Aistros verda dėl kėdės, kurią palieka į Europos Parlamentą lagaminus jau susikrovęs partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas. Po kalinių balsų pirkimo skandalo Konstitucinis Teismas (KT) priėmė sprendimą, kuriuo remiantis Ž. Pinskuvienė, jos vyras, Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus ir dar keli šioje istorijoje figūravę „darbiečiai“ išbraukti iš porinkiminio partijos sąrašo. Vėliau šios kadencijos Seimas „darbiečius“ reabilitavo, tačiau KT praėjusią savaitę nutarė, kad tai padaryta pažeidžiant Konstituciją.

Remiantis naujausiu KT verdiktu, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) V. Uspaskicho vietą Seime atiduoda ne Ž. Pinskuvienei, o po išbrauktųjų „darbiečių“ sąraše besirikiuojančiam politikui Gintarui Tamošiūnui. Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Vytautas Gapšys tokia įvykių eiga nėra patenkinas.

V. Gapšys Seimui pateikė pasiūlymą kreiptis į KT dėl Ž. Pinskuvienės likimo. „Darbietis“ siekia KT išaiškinimo, ar VRK sprendimas Seimo kėdę atiduoti G. Tamošiūnui nepažeidžia „tikrosios rinkėjo valios“ 2012 m. Seimo rinkimuose. Seimas šio klausimo imasi nedelsiant – ketvirtadienį Seime įregistruota V. Gapšio iniciatyva čia pat įtraukta į tos pačios dienos Seimo posėdžio darbotvarkę.

Pristatydamas savo siūlymą, „darbiečių“ seniūnas tikino, esą jo bendražygiai nebuvo nei nuteisti, nei paskelbti įtariamaisiais. Taigi Ž. Pinskuvienė su kompanija esą turi teisę būti reabilituota.

V. Gapšio teigimu, priėmus jo siūlymą, KT turėtų iš naujo įvertinti, ar Ž. Pinskuvienė, jos vyras J. Pinskus ir kiti iš sąrašo išbraukti „darbiečiai“ kaip nors nusižengė įstatymams.

Tiesa, „darbiečių“ iniciatyvai iškilo sunkumų. Posėdžiui pirmininkaujantis socialdemokratas Algirdas Sysas informavo, kad Seimo kanceliarijos Teisės departamentas turi rimtų pastabų V. Gapšio siūlymui.

Po pateikimo Seimas „darbiečių“ iniciatyvai pritarė. Seimo pirmininkė ir Darbo partijos lyderė Loreta Graužinienė kreipimąsi į KT pasiūlė tvirtinti ypatingos skubos tvarka. Už tokį siūlymą pasisakė 54 Seimo nariai, prieš – 14, susilaikė 10. Taigi jau popiet Seimas imsis spręsti, ar vyks dar vienas bandymas reabilituoti „darbiečius“.

Laukia dar vienas KT pasisakymas

Po svarstymo kreipimuisi į KT pritarė 59 Seimo nariai, prieš balsavo 12, susilaikė – 14. Liko paskutinė, priėmimo stadija.

Diskusijose labiausiai reiškėsi „darbiečiai“ ir konservatoriai. Darbo partijos delegatai akcentavo, kad jų partiečiai kalinių balsų pirkimo byloje tebuvo liudytojai. Konservatoriai atsikirtinėjo, pažymėdami, jog derybos dėl kalinių balsų buvo vykdomos būtent iš sąrašo išmestų „darbiečių“ naudai. Analogiškos pozicijos laikėsi ir liberalai.

Po diskusijų už kreipimąsi į KT pasisakė 58 Seimo nariai, prieš – 23, susilaikė 13. Taigi KT turės dar sykį pasisakyti dėl Ž. Pinskuvienės ir kitų „darbiečių“ galimybių dirbti Seime.

DELFI primena, jog kalinių balsų pirkimo byloje nuteisti trys asmenys. Tai buvęs vicemero J. Pinskaus visuomeninis padėjėjas Eugenijus Maciulevičius, buvęs „darbiečių“ kandidatas į Seimą Viačeslavas Ždanovičius bei derybose dalyvavęs kalinys Vladislavas Gaidis. Pinskų, J. Gaudutienės ir kitų „darbiečių“, kurių naudai buvo vykdomos derybos dėl balsų pirkimo, kaltės įrodymų prokurorai nerado.