„Jeigu nelaikytume partnerystės civilinės būklės įvykiu, o leistume ją registruoti pas notarą, kaip, pavyzdžiui, ožkos pirkimą, kaip turto įsigijimą, (...) tuomet tokių aktų bus galima sudaryti nors ir dešimt. Ir tuomet mes įteisinsime poligamiją. Kitaip sakant mes įteisinsime valstybinę paleistuvystę“, - ketvirtadienį Seime svarstant Civilinio kodekso pataisų projektą pareiškė Seimo narė.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas pasiūlė iš Civilinio kodekso išbraukti nuostatą, kad valstybė privalomai registruoja partnerystę.

G. Purvaneckienė teigė, kad ši nuostata kodekse būtina, kol Seimas nepriėmė specialaus Partnerystės įstatymo.

Kita parlamentarė socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilionienė teigė, kad toks projektas pažeistų teisėtus piliečių lūkesčius ir įteisintų diskriminaciją.

„Atsisakius registruoti partnerystę kaip civilinės būklės aktą, partnerystę registruotų notaras. Tokiu būdu partnerystėje gyvenantys piliečiai, jų vaikai bus paženklinti kaip žemesnioji kasta, nes notaro registracija neprilygs santuokos registracijai. Taigi, skirtingi bendro gyvenimo būdo registravimai pažeis žmonių lygybę, įtvirtins žmonių diskriminavimą, formuos neigiamą požiūrį į tuos, kurie renkasi partnerystės gyvenimo formą“, - tvirtino ji.

Komiteto nuomonę pristatęs teisingumo ministras Juozas Bernatonis sakė, kad partnerystė nėra laikoma civilinės būklės aktu, jos registravimo tvarka turėtų būti nustatyta atskiru įstatymu.

Tačiau pagal komiteto siūlymą lyties keitimas liktų įteisintas ir tam net nebereikėtų priimti specialaus įstatymo, kaip numatyta dabar.

Pagal projektą, nesusituokęs pilnametis veiksnus asmuo, kuriam diagnozuotas transseksualumas buvo gydomas ne mažiau kaip dvejus metus, turėtų teisę medicininiu būdu pakeisti savo lytį, jeigu tai mediciniškai įmanoma. Lyties pakeitimas būtų atliekamas sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka.

„Ši pataisa atitinka visus Europos Sąjungos reikalavimus. Tokia tvarka, kai priimsime šią pataisą, bus nustatyta. Tai yra liga ir už tai numatomas dvejų metų atitinkamas gydymas, todėl suteikiama galimybė atlikti tokius kardinalius pakeitimus“, - aiškino ministras.

Šie Civilinio kodekso pakeitimai sukėlė sąmyšį parlamente. Nutarta projekto svarstyme padaryti pertrauką.

„Kadangi čia tiek visko suvelta - ir lyties keitimas, ir partnerystės ,ir visa kita, ir įsipareigojimai, kurių turbūt mes čia niekada nepatvirtinsime, - reikia išsiaiškinti kokios teisinės pasekmės, todėl prašau daryti pertrauką iki kito posėdžio“, - sakė konservatorius Rimantas Dagys.

Toliau Civilinio kodekso pataisų paketą parlamentas planuoja svarstyti liepą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)