Ji galėtų būt naudojama Lietuvos specialiųjų operacijų ir sausumos pajėgų vienetams, pranešė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Lenkijoje gaminama priešlėktuvinės gynybos sistema GROM Lietuvą turėtų pasiekti šiais metais, antradienį pranešė krašto apsaugos ministras.

„Mes planuojame, kad jie pasiektų šiemet“, - žurnalistams sakė ministras.

J.Olekas sakė kol kas negalįs įvardyti pirkinio kiekio ir sumos, bet teigė, kad įsigijimai planuojami keleriems metams.

„Tai bus ženklus indėlis į priešlėktuvinę gynybą, bet turbūt mes tą projektą tęsime ir 2015, ir 2016 metais“, - teigė J.Olekas.

Nešiojama GROM sistema būtų naudojama Lietuvos specialiųjų operacijų ir sausumos pajėgų vienetams.

Anot J.Oleko, derybos su lenkais dėl sistemos įsigijimo vyko nuo kovo mėnesio, o praeitą savaitę buvo gautas atsakymas iš Varšuvos, kuriame siūlomos „paprastesnės sąlygos“.

Pasak J. Oleko, Varšuvos atsakymas gautas praeitą savaitę, šiuo metu yra derinamos sutarties detalės.

„Džiugu, kad praeitą savaitę gavome atsakymą iš Lenkijos gynybos ministro, kuriame siūloma paprastesnėmis sąlygomis įsigyti šią sistemą, kad ji galėtų pasiekti Lietuvą kuo greičiau. Šiuo metu derinamos sutarties detalės“, - sakė J.Olekas. Jo komentarą BNS perdavė ministro atstovas spaudai.

J.Oleko teigimu, pokalbiai su Lenkijos gynybos ministru dėl GROM įsigijimo vyksta nuo kovo mėnesio.

„Ši sistema reikalinga patenkinti neatidėliotinus Lietuvos kariuomenės vykdomų operacijų poreikius. Šios sistemos didžiausias privalumas, kad ji gali būti naudojama mažuose taktiniuose vienetuose, kurie veikia atskirai ir toliau nuo didesnių junginių ir dalinių. Lietuvos atveju tai būtų gera priemonė Specialiųjų operacijų ir Sausumos pajėgų vienetams“, - teigė ministras.

GROM sutarties informacija yra riboto naudojimo ir sutartis dar nepasirašyta, sutarties detalių, įskaitant pirkinio kainą, ministerija nekomentuoja.

Grom
Nešiojama artimojo nuotolio oro erdvės gynybos raketinė sistema GROM papildys šiuo metu turimas Lietuvoje sistemas STINGER ir RBS-70.

Pasak Lietuvos pareigūnų, GROM sėkmingai buvo panaudota Gruzijos kare prieš Rusijos karinių oro pajėgų kovinius orlaivius. Ji gaminama Lenkijoje, ginklas veikia "iššoviau-pamiršau" (angl. "Fire-and-forget") principu, ypatingai mobili ir paprasta naudoti, jai nereikia papildomos įrangos, tokios kaip radarai ar specialus transportas. GROM gali sunaikinti taikinį atstumu nuo 400 metrų iki 5,5 km bei aukštyje nuo 10 metrų iki 3,5 km.