Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docentas Kęstutis Girnius BNS teigė, kad siūlydama V.P.Andriukaitį Lietuva į aukštas pareigas deleguotų vidutinioką - vadybininko gebėjimų neįrodžiusį politiką. To paties instituto lektorius Liutauras Gudžinskas savo ruožtu teigia, kad daugelis kitų Europos šalių į šias pareigas deleguoja politikus.

„Kai kada būna siūloma labiau biurokratai, kai kada politikai. Jeigu D.Grybauskaitę, kai ji buvo finansų ministrė, laikytume labiau biurokratės profilio, tai mes pirmą kartą turėtume komisarą, apibrėžiantį save kaip politiką. Daugelis kitų Europos šalių tokius atstovus ir deleguoja, ypač senosios Vakarų Europos šalys“, - BNS sakė L.Gudžinskas.

Tuo metu K.Girnius abejojo, ar V.P.Andriukaitis - tinkamiausias kandidatas į eurokomisarą postą.

„Man kyla klausimas, ar tikrai yra tokia padėtis, kad V.P.Andriukaitis yra tinkamiausias kandidatas Lietuvoje ir ką tai pasako apie Lietuvą. Man sunku tikėti, kad nėra žmonių su didesne patirtimi“, - kalbėjo K.Girnius.

L.Gudžinsko vertinimu, V.P.Andriukaitis yra vienas iš tinkamiausių kandidatų, kuriuos galėjo pasiūlyti socialdemokratai.

„Jo įdirbis Europos reikaluose nėra vienadienis, jisai yra buvęs Europos reikalų komiteto pirmininkas, kai Lietuva stojo į Europos Sąjungą, dirbęs Konvente ir panašiai - jis angažuotas tuose klausimuose“, - aiškino politologas

Jis pabrėžė, kad ministras gerai pasirodė ir per Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai - nebuvo „pasyvus statistas“.

„Čia mes kalbame apie tikrą politiką. Komisijoje reikia gebėjimų derėtis, kalbėtis, įtikinėti, rodyti tam tikrą iniciatyvą - V.Andriukaitis tas turi“, - sakė L.Gudžinskas.

Kita vertus, jis abejoja, ar deleguodama V.P.Andriukaitį Lietuva gautų kurį nors iš aktualiausių Lietuvai eurokomisarų postų.

„Čia ir yra, matyt, didžiausios abejonės, ar jis pagal savo profilį galės gauti kokį nors labai aktualų Lietuvai portfelį, tarkime energetikos, plėtros ar panašiai“, - teigė VU TSPMI lektorius.

Jis svarstė, kad Lietuvai greičiausiai nebus siūlomas ir su finansais susijęs postas. Kaip labiausiai tikėtiną sritį, kurią galėtų kuruoti dabartinis Lietuvos sveikatos apsaugos ministras, pašnekovas nurodė sveikatos reikalus.

„Paties V.P.Andriukaičio interesai kur kas platesni, jis domisi užsienio reikalais. Turint minty jo pramušamąją jėgą, galbūt bandys kažko siekti ir daugiau“, - sakė L.Gudžinskas.

Politologas K.Girnius savo ruožtu V.P.Adriukaičio kandidatūrą vertina kritiškiau.

„Aš labai abejoju dėl tos kandidatūros. V.P.Andriukaitis yra labai aktyviai dalyvavęs Seime ir taip toliau, bet kol kas neturi didesnės vadybinės patirties. Europos komisaras turi vadovauti dideliam būriui žmonių, o ne tik kalbėti, kaip kalbama Seime. Jis yra pradėjęs tą sveikatos reformą, bet dar visiškai neaišku, ar ji bus veiksminga“, - pabrėžė K.Girnius.

Jis stebėjosi, kad ministras nusprendė mesti Lietuvoje pradėtus darbus.

„Jeigu jis mano, kad šitos reformos yra svarbios, tai kodėl palieka šitas pareigas, o ne pasilieka Lietuvoje ir užtikrina, kad ta sveikatos apsaugos sistema, kurią jis laiko silpna, nevykusia, kodėl jis jos nepertvarko kaip įsivaizduoja“, - sakė politologas.

K.Girnius taip pat atkreipė dėmesį, kad dėl V.P.Andriukaičio apsisprendę socialdemokratai tęsia konservatorių tradiciją siųsti į Briuselį vidutiniokus.

„Reikia pastebėti, kad jeigu jis bus siunčiamas Briuselį, jis nebus pirmasis vidutiniokas, skirtas į tas aukštas pareigas. Reikia prisiminti, kad ir (Algirdas) Šemeta buvo kompetentingas, bet tik kompetentingas ministras ir (Andrius) Kubilius jį paskyrė. Tai galima sakyti, kad tęsiame Lietuvos tradiciją, kad vidutinybės yra siunčiamos į aukščiausią postą Briuselyje“, - kalbėjo jis.

K.Girniaus nuomone, kur kas tinkamesnis kandidatas į eurokomisarus būtų finansų ministras Rimantas Šadžius.

Ketvirtadienio vakarą posėdžiavusi Lietuvos socialdemokratų partijos valdyba nusprendė į eurokomisarus siūlyti V.P.Andriukaitį.

Pagal Vyriausybės įstatymą, kandidatą į EK narius oficialiai siūlo Vyriausybė, gavusi prezidento pritarimą ir pasikonsultavusi su Seimu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (187)