„Prezidentė įpareigojo ministrą kuo greičiau surasti ilgalaikius sprendimus, kad būtų apsaugota Lietuvos informacinė erdvė - reikia keisti teisinę bazę, tobulinti ją, tai pat sudaryti geresnes sąlygas Lietuvai apsisaugoti nuo informacinių atakų“, - po susitikimo žurnalistams sakė prezidentė patarėja Rūta Kačkutė.

Susitikime, be kita ko, kalbėta apie poreikį skaidriai naudoti Europos Sąjungos (ES) lėšas.

Š.Birutis pabrėžė, kad ES lėšų poreikis kultūrai yra gerokai didesnis nei numatyta pinigų.

„Priminsiu, kad poreikis yra beveik dešimt kartų didesnis negu galimybės“, - sakė ministras.

Naujoje ES finansinėje perspektyvoje pirmą kartą struktūrinių fondų lėšos tiesiogiai bus skiriamos ir kultūrai.

„Statoma infrastruktūra turi būti tikrai reikalinga ir nesusitelkti tik sostinėje - labai svarbu skirti lėšų regioninės reikšmės objektams. Skirstant lėšas paveldui pagrindinis dėmesys turėtų būti skiriamas autentiškų ir vertingų paveldo objektų restauravimui, o ne jau sunykusių objektų atstatymui“, - pažymėjo prezidentės spaudos tarnyba.

Ministro aiškinimu, iš viso į kultūrą naujoje ES finansinėje perspektyvoje turėtų būti investuota 650 mln. litų ES lėšų.

„Iš jų 350 mln. litų yra kultūros infrastruktūrai ir 300 mln. litų - kultūros paveldui. Turiu pasakyti, kad tai nėra dideli pinigai, nes kada kultūros paveldui buvo naudojami pinigai per turizmo priemonę, per Ūkio ministeriją, ta suma buvo truputį didesnė“, - teigė jis.

Š.Biručio aiškinimu, siekiant į kultūrą pritraukti daugiau lėšų, planuojama didinti dalį, kuria prie projekto turi prisidėti privačių paveldo objektų savininkai.

„Intensyvumas privatiems paveldo objektams bus mažesnis arba daugiau lėšų reikės patiems prisidėti - mes galvojame, apie 50 proc.“, - sakė ministras, priminęs, kad anksčiau privatiems projektams tekdavo prisidėti mažesne dalimi.

„Juodų pavardžių“ neišgirdo

Kultūros ministras Šarūnas Birutis po trečiadienio susitikimo su prezidenteDalia Grybauskaitė teigė, jog tarp kultūros įstaigų vadovų nepageidaujamų pavardžių neišgirdo.

„Tokio sąrašo ir nei vienos juodos pavardės (Prezidentė - ELTA) nepasakė. Kol kas kultūros srityje vadovai dirba gana neblogai, pas mus yra numatytos rotacijos, ten, kur jas numato įstatymas - koncertinių ir teatrų įstaigų. Dabar įsigaliojo naujas įstatymas - muziejų ir bibliotekų direktoriai, vadovai dirbs penkerius metus, po to jie turės iš naujo dalyvauti konkurse“, - po susitikimo kalbėjo Š. Birutis.

Paklaustas apie Kultūros paveldo departamento direktorę Dianą Varnaitę, ministras neatmetė galimybės, jog ji tęs savo darbą dar vieną kadenciją.

„D. Varnaitė kol kas dirba ir jos kadencija baigiasi liepos mėnesį, ji pateikė savo ketverių metų programą, yra sudaryta atestacinė komisija, kuri vertina tą programą ir yra galimybė, kad jos darbas gali būti pratęstas dar vienai ketverių metu kadencijai. Nusiskundimų iš kitų institucijų dėl D. Varnaitės neturime, todėl viskas priklausys nuo programos vertinimo“, - sakė ministras.

Valdovų rūmų pabaigimą laiko prioritetu, tačiau konkrečių datų įvardinti negali

Kultūros ministras Šarūnas Birutis Valdovų rūmus laiko vienu iš prioritetinių objektų, bet negali įvardinti konkrečios datos, kada rūmai galėtų būti pabaigti. Tai, anot jo, priklausys nuo finansų ir šalies galimybių.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitikimo su kultūros ministru metu trečiadienį paragino saugoti išlikusį Lietuvos kultūrinį paveldą, o ne imtis atstatyti naujus objektus. Š. Biručio teigimu, tai nereiškia, jog Valdovų rūmų pabaigimas nebėra prioritetas.

„Valdovų rūmai yra esamas, jau pradėtas objektas ir jo nepabaigti būtų visiškai neteisinga, nes matėme, kiek Valdovų rūmai davė ne tik finansinės, bet ir moralinės naudos - pasididžiavimo savo valstybe, istorija, tautiniu tapatumu, ypač pirmininkavimo laikotarpiu tas labai gerai pasimatė. Be abejo, tas projektas yra vienas iš prioritetinių“, - po susitikimo su šalies vadove sakė Š. Birutis.

Anot jo, Valdovų rūmų pabaigimo data priklausys nuo finansų ir šalies galimybių, o šiuo metu prioritetas yra projektų, kuriems jau buvo skirtos Europos Sąjungos lėšos, pabaigimas.

„Pirmiausiai prioritetas bus projektai, kuriems buvo panaudotas ES lėšos iki 2007-2013 m. periodo, dabar tokių didelių objektų yra nemažai - tai ir Martyno Mažvydo biblioteka, Klaipėdos dramos teatras, Jūrų muziejus, delfinariumas ir kiti objektai, kuriuose jau panaudotos Europos Sąjungos lėšos, kad nereiktų jų gražinti. Tai bus tęsiama iš valstybės investicijų programos ir kitais metais jie turėtų būti pabaigti, kaip ir buvo numatyta sutartyse naudojant ES lėšas“, - kalbėjo kultūros ministras.