O agresija kelia agresiją“, - reaguodama į politiko Manto Adomėno pareiškimą DELFI interviu sakė Rusijos dienos Vilniuje organizatorė Olga Gorškova.

Kaip rašo ru.DELFI.lt, parlamentinės Konservatorių frakcijos narys Mantas Adomėnas kreipėsi į Vilniaus merą Artūrą Zuoką prašydamas atšaukti išduotą leidimą birželio 8 d. rengti Rusų kultūros dienų paminėjimą sostinės Vingio parke.

M. Adomėnas pabrėžė, kad Ukrainos įvykių kontekste Rusų kultūros dienų minėjimas, kai Rytų Ukrainoje būtent Rusijoje apmokyti smogikai kartu su persirengusiais Rusijos kariais bando suskaldyti Ukrainą, taptų smūgiu Lietuvos kaip valstybės, remiančios laisvą ir suverenią Ukrainą, reputacijai. 

„Kaip pažvelgsime Ukrainos piliečiams, kurie baiminasi dėl savo laisvės, į akis, kai Ukrainoje liejasi šios šalies laisvės kovotojų ir taikių gyventojų kraujas, o tuo metu Lietuvos sostinėje vyks agresoriaus režimo remiama šventė, pilna imperialistinių ir revanšinių simbolių bei finansuojama Rusijos?“, - klausia M. Adomėnas.

O.Gorškova: M. Adomėnas nėra lankęsis mūsų organizuojamoje šventėje

Rusijos dienos paminėjimo šventės Vilniuje organizatorė O. Gorškova teigia, kad ši šventė buvo rengiama 11 metų, tačiau iki šiol šis renginys nekėlė jokio pasipiktinimo.

Olga Gorškova
„Noriu pabrėžti, kad nei M. Adomėnas, nei Kęstutis Masiulis niekada nėra dalyvavę šioje šventėje, nors mes visada į šį renginį kvietėme tiek savivaldybės, tiek ir Seimo narius. Mūsų bendruomenė laikosi taisyklės, jog visų pirma būtinas dialogas. Be to, labai nekorektiška apjungti kultūrą ir politiką“, - mano O. Gorškova.

Jos įsitikinimu, tokio pobūdžio politikų pasisakymai sukelia tik neigiamą reakciją, ypač jaunimui.

„Tai spjūvis organizatorių pusėn, juk visa tai organizuoja ne vienas žmogus, o nemažai visuomeninių organizacijų. Vilnius visada buvo multikultūrinis miestas. Juk kai organizatoriai rengia šventę, jie atsižvelgia į tai, jog būtų naudojama tiek rusiška, tiek ir lietuviška simbolika. Visas renginys nukreiptas į šviesius ir geraširdiškus jausmus bei draugystę. Demokratinė visuomenė turi į tai žvelgti supratingai“, - įsitikinusi O. Gorškova. 

„Mūsų programa skirta skirtingo amžiaus asmenims, tačiau labiausiai ji yra orientuota į jaunimą. Manau, kad šventė vis tiek įvyks, tačiau kartėlis liks. Aš šį puslapį užversiu, o daugeliui šių nesutarimų dėl lojalumo, tolerancijos ir šviesių jausmų fone kartėlis liks ilgam“, - patikino Rusijos dienos paminėjimo Vilniuje organizatorė.

Lietuva taip pat finansuoja emigrantus

Atsakydama į klausimą dėl renginio finansavimo, O. Gorškova pabrėžė, kad egzistuoja tarptautinė praktika, kai valstybės remia užsienyje gyvenančius savo tautiečius.

„Jei peržvelgtumėte Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos internetinėje svetainėje skelbiamą informaciją, pamatytumėte, jog rengiamos sporto rungtynės, suvažiavimai ir kitokie renginiai. 94 užsienio valstybėse gyvenančių lietuvių, įskaitant ir gyvenančius Rusijoje, organizacijos gauna finansavimą iš Lietuvos. Tai normali tarptautinė praktika. Lygiai taip pat Lietuvoje gyvenančioje Rusijos bendruomenėje prieš 12 metų gimė idėja, parašėme projektą, kuris gyvuoja ir vystosi“, - sakė O. Gorškova.

Taip pat ji pabrėžė, kad šiame projekte dalyvauja miestų merai: taip su projektu susijęs Kaliningrado meras, kuris kaip dovaną siunčia savo kolektyvą. Analogiškai elgiasi ir kaimyninė Baltarusija – į renginį atvyks artistai iš Gardino.

„Mus taip pat finansuoja ir Vilniaus savivaldybė. Ji negali nefinansuoti, nes tai masinė miesto gyventojų šventė. Be to, mūsų visi klausia dėl Viktoro Uspaskicho dalyvavimo. Jau kartojau ir pakartosiu dar kartą, kad V. Uspaskichas nefinansuoja šios šventės. Jis šiai šventei įteikia dovaną, kurios vertė mums nėra žinoma, todėl dovanotam arkliui į dantis nežiūrima. Šiais metais jis savo lėšomis finansuoja atlikėjo Dmitrijaus Kolduno ir dueto iš Maskvos „Liubania“ atvykimą“, - pasakojo renginio organizatorė. 

Anot O. Gorškovos, mero reakcija į M. Adomėno kreipimąsi nežinoma, nes jis šiuo metu atostogauja.