„Manau, kad pirmadienį bus koalicinės tarybos posėdis ir bus sutarta. Kol kas nėra (sutarta, kas siūlys - BNS)“, - BNS ketvirtadienį sakė G.Kirkilas.

Anot jo, kol kas neaišku ir tai, kokio eurokomisaro portfelis atiteks Lietuvai - tai paaiškės tik, kai bus paskirtas Europos Komisijos (EK) pirmininkas.

„Faktiškai procesas prasidės, jeigu birželio 26-27 dienomis Vadovų taryba patvirtins EK prezidentą. Dabar dar anksti, čia tik šiaip kalbos“, - sakė G.Kirkilas prieš ketvirtadienio vakarą planuojamą Socialdemokratų partijos valdybos posėdį, kuriame numatoma diskutuoti dėl šios partijos kandidato į EK.

Kaip vienas realiausių socialdemokratų kandidatų į EK narius minimas sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis.

Pasak G.Kirkilo, ketvirtadienį gali būti aptariama ir daugiau kandidatų. Pasiteiravus, ar tarp kandidatų yra ir europarlamentaras Zigmantas Balčytis, G.Kirkilas teigė, kad narystė Europos Parlamente būtų pliusas kandidatuojant į EK.

„Labai neaišku, koks mums portfelis atiteks. Aš įsivaizduoju, kad turėtume reikalauti transporto komisaro, nes yra daug projektų, energetikos galbūt. Reikia atsižvelgti, siūlant kandidatūras, į ką mes pretenduojame“, - svarstė G.Kirkilas.

Ambicijų siūlyti savo kandidatą į šį postą yra išsakiusi ir Darbo partija.

Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys BNS sakė, kad „darbiečiai“ galimus savo kandidatus derina Liberalų ir demokratų aljanso už Europą (ALDE) vadovybe.

„Mes visada sakėme, kad teiksime per ALDE partiją kandidatą, ir jeigu taip susiklostytų europinės darybos, kad ALDE atitektų eurokomisaro pozicija Lietuvoje, nes yra deramasi ir tuo aspektu, tada mes savo kandidatą pateiksime. Esame, tiesą sakant, ir pateikę ALDE vadovui dvi kandidatūras iš mūsų partijos“, - ketvirtadienį aiškino V.Gapšys, nenorėjęs minėti konkrečių kandidatų pavardžių.

Anot jo, europinės partijos ruošiasi šiais metais skiriant komisarus laikytis tam tikrų susitarimų - esą suformavus Europos Parlamento koaliciją bus žiūrima, kad būtų kiek įmanoma labiau atspindėtas koalicijos svoris EK.

„Mes suprantame, kad šansai galbūt ir nėra labai dideli, kad ALDE atitektų, bet jeigu taip nutiktų, tai mes esame pasiruošę tame procese sudalyvauti“, - tikino V.Gapšys.

Šiuo metu Lietuvai EK atstovauja 2009-ųjų metų liepą paskirtas Algirdas Šemeta, jis yra atsakingas už mokesčius, muitų politiką, auditą bei kovą su sukčiavimu. Jo kadencija baigiasi rudenį.