Pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje D. Grybauskaitė patvirtino, kad jos komandoje permainų bus. Pirmiausia po inauguracijos „pareiškimus turi padėti“ visi jos politiniai patarėjai.

„Tai yra būtent tas laikas, kai dalis jų liks, o dalį reikės ir norėčiau pakeisti naujais“, – sakė prezidentė. Ji užsiminė, kad dalis patarėjų postų gali būti pasiūlyta rinkimų kampanijoje talkinusiems savanoriams. Tad ką šalies vadovei reikėtų keisti?

Klausimas, ar D. Grybauskaitė pasinaudos proga

Tomas Janeliūnas
„Manau, nepaisant to, kokia prezidentė darbšti, jai pagalbininkų tikrai gali prireikti. Ir iš ekspertų pusės jos atžvilgiu būta pasisakymų, kad patarėjų komanda galėtų būti stipresnė. Antra kadencija yra gera proga ją sustiprinti, o kaip tai pavyks – kitas klausimas“, – sakė politologas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) docentas Tomas Janeliūnas.

Politologas pastebi, kad dalies patarėjų tiesiog nėra arba jie pareigas eina laikinai. Štai Nacionalinio saugumo grupėje, kuri savo vyriausiąjį patarėją Joną Markevičių prarado prieš keletą mėnesių, šiuo metu laikinai šias pareigas eina Kęstutis Budrys. Pasak T. Janeliūno, natūralu, kad dabar jis arba kažkas kitas tikrai turėtų tapti tikru vyriausiuoju šios grupės patarėju.

T. Janeliūno teigimu, po Lino Balsio išėjimo Prezidentūroje neliko ryškaus patarėjo vidaus politikos klausimais. Tai, sako pašnekovas, taip pat gali būti erdvė vidaus komandos sustiprinimui. Naujas žmogus neužėmė ir Politikos analizės ir institucinių ryšių grupei vadovavusios Audronės Nugaraitės vietos.

Politologas svarsto, kad dalis patarėjų patys norės pakeisti veiklos sritį: taip gali įvykti su Užsienio politikos, Ekonominės ir socialinės politikos grupių patarėjais.

L. Bielinis: D. Grybauskaitė turi silpną vietą

„Įvertinant kryptis, teisininkų blokas dabar pas ją labai smarkiai susilpnintas. O tai ta žmonių grupė, kuri prezidentei labai svarbi: įstatymdavystės procedūra jai yra aktuali, dialogas su Seimu dažniausiai vyksta per įstatymų svarstymus, tad čia ji turi turėti labai stiprią komandą ir aš manyčiau, ji ją arba keis, arba stiprins“, – DELFI teigė Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Lauras Bielinis.
Lauras Bielinis

L. Bielinis svarsto, kad dirbti su D. Grybauskaite greičiausiai nėra lengva. Ir šiaip tokiose pozicijose dirbti nėra lengva „Gal ji ir ieškos naujų žmonių, bet nežinau, ar jai pasiseks surasti naujų kadrų. Nes darbas su ja, ko gero, nėra paprastas“, – kalbėjo prezidentui Valdui Adamkui antros kadencijos metu vidaus politikos klausimais patarinėjęs L. Bielinis.

L. Bieliniui taip pat kliūva vyriausioji patarėja D. Ulbinaitė, kuri kaltinama slaptos Valstybės saugumo departamento pažymos nutekinimu. Ikiteisminis tyrimas, kuriame D. Ulbinaitė apklausta kaip specialioji liudytoja, šioje istorijoje iki šiol nėra baigtas.

„D. Ulbinaitė – jos silpnoji vieta, nes bet kokiu momentu šis klausimas gali būti vėl iškeltas. Jis ir bus iškeltas, jei bus kažkokia konfliktinė situacija. Nes tai yra jos silpnybė, todėl jos reikia atsikratyti“, – mano L. Bielinis. Politologo nuomone, D. Grybauskaitė mato ir žino šią silpną vietą ir ją, matyt, kažkokiu būdu spręs.

DELFI primena, kad D. Grybauskaitei klausimas apie D. Ulbinaitę buvo užduotas ir rinkimų metu, ir prezidentė pabrėžė ja pasitikinti. „Aš pirmiausia noriu pasakyti, kad aš ja pasitikiu, ir noriu priminti, kad  kalbame apie pažymą t.y. informaciją, kuri turėjo būti paviešinta pačios VSD ir kad nebūtų sukurta tokia situacija apie grėsmes valstybei. Tai yra  neatlikto VSD darbo rezultatas“, - tikino D. Grybauskaitė.

„Dabar šitoje situacijoje bet kuris žmogus, kuris mėgino ginti  valstybę nuo Rusijos provokacijų ir atakų, tai tikrai nevertas būtų atleidimo ir, kol nebus įrodyta, kad tai padarė vienas ar kitas žmogus, aš tikrai dėl šito klausimo niekada nesiūlysiu atleidimo“, - LNK laidoje sakė prezidentė.

R. Vilpišauskas: prezidentei reikia ne tiek patarimų, kiek informacijos

Ramūnas Vilpišauskas
TSPMI direktorius Ramūnas Vilpišauskas atkreipia dėmesį, kad per pirmuosius penkerius kadencijos metus D. Grybauskaitės komanda jau pasikeitė. „Manau, kad dabar įvyksiantys pokyčiai dėl to neatrodys tokie radikalūs. Apskritai išskirti kokią silpnesnę grupę yra sudėtinga, nes, man atrodo, prezidentė dar pirmos kadencijos pradžioje gan aiškiai išsakė savo požiūrį į patarėjų komandos vaidmenį“, – teigė R. Vilpišauskas. Tai, jo nuomone, iš karto apribojo visų jos patarėjų svarbą.

Kaip žinoma, pirmosios kadencijos pradžioje D. Grybauskaitė pareiškė dėl visko spręsianti pati.

Pasak R. Vilpišausko, iš to buvo matyti, kad prezidentei reikia ne tiek patarimų, kiek informacijos. Politologas pastebi, kad jai dažnai pataria žmonės, kurie nedirba Prezidentūroje. Ji taip pat ne kartą yra sakiusi, kad konsultuojasi su įvairiais žmonėmis iš įvairių partijų.

R. Vilpišauskas mano, kad prasidėjus antrajai kadencijai pokyčių bus visose pagrindinėse grupėse: tiek užsienio, tiek ekonominės, socialinės politikos. Gal kiek mažiau pokyčių politologas prognozuoja Teisės grupėje, kurioje pokyčiai jau įvykę: buvusi skyriaus vadovė Solveiga Cirtautienė išėjusi motinystės atostogų.

DELFI primena, kad pirmosios kadencijos metu Prezidentūrą paliko keletas vyriausiųjų patarėjų: Politikos analizės ir institucinių ryšių grupei vadovavusi A. Nugaraitė, atstovas spaudai L. Balsys, patarėjas nacionalinio saugumo klausimais J. Markevičius, Užsienio politikos grupei vadovavęs Darius Semaška.