„Priimu šį rinkimų rezultatą kaip didžiulį įpareigojimą ir įsipareigojimą jums visiems. Antrą kartą iš eilės Lietuvoje dar nebuvo išrinktas nė vienas prezidentas. Tai bus istorinė pergalė jūsų visų“, - spaudos konferencijoje savo rinkimų štabe sakė prezidentė.

Pergalei paminėti buvo atneštas didžiulis tortas, skambėjo Marijono Mikutavičiaus daina „Aš tikrai myliu Lietuvą“, dainavo Girmantė Vaitkutė, štabe aidėjo plojimai.

„Mano šūkis ir buvo, kad aš tikiu jumis kiekvienu ir, ypač, kiekvienu sąžiningu Lietuvos žmogumi. Todėl dėkoju visiems, kas palaikėte ir balsavote, kas balsavote už Lietuvos ateitį su šia prezidente, kas antrą kartą suteikėte garbę tarnauti jums, dirbti jums", - teigė prezidentė.

D. Grybauskaitė pasakojo, kad po rinkimų jos laukia susitikimai: iš ryto susitiks su premjeru Algirdu Butkevičiumi, vidurdienį rengs spaudos konferenciją, vėliau išskris į Briuselį, kur vyks Europos Parlamento ir Ukrainos rinkimų aptarimas. Pasinaudodama proga D. Grybauskaitė pasveikino ukrainiečių tautą, kad sugebėjo organizuoti demokratiškus rinkimus.

Pasak prezidentės, po Briuselio ji vyks į Vokietiją, dar vėliau į Lenkiją. „O tarpuose vyks, be jokios abejonės, vyks pokalbiai su valdančiąja dauguma, Vyriausybės vadovu, žinosime rytoj, kokie ministrai pateks į Europos Parlamentą, kokie ne, taigi bus pokyčių Vyriausybėje. Ir šiuos visus klausimus spręsime su premjeru", - sakė D. Grybauskaitė.

Klausiama, ar keisis ministrai, mat po prezidento rinkimų Vyriausybė turi grąžinti įgaliojimus, prezidentė sakė, kad viskas priklausys nuo Europos Parlamento rinimų rezultatų ir jos pokalbių su ministrais ir premjeru.

Z. Balčytis: nuliūdau

Paaiškėjus rinkimų rezultatams į D. Grybauskaitės rinkimų štabą sugužėjo sveikintojai. Pirmoji iš oponentų prezidentę pasveikino Darbo partijos atstovė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. Sulig vidurnakčiu į štabą nešinas raudonų rožių puokšte atvyko socialdemokratas Zigmantas Balčytis su premjeru Algirdu Butkevičiumi ir teisingumo ministru Juozu Bernatoniu.

Klausiamas, kas lėmė D. Grybauskaitės pergalė antrajame rinkimų ture, buvęs oponentas svarstė, kad įtakos turėjo prezidentės patirtis, gebėjimai bei įvykiai Kryme: „Sako, žmones šiek tiek išgąsdino", - sakė politikas.

Pasiteiravus, ar labai nuliūdo dėl pralaimėjimo, Z. Balčytis buvo atviras: „Taip, nuliūdau, nes aš galvojau, kad kitaip turėtų būti".

Politikas teigė, kad kažką veikti reikės, bet nekalbėjo tiksliai apie darbą Europos Parlamente arba Europos Komisijos nario postą. Kaip žinoma, sklando gandai, kad Z. Balčytis galėtų būti vienas kandidatų tapti eurokomisaru. Preliminariais duomenimis, jis patenka ir į Europos Parlamentą.

Paprašytas įvardinti pralaimėjimo priežastis, jis minėjo, kad turėjo per mažai laiko pasiruošti rinkimų kampanijai.

Klausiamas, su kokiais jausmais neša raudonas rožes, Z. Balčytis minėjo pačius geriausius jausmus: „Tiesiog baigėsi vienas etapas, reikia pradėti gyventi kitais etapais".

Ar po penkerių metų vėl sieks prezidento posto, Z. Balčytis neatsakė. Pasak Z. Balčyčio, ar jis taps eurokomisaru, rudenį spręs prezidentas ir premjeras.

Z. Balčyčio žmoną rezultatai nudžiugino

Žurnalistai pastebėjo, kad Z. Balčyčio žmona Severina labai džiaugėsi išvydusi vyrui nepalankius prezidento rinkimų rezultatus.

„Negali būti“, – juokėsi Z. Balčytis. „Natūralu, kad kiekvienai moteriai tai didžiulis iššūkis, ji niekada nemėgo būti viešumoje, mes, politikai vyrai, turime ambicijų savų, bet aš manau, kad ji džiaugėsi, jog baigėsi pusė metų įtempto maratono“, – svarstė antrajame prezidento rinkimų ture D. Grybauskaitei pralaimėjęs Z. Balčytis.

Premjeras A. Butkevičius teigiao, kad Z. Balčytis turėjo per mažai laiko pasiruošti rinkimams, bet gyrė kolegą už etiką rinkimų metu.

„Kompetentingai, tolerantiškai ir kultūringai elgėsi, tikrai nenaudojo kritikos, kuri rinkimų kampanijų metu yra populiari. Matėme, kai kas naudoja ir netiesą", - sakė A. Butkevičius.

V. Uspaskichas: tikiuosi rinkėjai nepasigailės

Darbo partijos garbės pirmininkas Viktoras Uspaskichas pasveikino prezidentę D. Grybauskaitę su pergale rinkimuose ir išreiškė tikėjimą, kad žmonės nenusivils savo pasirinkimu.

„Bet kokiu atveju norime pasveikinti Dalią Grybauskaitę, nes matau, kad jau niekas nesikeis, nors mes ir norėjome kito prezidento. Politikai turi priimti tiesą tokią, kokia ji yra ir pripažinti. Sveikinu, tikiuosi žmonės nepasigailės, kad išrinko Dalią Grybauskaitę ir pajus geresnį, malonesnį, sotesnį, teisingesnį, demokratiškesnį gyvenimą Lietuvoje“, - partijos rinkimų štabe žurnalistams sakė V. Uspaskichas.

Atvyko L. Graužinienė

Aiškėjant D. Grybauskaitės pergalei vienas netikėtų svečių - Darbo partijos vadovė, Seimo pirmininkė L. Graužinienė.
Loreta Graužinienė, Dalia Grybauskaitė

Parlamento vadovė D. Grybauskaitei įteikė didžiulę puokštę gėlių, Politikės persimetė keletu žodžių ir kartu nusifotografavo.

„Aš atvažiavau pasveikinti, kadangi Zenonas Vaigauskas išėjo į spaudos konferenciją, o tendencijos matosi labai ryškiai. Tiesiog nėra galimybių, kad rezultatai pasikeistų“, - žurnalistams sakė L. Graužinienė.

D. Grybauskaitės ir L. Graužinienės santykiai iki šiol buvo įtempti: politikės vengė susitikimų, kurie numatyti pagal protokolą, o prezidentė yra pareiškusi, kad nekvies Seimo pirmininkės į pasitarimus dėl saugumo dalykų, nes Darbo partija gali būti susijusi su Kremliumi.

„Mes su prezidente randame progą aptarti svarbius reikalus ir žengdamos šalia, jeigu reikia“, - sakė Darbo partijos atstovė.

Klausiama, kokių santykių tikisi su prezidente, ji buvo konkreti: „Normalių, darbinių. Dirbsime visi Lietuvos labui“.

L. Graužinienė taip pat išsakė kritikos socialdemokratų kandidatui Z. Balčyčiui, kuris, pasak politikės, prieš antrą turą nieko nedarė. Taip ji atsakė į klausimą apie antrą rinkimų turą, jeigu jame būtų susirungusi D. Grybauskaitė ir Darbo partijos kandidatas Artūras Paulauskas.

„Labai sunku prognozuoti. Labai būtų priklausę nuo pačios rinkimų kampanijos antro turo, kadangi Z. Balčytis praktiškai nevykdė per tas dvi savaites, o prezidentė buvo labai aktyvi“, - sakė Seimo pirmininkė.

V. Landsbergis – apie Z. Balčyčio charakterį: neišėjo jam pulti

Pasveikinti prezidentės į štabą atvyko ir vienas nuosekliausių D. Grybauskaitės rėmėjų, konservatorių patriarchas Vytautas Landsbergis.

„Tai solidi pergalė sunkioje situacijoje. Aš prognozavau, jog gali taip atsitikti, kad visi kiti susivienys: nebus pasyvūs, o suvienys savo rinkėjus prieš vieną. Taip, kaip buvo pirmame rate. Nepasiliks Z. Balčytis tik su savo balsuotojais ir su savo procentais. Visi sumes į tą krepšį – ar tai būtų Z. Balčyčio, ar tai būtų A. Paulausko – kad tik prieš D. Grybauskaitę. Toks buvo mano matymas ir jis iš dalies pasitvirtino. Nes Z. Balčytis gavo žymiai daugiau nei pats vienas. Reiškia tai balsai prieš D. Grybauskaitę", - sakė politikas.

Klausiamas, ar rinkimų kovą su Z. Balčyčiu pavadintų garbinga, V. Landsbergis sutiko su tokiu teiginiu.

„Tikrai taip, net pirmame rate. Jis beveik iki galo išliko taktiškas. Ten paskui, matyt, gal gavo pastabų, kad turėtų pulti, pabandė pulti, bet tai ne pagal jo charakterį – neišėjo nei jam pulti, nei jam pliusas koks atsirado nuo to“, - sakė V. Landsbergis.

Pats Z. Balčytis dar ilgai vylėsi, kad rinkimų rezultatai persivers. Jis tikėjosi palaikymo didžiuosiuose miestuose ir rajonuose.

„Manau, ir Vilniuje, ir Šiauliai gali būti, nes tai mūsų socdeminis miestas. Dar po kol kas tikiuosi“, - rankų nenuleido Z. Balčytis.

Prezidentė neskubėjo džiaugtis

Prezidentė D. Grybauskaitė kurį laiką irgi neskubėjo džiaugtis laimėjimu ir ragino laukti galutinių rezultatų. Jos štabe apsilankė opozicijos lyderis, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Andrius Kubilius, Liberalų sąjūdžio kandidatų sąrašo rinkimuose į Europos Parlamentą lyderis Antanas Guoga, buvusi „Investuok Lietuvoje“ vadovė Milda Dargužaitė, buvusi D. Grybauskaitės anglų kalbos mokytoja Stefanija Kasiulaitienė.

Pati D. Grybauskaitė kartkartėmis išeidavo pabendrauti su bendraminčiais ir žurnalistais.

Beje, nemažai svečių prezidentei dovanojo pakalnutes. Kaip žinoma, gatvės muzikos dieną D. Grybauskaitė socialiniame tinkle „Facebook“ pademonstravo keletą nuotraukų, kuriose ji matoma perkanti pakalnutes iš gatvės prekeivės, o vėliau pozuoja su puokšte. Iškart pasigirdo kaltinimų, kad prezidentė perka saugomas gėles.

Apie 22.30 val. D. Grybauskaitė jau įtikinamai pirmavo, bet nebuvo linkusi džiaugtis ir ragino palaukti.

„Dabar tikrai nereikia rizikuoti – nei džiaugtis, nei liūdėti. Reikia laukti“, - sakė šalies vadovė.

„Palaukit, palaukit, neskubinkit įvykių, esu patyręs zuikis, muštas zuikis, todėl reikia laukti iki galo“, - pridūrė D. Grybauskaitė.

Paklausta, ar yra numatytas scenarijus pasveikinti Z. Balčytį, jeigu ji pralaimėtų, D. Grybauskaitė tikėjosi, kad sveikinti oponento neprireiks, bet pripažino, kad tarp jų buvo garbinga kova.

A. Butkevičius galutinių rezultatų nelaukė: pasveikino

Nelaukdamas galutinių rinkimų rezultatų D. Grybauskaitę vienas pirmųjų pradėjo sveikinti premjeras A. Butkevičius.

„Sveikinu dabartinę prezidentę su perrinkimu ir dėkoju žmonėms, kurie pirmiausia atliko pilietinę pareigą ir parodė pilietinę brandą šiuose rinkimuose. Atėjo gana didelis skaičius rinkėjų. Tai nuteikia gana optimistiškai ir žiūrint į ateitį. Valstybės vadovo rinkimai parodo, kad žmonėms jie yra nepaprastai svarbūs: žmonės jaučia pilietinę pareigą ir atsakomybę“, - sakė A. Butkevičius.

A. Butkevičių sakė šį kartą neprognozavęs rinkimų rezultatų: spėlioti buvę sunku. Jo teigimu, pirmame ture buvo didelis atotrūkis, o stebuklai per 2 savaites neįvyksta. „Aš manau tokį rezultatą reikia vertinti teigiamai. Kandidatas, kuris startavo gana vėlai, tikiuosi, su laiku įgijo ir daugiau patirties, ir pasitikėjimo iš rinkėjų pusės“, - teigė premjeras.      

Politikas taip pat tvirtino neturintis planų po penkerių metų pats siekti prezidento posto.

Tikėjosi purvo

Sekmadienį laukiant rinkimų rezultatų D. Grybauskaitė pasisakė apie pastarosiomis dienomis viešumoje jos atžvilgiu paskelbtą neigiamą informaciją. Kaip žinoma, „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupės leidiniuose ir televizijoje buvo paskelbta informacija apie D. Grybauskaitės brolį, kurio prezidentė esą vengia ir nepadeda.

„Pažiūrėsim rezultatą. Jeigu rezultatas bus man palankus, reiškia, mūsų žmonės jau subrendo ir į purvą reaguoja atitinkamai. Purvas grįžta tiems, kas purvą skleidžia“, - teigė prezidentė.

Paklausta, ar tikėjosi sulaukti ko nors panašaus, ji buvo atvira: „Aš tikėjausi, be jokios abejonės, kad anksčiau ar vėliau taip bus. Čia nieko nuostabaus“.

Ji teigia, kad jos nuomonės apie tai nebuvo klausta: „Ne, purvas būna vienpusis judėjimas“.

D. Grybauskaitė taip pat teigia viską padariusi, kas nuo jos priklauso, todėl dabar belieka laukti rezultatų. Paklausta, ar nereikėjo stipriau agituoti rinkėjų, prezidentė sakė, kad, jos nuomone, iš viso agituoti nereikia.

„Aš iš viso nemanau, kad reikia agituoti, aš manau, kad reikia tiesiog gerai dirbti, o žmonės patys atsirinks“, - sakė D. Grybauskaitė.

Išleido 330 tūkst. Lt

D. Grybauskaitės rinkimų štabo vadovas R. Švedas teigė, kad per rinkimų kampaniją buvo išleista apie 330 tūkst. litų, tačiau bendrai teigė, jog rinkimų kampanijoje nekeistų nieko.

Dalios Grybauskaitės rinkimų štabas
„Išleidome praktiškai visus pinigėlius, kurie ir buvo mums paaukoti kaip parama ir kuriuos jūs matysite Vyriausiosios rinkimų komisijos internetinėje svetainėje. Vakar dienai tai yra 330 tūkst. litų“, - sakė pašnekovas.

R. Švedas teigia, kad perrinkimo siekusi prezidentė per rinkimų kampaniją susilaukė aktyvesnio kitų kandidatų ir žiniasklaidos dėmesio. Taip jis atsakė į klausimą, ar regi, kad rinkimuose būtų buvusios panaudotos „juodosios technologijas“ arba nešvarūs žaidimai.

Paprašytas įvertinti rinkimų kampaniją ir atsakyti, ką darytų kitaip, R. Švedas svarstė, kad, jo vertinimu, keisti nereikėtų nieko.

„Atvirai pasakius, mano vertinimu, nekeistume nieko. Mūsų nuostata buvo laikytis nuosaikios pozicijos, maksimaliai laikytis etikos, rinkimų etikos, debatų etikos, viską atlikti skaidriai. Iš kitos pusės, sakykime, prezidentės D. Grybauskaitės atveju buvo paprasčiau, nes nereikėjo kurti jos, kaip asmens ir kaip lyderio, įvaizdžio. Skirtingai nei kitiems kandidatams. Bet D. Grybauskaitė turėjo parodyti ir paaiškinti padarytus darbus ir priimtus sprendimus, kurie ne visada visiems patiko. Per penkerių metų kadenciją ne visada pavyksta būti visiems geram“, - sakė rinkimų štabo vadovas.

Klausiamas, kaip rinkimų etika dera su oponento Z. Balčyčio apkaltinimu, jog jis linkęs parduoti Lietuvą už sviestą, R. Švedas teigė kalbantis apie daug rimtesnius dalykus nei aštrūs debatai tarp kandidatų.

„Čia, žinote, yra debatai ir komentarai. Aš kalbu apie rimtesnius dalykus, o tai yra debatai, debatuose yra kalbama, debatuojama. Tai yra normalus dalykas. Kitas dalykas, kai prasideda kitokių aktyvių ir proaktyvių priemonių naudojimas“, - teigė R. Švedas.

D. Grybauskaitės mokytoja: gaunu per daug prezidentės dėmesio

Specialios LRT televizijos laidos eteryje pasirodė ir buvusi D. Grybauskaitės anglų kalbos mokytoja S. Kasiulaitienė. Viešėdama D. Grybauskaitės štabe ji neslėpė džiaugsmo dėl savo auklėtinei kol kas aiškiai palankių rinkimų rezultatų.

Pirmiausiai pedagogė pareiškė pykusi dėl „šmeižikiškų nesąmonių“ žiniasklaidoje.

„Kiekvieną jos žingsnį, kas tiktai parašyta apie ją. Visada piktinausi visokiom šmeižikiškom nesąmonėm“, - atviravo S. Kasiulaitienė.

Mokytoja neslėpė sulaukianti daug D. Grybauskaitės dėmesio. Gal net per daug.

„Ji niekada manęs nepamiršta. Per šventes, per Mokytojo dieną. Per daug net to dėmesio rodo“, - sakė S. Kasiulaitienė.

Z. Balčytis – apie galimybę namo išvykti prezidentiniu limuzinu

Z. Balčytis į savo štabą, įsikūrusį Gedimino prospekte esančiame viešbutyje „Novotel“ atvyko lydimas žmonos Severinos.

„Tikiuosi teigiamų rezultatų. Sunku pasakyti, kadangi, kiek supratau, balsavusiųjų skaičius žymiai mažesnis nei pirmajame ture, tad rezultatai gali šiek tiek ir keistis. Bet aš manau, kad skirtumas bus nedidelis“, – vakaro pradžioje žurnalistams kalbėjo Z. Balčytis.

„Gal ir išveš, toks yra įstatymas“, – į klausimą, ar jį šiandien namo išveš prezidentiniu limuzinu, atsakė Z. Balčytis. Pagal įstatymą, išrinktajam prezidentui jau rinkimų naktį paskiriamas ne tik automobilis, bet ir apsauga, tačiau nei automobilio, nei apsaugos neprireikė.
Zigmantas Balčytis su žmona Severina

Politikas taip pat pareiškė, kad „sustiprinta retorika“ dėl Rusijos keliamų grėsmių nepagrįstai dirgina visuomenę.

Užsidarius rinkimų apylinkėms, laukdamas rezultatų Europos Parlamento narys teigė manantis, kad dvišaliams Lietuvos ir Rusijos santykiams svarbi ir retorika.

„Perdėtai naudoti sustiprintą retoriką, kad turime pirkti greitai ginklus ir dar kažką, ypatingai šitoje situacijoje, galbūt irgi yra perdėtas dirginimas mūsų žmonių“, - LRT televizijai rinkimų štabe sakė Z. Balčytis.

Europarlamentaras pabrėžė, kad Rusijos pažadas gerbti Ukrainos prezidento rinkimų rezultatus yra pozityvus žingsnis.

„Esu įsitikinęs, kad visas pasaulis ieško kompromisų ir politinio išėjimo iš šito kelio. Matome, kad pati Rusija apsisprendė ir prezidentas Vladimiras Putinas gerbs Ukrainoje prezidento rinkimus. Tai yra pozityvūs dalykai. Esu įsitikinęs, kad kartais ir retorika gali pasitarnauti galbūt geresniam ir greitesniam politinio dialogo suradimui“, - kalbėjo Z. Balčytis.

A. Butkevičius manė, kad intriga yra

Apie 20 val. su žmona Janina į viešbutyje įsikūrusį štabą atvyko premjeras ir socialdemokratų lyderis A. Butkevičius.

„Lauksime rezultatų, prognozuoti labai sudėtinga, šį kartą aš susilaikau nuo prognozės, kai bus rezultatai, arba vieną, arba kitą pasveikinsiu“, – teigė A. Butkevičius.

A. Butkevičius tikėjosi, kad naktinėti ilgai neteks – pirmadienį laukė daug darbo, tarp jų – susitikimas su JAV senatoriais.

Nors skelbiant pirmuosius balsavimo rezultatus D. Grybauskaitė prieš Z. Balčytį pirmaavo gana solidžia persvara, A. Butkevičius laukė pokyčių.

„Aš manau, kad intriga yra“, - specialioje LRT televizijos laidoje teigė A. Butkevičius. Anot jo, reikėtų palaukti duomenų iš didžiųjų miestų: Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos.

Kaip rezultatų laukė socialdemokratai

Rinkimų į Europos Parlamentą  rezultatų laukę socialdemokratai šurmuliavo: vaišinosi užkandžiais, jiems pasiūlyta vandens, sulčių bei vyno. Tiesa, euforijos štabe buvo nedaug: jų kandidatas į prezidentus Z. Balčytis nuo pirmų pasirodžiusių rezultatų atsiliko nuo D. Grybauskaitės, o rinkimų į Europos Parlamentą rezultatų dar nebuvo.

Viešbutyje „Novotel“ įsikūrusiame rinkimų štabe rezultatų laukė A. Butkevičius su žmona Janina, Z. Balčytis su sutuoktine Severina, teisingumo ministras J. Bernatonis, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis, susisiekimo ministras Rimantas Stankevičius, Seimo vicepirmininkai Gediminas Kirkilas ir Algirdas Sysas, Seimo narės Rimantė Šalaševičiūtė, Milda Petrauskienė, Giedrė Purvaneckienė, partijos jaunimas.

Beje, į Europos Parlamentą pretenduojantis J. Olekas atvyko be nuo jo neatsiejamos varlytės. Tuo metu kai kurios socialdemokratų moterys pasipuošė raudonai.

Pasak A. Butkevičiaus, socialdemokratai tikėjosi 3-4 mandatų Europos Parlamente, tačiau tarpiniai rinkimų rezultatai tiek vietų socdemams nežadėjo.

A. Kubilius D. Grybauskaitei prognozavo solidžią persvarą

Į savo partijos štabą sostinės „Europa City“ viešbutyje atvykęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderis A. Kubilius pranašavo D. Grybauskaitei laimėjimą, o į Europos Parlamentą tikėjosi išsiųsti du arba tris savo partijos narius.

„Tikimės, kad D. Grybauskaitė laimės. Tikėčiausi, kad net pakankamai nemažu skirtumu“, - pranašavo konservatorių lyderis.

„Kaip gali pasiskirstyti kandidatų, kurie nepateko į antrą turą, balsai, sunku pasakyti. Partijų vadų pasisakymai remti kitą kandidatą nedaug gali veikti. Nors iš tikrųjų galime spėti, kad rinkėjai, kurie nebalsavo už D. Grybauskaitę, gali rinktis labiau kairiųjų kandidatą, bet santykis gali būti ir ne šimtaprocentinis. Tai parodė ir daugelis apklausų. Už D. Grybauskaitę buvo pasiruošę balsuoti nemažai rinkėjų, kurie balsuodami už partijas renkasi ir kairiąsias partijas“, - kalbėjo A. Kubilius.

Konservatorių lyderis teigė tikintis, kad už D. Grybauskaitę balsavo ir dalis miestų gyventojų, kurie pirmajame rinkimų ture palaikė Artūrą Zuoką ar Naglį Puteikį.

„Rinkimų vakarai visuomet yra neramūs, bet būčiau nustebęs, jei mano prognozės, kad D. Grybauskaitė laimės solidžia pergale, nepasitvirtins“, - teigė jis.
Dalia Grybauskaitė, Andrius Kubilius

Kalbėdamas apie Europos Parlamento rinkimų galimus rezultatus, A. Kubilius pripažino skaičiuojantis, kad jo partijai atiteks 2-3 vietos.

„Matosi, kad daug mūsų rinkėjų mobilizavosi dėl prezidento rinkimų“, - sakė jis.

Kurie konservatorių atstovai išvyks dirbti į Briuselį, A. Kubilius nesiryžo spėti. Pasak jo, visi kandidatai – lygiaverčiai.

„Vieni galbūt daugiau istorinės patirties, kiti – jaunos energijos, bet kaip rinkėjai rinksis, aš tikrai neturiu išankstinės nuomonės“, - komentavo jis.

Konservatorius spėjo, kad daugiausia vietų Europos Parlamente turėtų atitekti socialdemokratams. Jiems A. Kubilius pranašavo 4 vietas.

L. Graužinienė Prezidentūroje norėjo šalto ir vyriško proto

Seimo pirmininkė „darbietė“ L. Graužinienė vakaro pradžioje teigė besivilianti, kad prezidento rinkimus laimės Z. Balčytis.

„Tikiuosi naujo prezidento ir manau, kad šioje geopolitinėje sudėtingoje situacijoje reikia šalto, vyriško proto ir tikiu, kad žmonės tai suprato, bent jau žiūrėdami debatus“, - teigė ji.

Pasirodžius pirmiems rinkimų rezultatams, kurie teigiami D. Grybauskaitei, L. Graužinienė teigė, kad pirmieji rezultatai dar nieko nesako: „Pirmieji balsai ateina iš kaimiškų apylinkių, kur dar negalima nuspėti, bet paprastai lemia didieji miestai“.

Paklausta, ar rinkimus laimėjus D. Grybauskaitei, Seimo pirmininkė vyktų jos pasveikinti į štabą „darbietė“ teigė, kad nesvarbu, kas laimės, nugalėtojas bus pasveikintas.
Viktoras Uspaskichas, Loreta Graužinienė, Artūras Paulauskas

Tuo metu Darbo partijos atstovas Vytautas Gapšys teigė, kad nepaisant partijos simpatijų Z. Balčyčiui, jis tiki, kad prezidente bus perrinkta D. Grybauskaitė.

„Mes jam sakėme, kad reikia elgtis aktyviau, imti pavyzdį iš A. Paulausko, kuris aplenkė ir partijos reitingą. Deja, Z. Balčytis pasirinko lengvo pasivaikščiojimo taktiką. Nustebčiau ir būčiau pamalonintas, jei laimėtų jis. Objektyviai žiūrint, tai prognozuoju, kad D. Grybauskaitė nugalės“, - kalbėjo V. Gapšys.

Pasak jo, Z. Balčyčio balsas ir pasirinktas tembras nepakankamai visuomenei parodė, kad jis nori būti prezidentu.

Kalbėdamas apie Europos Parlamento rinkimus, V. Gapšys teigė norintis, kad partijai atitektų dvi vietos.

„Bet jei gausime ir vieną vietą, minimalūs rezultatai bus pasiekti“, - teigė jis.

Darbo partijos įkūrėjas V. Uspaskichas teigė, kad jei rinkimuose aktyvumas būtų buvęs didesnis, Z. Balčytis būtų turėjęs daugiau galimybių laimėti rinkimus. Europos Parlamento rinkimuose V. Uspaskichas sakė norintis bent 2 vietų.

„Vienas gerai, du – labai gerai“, - sakė jis.

Liberalai rezultatų laukė sovietmečio dvasioje

Ar padės Liberalų sąjūdžiui 30 tūkstančių žmonėms išdalytų gerberų? Atsakymo į šį klausimą partijos lyderis Eligijus Masiulis laukė legendiniame restorane „Neringa“, garsiame dėl išsaugotos autentiškos sovietmečio atmosferos.

Čia buvo ir partijos sąrašo lyderiai Europos Parlamento (rinkimuose – Gintaras Steponavičius, Antanas Guoga, kiti liberalai ir jiems prijaučiantys.

E. Masiulis žurnalistams sakė, kad partija kelia maksimalų tikslą – iškovoti du mandatus. „Tačiau konkurencija didelė ir tai, kad tik 11 mandatų šiandien bus renkama, ir viena vieta nebūtų pralaimėjimas“, – dėstė E. Masiulis.

Liberalų sąjūdžio štabas

E. Masiulis paaiškino, ko siekta garsiąja daug prieštaringų vertinimų sulaukusia liberalų reklama „Atsilyginsime už balsus“. „Žinote, reklama labai subjektyvus dalykas, vieniems ji patinka, kitiems – nepatinka, tačiau liberalai tikrai buvo matomi šioje rinkiminėje kampanijoje. Kita vertus, mes nebijome eksperimentuoti. Kartais tie eksperimentai galbūt pavyksta geriau, kartais ne taip pavyksta, bet aš manau, vien tas faktas, kad apie šią reklamą ir rinkimų kampaniją buvo kalbama, kaip ir pasiektas tikslas“, – kalbėjo E. Masiulis.

Liberalų sąjūdžio lyderio nuomone, jei rinkimus laimės D. Grybauskaitė, keisis Vyriausybės sudėtis. Pirmiausia dėl to, kad kurie ministrai gali būti išrinkti į Europos Parlamentą.

„Ar tai gali paveikti koalicijos sudėtį – į tą klausimą, matyt, pirmiausia turėtų atsakyti išrinktas naujasis prezidentas ir, aišku, dabartinė valdančioji dauguma. Šiandien kažką prognozuoti būtų gana sudėtinga, bet kad personalinių pasikeitimų Vyriausybėje bus, tai net neabejoju, – sakė E. Masiulis.

R.Paksas ketino dirbti toje pačioje frakcijoje

„Tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas teigė, kad jei bus išrinktas į Europos Parlamentą, norėtų ir toliau dirbti toje pačioje Laisvės ir demokratijos frakcijoje.

„Mums labai nesudėtinga pasirinkti, mes pasisakome už tas politines jėgas, kurios deklaruoja valstybių lygybę Europos Sąjungoje, ne vieno centro valdoma Europa, bet tautų valdoma Europa. Aš dirbau Laisvės ir demokratijos frakcijoje ir norėčiau ir toliau toje frakcijoje dirbti“, - sekmadienį užsidarius rinkimų apylinkėms partijos štabe žurnalistams sakė R. Paksas.

Jo teigimu, partija tikėjosi gauti 3 vietas Europos Parlamente.

Vertindamas prezidento rinkimus R.Paksas teigė, kad Lietuvai reikia naujo telkiančio prezidento, kuriuo, anot jo, galėtų būti socialdemokratas Z. Balčytis.

„Aš noriu pasakyti, kad mes drąsiai parėmėme Z. Balčytį jau pirmame ture. Tai reikštų, kad mes tikimės, kad jis gali pasiekti prezidento postą. Šiaip aš galvoju, kad Lietuvai reikalingas atsinaujinimas, reikalingas naujas telkiantis prezidentas. Manau, kad juo galėtų būti Z. Balčytis“, - kalbėjo R.Paksas.

Anot jo, dėl mažo rinkėjų aktyvumo politikai turėtų kaltinti patys save.

„Gaila, kad toks aktyvumas yra. Aišku jis nėra tragiškas, palyginti su kitomis valstybėmis, bet kuo daugiau piliečių, kuo daugiau nuomonių, tuo teisingesnis sprendimas. Galbūt politikai turėtų ieškoti savo kaltės, o ne ieškoti pasiteisinimo dėl oro, ar netinkamo balsavimo laikotarpio“, - sakė R. Paksas.

Rinkimų rezultatų kavinėje „Lizarran" laukė LiCS nariai

Tautininkų sąjungos štabas

Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos štabas