„Kai kurios pavardės, jau kiek žinau, nepasitvirtino, kurios buvo viešame sąraše“, - penktadienį interviu „Laisvajai bangai“ sakė parlamento vadovė.

Pasak Seimo pirmininkės, kai kurie ministrai kreipėsi į teisėsaugos institucijas dėl jų viceministrų, kad šie būtų įvertinti. Kai ministrai iš tarnybų sulauks atsakymų, vertins situaciją ir tarsis su premjeru.

„Čia daugiau Vyriausybės linijai“, - sakė L. Graužinienė.

Klausiama, ar aišku, kiek Darbo partijos viceministrų yra „juodajame sąraše“, L. Graužinienė nevertino, nes nežinoma, ar žiniasklaidoje skelbiamas sąrašas yra tikrasis.

„Nenorėčiau spėlioti“, - teigė Seimo pirmininkė.

Klausiama, ar žemės ūkio viceministrės pareigas gali eiti balsų papirkimo skandale atsidūrusi „darbietė“ Živilė Pinskuvienė, L. Graužinienė atsakė, kad teisminiuose procesuose nei Ž. Pinskuvienė, nei jos vyras Jonas Pinskus nedalyvavo.

„Be abejo, viešojoje opinijoje buvo minimos tos pavardės, bet mes gyvename teisinėje valstybėje, ir negaliu aš, kaip Seimo Pirmininkė, taip kalbėti. Mes turime vadovautis įstatymais ir, jeigu žmogus yra nepripažintas kaltu, tai jis nekaltas. Tai parašyta mūsų Konstitucijoje“, - sakė politikė.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės „juodasis sąrašas“ iš tikrųjų yra Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažyma dėl ministrų ir viceministrų skaidrumo. Jame nėra nė vieno ministro, tačiau yra viceministrų, tarp jų - ir iš Finansų bei Aplinkos ministerijų, yra sakiusi pati šalies vadovė.

Valdančiojoje koalicijoje pirmadienį „krito“ pirmoji „juodojo sąrašo“ auka - „darbietis“ žemės ūkio viceministras Rytis Šatkauskas. Jis kreipėsi į teisėsaugos institucijas, prašydamas suteikti jam visą informaciją, kuria remiantis viešojoje erdvėje skleidžiamos abejonės dėl jo darbo skaidrumo. Kartu su kreipimusi į teisėsaugą viceministras įteikė žemės ūkio ministrui Vigilijui Juknai atsistatydinimo raštą.

Pirmadienį su prezidente Dalia Grybauskaite susitikęs premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad kol kas neaišku, kiek viceministrų pakeista, nes artimiausiu metu su ministrais numatoma kalbėtis ne tik apie viceministrus, kurių pavardės paminėtos „juodajame sąraše“, bet ir kitų viceministrų kompetenciją.