Kaip praneša Krašto apsaugos ministerija, veiksmų plane, kuris sustiprintų NATO kolektyvinę gynybą Rusijos agresijos Ukrainoje akivaizdoje, bus numatyta rengti daugiau ir platesnio masto pratybų, stiprinti karinę infrastruktūrą, peržiūrėti NATO greitojo reagavimo pajėgų panaudojimo galimybes, atnaujinti gynybos planus, taip pat numatomos NATO pajėgų dislokavimo Aljanso rytinuose regionuose galimybės.

Juozas Olekas
„Visos NATO narės sutinka, kad Rusijos veiksmai Ukrainoje turės ilgalaikių pasekmių mūsų saugumo aplinkai“, – po susitikimo kalbėjo krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Pasak ministro, NATO aiškiai demonstruoja, kad šalys, kurioms kyla grėsmės, neliks vienos. Jis taip pat tvirtino, jog yra svarbu, kad artėjančiame NATO viršūnių susitikime Velse valstybių vadovai priimtų sprendimus dėl būtinų pokyčių reaguojant į kylančią grėsmę ir Rusijos.

NATO gynybos ministrai susitikime taip pat daug dėmesio skyrė gynybos finansavimo didinimui. Nemažai šalių informavo apie sprendimus jau šiais metais didinti gynybos išlaidas arba ketinimus šias išlaidas padidinti nuo kitų metų.

J.Olekas taip pat priminė apie Lietuvoje priimtą politinį susitarimą laipsniškai didinti finansavimą, kol gynybos biudžetas pasieks 2 proc. nuo bendrojo vidaus produkto.