„Jis nesiderės su tais banditais. Teko matyti daug informacijos, įrodymų, kuriuos turi surinkusios tarnybos, todėl tikrai tikiu, kad Ukraina susitvarkytų per trumpą laiką, jeigu nebūtų kišimosi iš Rusijos pusės, jeigu nebūtų siunčiami žmonės ir ginkluotos grupės, ypač į Donecko ir Luhansko teritorijas. Atvažiuoja šiuolaikiniais ginklais ginkluoti žmonės, gabenami sprogmenys. Tarnybos vos ne kasdien užkerta kelią nelegaliam sprogmenų ir ginklų gabenimui galimiems terorizmo aktams“, - sakė L. Linkevičius.

Ministras pasakoja, kad net turtingiausias Ukrainos žmogus Rinatas Achmetovas mieliau dienas leidžia Kijeve, nes iš separatistų patiria didžiulį spaudimą.

„Jam daromas didelis spaudimas iš separatistų pusės, kad jis remtų tą separatizmą, kad remtų finansiškai ir kitaip“, - DELFI pasakojo L. Linkevičius.

Darbai, kurie laukia

L. Linkevičius Ukrainoje lankėsi gegužės 28-29 dienomis. Viešnagės metu politikas susitiko su išrinktuoju Ukrainos prezidentu Petro Porošenko, partijos „Batkivščyna“ lydere Julija Tymošenko bei Ukrainos oligarchu R. Achmetovu.

Pasak ministro, J. Tymošenko pasižadėjo remti naująjį prezidentą, todėl kadencijos pradžioje P. Porošenko bus užsitikrinęs bent dviejų partijų paramą Aukščiausioje Radoje - „Batkivščynos“, kuri parlamente turi 87 mandatus, ir Vitalijaus Klyčko UDAR'o su 41 mandatu. Valdančiajai daugumai dar priklauso dešinioji „Svoboda“ su 35 vietomis.

Petro Porošenka
„J. Tymošenko tikrai parems prezidentą, nes ji pralaimėjo rinkimus, pripažino pralaimėjimą ir tikisi bendradarbiauti su prezidentu“, - sakė L. Linkevičius.

Su Regionų partija P. Porošenko teks ieškoti sutarimo. Ši partija yra atsisakiusi įsitraukti į vykdomąją valdžią ir šiuo metu dirba opozicijoje su 103 balsais.

„su Regionų partija yra visaip. Jie nedalyvauja Vyriausybėje, nesidalina atsakomybe, bet politiniame procese jie dalyvauja. Jiems buvo siūloma dalintis valdžia, bet Regionų partija nutarė likti konstruktyvioje opozicijoje“, - pasakojo L. Linkevičius.

Komunistai Aukščiausioje Radoje turi 31 vietą, „Ekonominio vystymosi“ grupė – 40, grupė „Suvereni europietiška Ukraina“ - 35, nepriklausomų parlamentarų yra 74.

Aukščiausioji Rada yra senos sudėties, paskutiniai parlamento rinkimai įvyko 2012 m.

Vienas iš greitesnių P. Porošenkos laukiančių darbų – užsienio ir gynybos ministrų paskyrimas, nes šie ministrai buvo paskirti laikinai. Šiuo metu Ukrainos užsienio reikalų ministro pareigas eina Andrijus Deščycia, gynybos – Michailas Kovalas.

Tikina, kad susitarimą su ES pasirašys

L. Linkevičius sako klausęs P. Porošenka, ar ji tikrai pasirašys Asociacijos ir laisvosios prekybos susitarimo antrąją dalį kartu su Gruzija ir Moldova birželio 27 dieną. Pasak ministro, P. Porošenko nusiteikęs dokumentą pasirašyti iškart po inauguracijos birželio pradžioje ir net nelaukti mėnesio pabaigos.

Lietuvos užsienio reikalų ministro pasakojimu, pasirašiusi susitarimą Ukraina turės nustatyti, kaip ji įgyvendins reformas. Šalis taip pat pereis į antrąjį bevizio režimo derybų etapą, kas irgi reiškia praktinį priimtų teisės aktų įgyvendinimą.

Kas nutiktų, jei Doneckas taptų nepriklausomas?

Pasakodamas apie susitikimą su R. Achmetovu užsienio reikalų ministras sakė, kad oligarchas akivaizdžiai remia P. Porošenka ir pasisako už Donecko egzistavimą Ukrainos sudėtyje.

Viktoras Janukovyčius, Rinatas Achmetovas
„Jis tikisi, kad situacija normalizuosis, nes tai, kas dabar vyksta, yra neproduktyvu. Tai tiesiogiai kenkia ne tik jo verslui, bet ir visai sričiai. Iš išorės atvažiuoja destruktoriai ir bando kelti suirutę. Žmonės yra situacijos įkaitai. Galbūt dalis žmonių įsivaizduoja, kad tai taps panacėja jų geresniam gyvenimui, bet jeigu Doneckas, kalbant teoriškiai, taptų nepriklausomas, tai žmonės neturėtų, iš ko gyventi, nebūtų, iš ko mokėti pensijų, ir apskritai jiems būtų nelabai įmanoma išsilaikyti be centrinės paramos“, - teigė ministras.

Pasak jo, buvęs Viktoro Janukovyčiaus rėmėjas R. Achmetovas šiuo metu yra Kijeve, nes padėtis Donecke yra sudėtinga, jis patiria spaudimą iš separatistų. Saugumo situacija Donecke ir Luhanske, anot L. Linkevičiaus, nepatenkinti ir gyventojai, kurie tapo tiesiog įkaitais.

„O teroristų metodai darosi vis brutalesni. Jie atakuoja kariškius, jų padalinius ar kitus objektus, prisidengdami gyvuoju skydu. Neseniai numuštas sraigtasparnis, kuriame žuvo 12 aukų, tarp jų ir generolas, buvo numuštas iš rusiško prieštankinio ginklo, kokio Ukrainos kariuomenė neturi, jis akivaizdžiai iš kaimyninės šalies. Šūvis buvo paleistas iš gyvenamojo namo. Vėliau tie teroristai buvo sunaikinti kitais būdais, bet kai atakuojama iš gyvenamųjų namų ar vaikų darželių, tai daroma specialiai, kad atsakomoji ugnis sukeltų civilių aukas ir gyventojų nepasitenkinimą“, - sakė ministras.