europos valstybių žingsnius didinant išlaidas gynybai bei skiriant bent 20 procentų gynybos išlaidų įsigijimams.

Susitikimo metu taip pat buvo aptartos pagalbos Ukrainai, regioninio bendradarbiavimo ir santykių su Rusija temos.

KAM politikos direktorius kartu su savo kolegomis vizito JAV metu taip pat susitiko su įtakingų JAV kongreso narių patarėjais ir smegenų centrų (angl. think tanks) atstovais. Susitikimų metų buvo pristatyta saugumo situacija regione, Baltijos šalių atsakas į krizę Ukrainoje ir padėtis Afganistane.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (290)