R.Šatkauskas, be to, kreipėsi į teisėsaugos institucijas, prašydamas suteikti jam visą informaciją, kuria remiantis viešoje erdvėje skleidžiamos abejonės dėl jo darbo skaidrumo.

„Vertindamas šią situaciją kaip nuolatinį politinių spekuliacijų objektą ir trukdį mano tiesioginiam darbui, nusprendžiau pasitraukti. Ir nors neabejoju, kad iš teisėsaugos organų gausiu sau palankius atsakymus, nenoriu, kad vieno asmens problema trikdytų ministerijos darbą“, – rašoma R.Šatkausko pareiškime.

R.Šatkauskas BNS tvirtino nei kaip įtariamasis, nei kaip liudytojas, nei kaip specialusis liudytojas nebuvo apklaustas jokiose bylose. Su teisėsaugos pareigūnais jis teigė bendravęs tik savo iniciatyva, kai pernai spalį televizija TV3 pranešė apie neva jo per tarpininkus reikalautą 500 tūkst. litų kyšį.

Pernai gruodį šio viceministro darbo kabinete buvo rasta klausimosi įranga.

„Darbietis“ sakė nežinąs, kodėl jo pavardė galėjo atsidurti vadinamajame juodajame sąraše.

„Aš to sąrašo nemačiau, man sunku spėlioti“, - BNS teigė jis.

Viceministro atsistatydinimo pareiškimas dar nepatenkintas. Žemės ūkio ministras „darbietis“ Vigilijus Jukna yra išvykęs į komandiruotę užsienyje, grįš trečiadienį.

Apie ketinimą trauktis iš pareigų R.Šatkauskas informavo Darbo partijos pirmininkę, Seimo vadovę Loretą Graužinienę.

Darbo partijos deleguotas R.Šatkauskas žemės ūkio viceministro pareigas pradėjo eiti 2013 metų vasario mėnesį. Prieš tai jis buvo Kauno miesto savivaldybės tarybos narys, 2005-2008 metais yra ėjęs aplinkos viceministro pareigas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė praėjusį antradienį žurnalistams patvirtino, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba jai ir premjerui pateikė pažymą apie įtartinus viceministrus. Pasak prezidentės, šiame sąraše be kitų yra ir finansų bei aplinkos viceministrai.

Žiniasklaidos duomenimis, iš viso „juodajame“ sąraše yra devyni viceministrai.

Aplinkos viceministras A.Petkus mano nesąs „juodajame“ sąraše

Aplinkos viceministras, buvęs Telšių meras „tvarkietis“ Almantas Petkus teigia, kad jo pavardės įtartinų viceministrų sąraše nėra.

A. Petkus ir V. Mazuronis
„Aš žinau, kad nesu tame sąraše. Kodėl turėčiau būti tame sąraše? O kad įsitikinčiau ir pats, ir visus, kad įtikinčiau, aš parašiau prašymą STT ir kitoms tarnyboms, kad pateiktų informaciją apie mano asmenį - kokia informacija, ir tada jau bus galutinai įsitikinta“, - pirmadienį Vyriausybėje sakė viceministras.

Jis tai teigė neketinąs pasekti žemės ūkio viceministro „darbiečio“ Ryčio Šatkausko pavyzdžiu ir atsistatydinti.

Apie Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) jai ir premjerui Algirdui Butkevičiui pateiktą pažymą dėl įtartinų viceministrų prezidentė Dalia Grybauskaitė žurnalistams pranešė antradienį. Viešumoje įvardijama, jog sąraše gali būti devyni viceministrai iš šešių ministerijų.

A.Petkus prisipažįsta sąrašo nematęs, bet pažymi, kad neturi neleistinų ryšių.

Spauda yra rašiusi, kad A.Petkus esą galėjo siekti pasirūpinti privačiomis bendrovėmis, siejamomis su partija. Skelbta, kad jis gali turėti interesų ir Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) gamyklai statybose.

„Prieš metus bandyta sieti tokius dalykus, bet niekaip nėra tie dalykai susiję su manimi, aš paprasčiausiai kuruoju atliekų tvarkymo sritį. O pirkimai tie buvo paskelbti gerokai anksčiau, ir sąlygos pirkimų anksčiau (nustatytos - BNS), ir pirkimus vykdo Vilniaus savivaldybė. Mano sąsajos su „Vėtrūna“ yra deklaruotos viešųjų ir privačių asmenų (interesų) deklaracijoje“, - pirmadienį pabrėžė viceministras.

V. Gapšys nemato pagrindo trauktis viceministrams

„Darbietis“ Vytautas Gapšys nemato pagrindo trauktis kuriam nors iš viceministrų, kol nėra pateikta konkrečios informacijos, kuri liudytų apie galimus neskaidrumus.

Vytautas Gapšys
„Aš manau, kad šiuo atveju turi būti labai aiškiai valstybėje sudėliota, jeigu krinta šešėlis, tai jis turi būti pagrįstas, negalima remtis vien tik apkalbomis, nuogirdomis. Tai būtų nesąžininga tų žmonių atžvilgiu. Todėl, manau, kad bet kuriuo atveju turi būti dokumentai, kurie būtų pateikti pirmiausiai tiesioginiams vadovams ministrams. Jeigu ministrai gaus kažkokią medžiagą, kuri kels abejonių dėl tų asmenų galimybių toliau eiti pareigas, tai nedelsdami tai padarysime, be jokių juodųjų sąrašų, raginimų. (...) Aš nematau jiems jokio pagrindo trauktis", - kalbėjo V. Gapšys pirmadienį po valdančiųjų susitikimo Vyriausybėje.

Pasak „darbiečio", tokio pagrindo neturėjo ir atsistatydinti nusprendęs žemės ūkio viceministras R. Šatkauskas.

„Manau, kad jis viską pareiškime pakankamai aiškiai pasakė. Papildomai galiu pasakyti, kad mes žiūrime į įvairias situacijas, ir šiuo atveju aš manau, kad dabar nekils jokių abejonių, kai jis turės gauti visą medžiagą. Aš tikiuosi, kad jis ją gaus ir dar kartą bus parodyta, kad jokių problemų nėra. (...) Tiesą sakant, nemanau, kad ir Šatkauskas tokį pagrindą turėjo, jis tai padarė ir dėl tam tikrų asmeninių priežasčių", - sakė V. Gapšys.

L. Graužinienė sveikina R. Šatkausko apsisprendimą atsistatydinti

Seimo Pirmininkė, Darbo partijos pirmininkė Loreta Graužinienė sveikina bendrapartiečio žemės ūkio viceministro R. Šatkausko sprendimą atsistatydinti.

Loreta Graužinienė
„Manau, kad jis priėmė sprendimą, kaip ir tą viešai išplatino pranešime, kad jis kreipsis asmeniškai dėl viešojoje erdvėje jam pareikštų priekaištų, ir tada bus aišku, nes aš nenoriu komentuoti, nes nežinau tos situacijos", - pirmadienį po valdančiosios koalicijos partijų vadovų susitikimo su Prezidente Dalia Grybauskaitė sakė L. Graužinienė.

Klausiama, ar kiti viceministrai taip pat turėtų sekti R. Šatkausko pavyzdžiu, L. Graužinienė teigė, kad tai kiekvieno viceministro asmeninis klausimas. Atsakomybė tenka ir ministrams, kurie atsakingi, jog jų pavaduotojai būtų skaidrūs.

„Kiekvieno žmogaus yra asmeninis reikalas apsispręsti. Sveikinu R. Šatkauską, kuris priėmė tokį sprendimą, ir manau, kad jis garbingai apgins savo vardą ir galės kitą kartą dirbti toliau vienose ar kitose pareigose", - kalbėjo Seimo Pirmininkė.

Parlamento vadovė patikino, kad viceministrų klausimas paliestas ir per susitikimą su šalies vadove.