Pagalius į ratus kaišioja antradienio Konstitucinio Teismo (KT) sprendimas. KT nutarė, jog Seimo sprendimas, kuriuo kalinių balsų pirkimo skandale figūravę „darbiečiai“ atstatyti į to paties KT atimtas pozicijas porinkiminiame Darbo partijos sąraše, prieštarauja Konstitucijai. Ir būtent nuo to didele dalimi priklauso, kas užims V. Uspaskicho vietą Seime.

Norėtų Ž. Pinskuvienės. Bet negali

Jei ne KT sprendimas, V. Uspaskicho vieta Seime atitektų tam žmogui, kuris Seimo iš naujo perrašytame „darbiečių“ sąraše yra pirmas „po brūkšnio“. Šis žmogus – tai kalinių balsų istorijoje kartu su vyru, Vilniaus vicemeru Jonu Pinskumi, figūravusi žemės ūkio viceministrė Živilė Pinskuvienė.

Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Vytautas Gapšys DELFI teigė neabejonantis, kad Ž. Pinskuvienė norėtų sėsti į V. Uspaskicho kėdę.

„Tai, kad ji dėjo aktyvias pastangas, kad būtų pakeistas Seimo nutarimas, atsižvelgiant į tai, kad ji nepadarė jokių nusižengimų susijusių su rinkimų teise, rodo, kad jinai norėtų užimti tą poziciją“, - kalbėjo V. Gapšys.

Tačiau po trečiadienį priimto KT sprendimo situacija komplikuojasi. Anot V. Gapšio, Seimas dar gali sugrąžinti „darbietės“ vietą sąraše – esą KT tiesiog parodė, kad anksčiau tai padaryta netinkamu būdu.

„Šiandien KT paskelbė, kad Seimo nutarimą, kuris atstatė Ž. Pinskuvienę, J. Pinskų, Vytautą Gricių ir Jolantą Gaudutienę į sąrašą, reikėjo priimti šiek tiek kitaip, t. y. Pirmiausiai gauti KT išvadą, o po to priimti Seimo nutarimą. Dabar bus vertinama teisiškai, kaip tas visas procesas toliau spręsis“, - dėstė V. Gapšys.

Z. Vaigauskas: dabar kito kelio nėra

Jei Ž. Pinskuvienei nepavyks, toks pat likimas laukia ir kitų dviejų „darbiečių“, kurie atstatytame sąraše rikiavosi už viceministrės. Šie pretendentai į V. Uspaskicho vietą – tai Vilniaus tarybos narė Jolanta Gaudutienė bei viceministrės vyras J. Pinskus. Jų vietos sąraše taip pat anuliuotos dėl kalinių balsų pirkimo istorijos.

Na, o po jų rikiuojasi buvęs Vilniaus savivaldybės tarnautojas, trumpai savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigas, „darbietis“ Gintaras Tamošiūnas. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas DELFI teigė, jog po antradienio KT sprendimo būtent G. Tamošiūnas yra pirmas eilėje į V. Uspaskicho vietą.

„Teks (vietą skirti – DELFI) pagal sąrašą“, - konstatavo Z. Vaigauskas.

Laiko „darbiečiai“ turi nedaug. Anot Z. Vaigausko, V. Uspaskicho įgaliojimai nutrūks maždaug birželio viduryje. Tada VRK turės pripažinti Seimo nario mandatą kitam „darbiečiui“, o naujasis Seimo kėdės savininkas privalės duoti priesaiką jau kitame parlamento posėdyje.

„Birželio viduryje turi būti jau aiškumas“, - sakė Z. Vaigauskas.

Pasak jo, VRK V. Uspaskicho mandato klausimą gali palikti atvirą, tačiau gana trumpam laikui. Tiesa, VRK pirmininkas neslepia, kad Ž. Pinskuvienei vieta Seime galėtų tekti nebent tokiu atveju, jei KT skubos tvarka peržiūrėtų savo sprendimą, kuriuo remiantis politikė vietos Seime neteko.

„Jeigu KT priima sprendimą, kad jo nutarime kažkas keičiasi, tada, aš įsivaizduoju, ir Seimas gali priimti atitinkamą nutarimą“, - svarstė Z. Vaigauskas.

„Darbiečių“ seniūnas V. Gapšys neslėpė, jog Ž. Pinskuvienės šansai dar nepalaidoti. „Jeigu KT priims išvadą ir Seimas, atitinkamai, atstatys tuos žmones, tai natūralu, kad pirmiau bus Ž. Pinskuvienė. Jeigu tokio nutarimo nebus, tada bus G. Tamošiūnas“, - kalbėjo „darbietis“.

Su G. Tamošiūnu dėl jo galimybių dirbti Seime V. Gapšys teigė dar nekalbėjęs.

V. Uspaskichas ypatingų simpatijų neturi

Na, o lagaminus į Briuselį besikraunantis V. Uspaskichas DELFI teigė pernelyg nesureikšminantis, kas turėtų užimti jo vietą Seime.

„Dar negalvojau. (…) Mano nuomonė labai paprasta. Kam teisiškai tenka, tas ir turi būti“, - sakė Darbo partijos įkūrėjas.

Ž. Pinskuvienė kaltina žiniasklaidą

DELFI pavyko susisiekti su Ž. Pinskuviene, bet savo nuomonės apie KT sprendimą žemės ūkio viceministrė nepasakė. Politikė puolė barti DELFI žurnalistą, 2012 m. spalį paviešinusį vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuotos „darbiečių“ derybos dėl kalinių balsų pirkimo.

„Gerbiamas Šarūnai, jūs sutvarkėt mano, mano vyro likimą. Tai ką jūs dar norit iš manęs išgirsti? (…) Jūs viską sutvarkėt, padarėt kaip norėjot. Ką aš jums dar turiu komentuoti. Pilkit purvą toliau. Ant manęs, ant mano vyro – ir viskas tvarkoj. Jums gi teisė negalioja. Jūs gi nerašot apie teismus, kad jokių kalinių balsų nebuvo pirkta, mes nepirkom, kad ten buvo liudytojais tiktai. Ir žinot jūs puikiai, kad esam visiškai nekalti. Tai ko jūs dar iš manęs norit, pasakykit? Jūs viską sutvarkėt, ačiū jums!“ - užsipuolė Ž. Pinskuvienė.

Paklausta, ar jai nepalankų KT sprendimą „sutvarkė“ ne tie, kas vykdė derybas dėl kalinių balsų, politikė toliau liejo emocijas.

„Klausykit. Tai jūs taip ir rašykit, kaip jūs norit. Ko jūs manęs dar klausiat? Ne vien tik kaip žurnalistas, bet ir kaip žmogus kartais būkit. Ir tiek. Nes taip su žmonėmis nesielgiama, kaip elgiatės jūs. Viskas, sutvarkėt“, - kaltę dėl kalinių balsų skandalo vertė Ž. Pinskuvienė.

DELFI primena, jog kalinių balsų pirkimo byloje nuteisti trys asmenys. Tai buvęs vicemero J. Pinskaus visuomeninis padėjėjas Eugenijus Maciulevičius, buvęs „darbiečių“ kandidatas į Seimą Viačeslavas Ždanovičius bei derybose dalyvavęs kalinys Vladislavas Gaidis. Pinskų, J. Gaudutienės ir kitų „darbiečių“, kurių naudai buvo vykdomos derybos dėl balsų pirkimo, kaltės įrodymų prokurorai nerado.