Prezidentės akmenys į socdemo finansų ministro daržą skriejo paskutiniųjų rinkiminių debatų metu. D. Grybauskaitė pliekė R. Šadžių už tai, kad šis pareiškė, jog „krašto apsaugos finansavimas yra pakankamai didelis“.

Šalies vadovė ne sykį akcentavo, kad papildomi pinigai gynybos sektoriui reikalingi čia ir dabar. - D. Grybauskaitė netgi pareiškė, jog jeigu greitu metu Vyriausybė nepasiūlys peržiūrėti biudžeto keliant krašto apsaugos finansavimą, tai ji padarysianti pati. Jos oponentas Zigmantas Balčytis atsargiai gynė R. Šadžių, pabrėždamas, esą „neturime gąsdinti Lietuvos žmonių“, o valstybės išlaidų pūtimas keltų pavojų euro įvedimui.

Pats finansų ministras taip pat nusprendė netylėti. Jis DELFI teigė D. Grybauskaitės pasisakymą vertinantis kaip rinkiminį populizmą.

„Iš vienos kandidatės išgirdome tam tikrų populistinių pasvarstymų, į kuriuos, man atrodo, mano asmenine nuomone, labai argumentuotai, rimtai atsakė kitas kandidatas. Daugiau nelabai turėčiau ką komentuoti“, - kalbėjo R. Šadžius.

D. Grybauskaitės reikalavimai kuo greičiau peržiūrėti šių metų biudžetą ministrui susižavėjimo nekelia. Socdemas kartoja – pinigų nėra.

„Ne, visi resursai yra patvirtinti ir paskirstyti“, - sakė R. Šadžius.

G. Kirkilas: prezidentė dangsto save

Partiečio pusėn stoja ir Seimo vicepirmininkas, premjero ir krašto apsaugos ministro kėdėse sėdėjęs Gediminas Kirkilas.

„Manau, kad kritika, aišku, neadekvati“, - DELFI teigė G. Kirkilas.

Politikas priminė tai, ką R. Šadžiaus gynybai panaudojo ir Z. Balčytis – D. Grybauskaitės valdymo metu priimtą sprendimą smarkiai apkarpyti gynybos biudžetą.

„Čia daugiau bendro pobūdžio debatai, norint pridengti tą faktą, kad prezidentės vadovavimo metais kartu su konservatoriais pusantro milijardo gynybos biudžetas buvo sumažintas. Čia buvo labai nesėkmingas momentas. Jeigu pusantro milijardo nupjovei, šimtą milijonų pridėsi – nemanau, kad visos krašto apsaugos sistemos problemos išsispręs“, - ironizavo G. Kirkilas.

Jis stebėjosi D. Grybauskaitės reikalavimu peržiūrėti jau šių metų biudžetą – esą pats krašto apsaugos sektorius apie papildomų pinigų būtinybę tyli.

„Krašto apsauga nereikalauja šių metų biudžeto didinti. Nėra tokių poreikių. Tačiau jeigu būtų įsigijimai, pavyzdžiui, tai manau, kad būtų ieškoma sprendimų iš kitų lėšų. Nemanau, kad čia yra kažkokia rimta problema. (…) Gali taip atsitikti, kad šiais metais kažkokie mokėjimai bus reikalingi. Kaip suprantu, premjeras yra aiškiai pasakęs – jeigu tokie bus, tai bus realizuota“, - aiškino G. Kirkilas.

D. Grybauskaitė irgi atsikirto

D. Grybauskaitė socdemams skolinga neliko. R. Šadžiui su G. Kirkilu ji atsikirto penktadienį, viešėdama DELFI konferencijoje.

„Matyt, ne visi politikai supranta, kad grėsmės yra realios ir jų prevencijai būtinos adekvačios priemonės. Tikiuosi, kad bus priimti reikalingi sprendimai“, - pareiškė D. Grybauskaitė.

J. Olekas: pinigų tikrai reikia

Krašto apsaugos ministras socialdemokratas Juozas Olekas penktadienį patvirtino, kad buvo kreipęsis į Vyriausybę su prašymu gynybai papildomai skirti 130 mln. litų, tačiau iš Finansų ministerijos nesulaukė teigiamo atsakymo.

„Esame kreipęsi į Vyriausybę su tokiu prašymu. Mums reikia stiprinti ir savo pajėgumus, ir priimančios šalies paramą. Buvome pateikę 130 mln. pagrindimą“, - BNS penktadienį sakė J.Olekas.

Tai ministras kalbėjo praėjus dienai, kai jo partijos bendražygis finansų ministras Rimantas Šadžius pasakė, esą gynybos biudžetas yra „pakankamai didelis“, ir tikėtis šiemet jį padidinti daugiau nei keletu milijonų litų yra „naivu“. Tokią finansų ministro poziciją griežtai sukritikavo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

BNS paklaustas, ar iš Finansų ministerijos gavo neigiamą atsakymą, J.Olekas penktadienį atsakė: „Iš Finansų ministerijos galima sakyti, kad neigiamą. Nors ten yra išvardytos kelios galimybės.“

J.Olekas teigė tikįs, kad Vyriausybėje sprendžiant šį kausimą pavyks sutarti bent dėl dalies šių pinigų.

Šiemet skirti papildomus bent 100 mln. litų gynybai Vyriausybę šią savaitę taip pat paragino Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, tačiau R.Šadžius ketvirtadienį tikino, kad tokių galimybių nėra. Pasak finansų ministro, vienintelis šaltinis yra Privatizavimo fonas, kur yra „keli milijonai litų“.

DELFI primena, jog finansų ministrą tiesioginiame eteryje išpliekusi D. Grybauskaitė jo galvos kol kas nereikalauja. Užuot klibinusi R. Šadžiaus kėdę, prezidentė pabrėžia laukianti Vyriausybės siūlymų dėl papildomų lėšų skyrimo gynybos sektoriui.