Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį paskelbė, kad atmeta politikos apžvalgininkui Ramūnui Bogdanui ir naujienų portalui DELFI pareikštą V. Uspaskicho ieškinį dėl garbės ir orumo gynimo dėl „Nuomonių ringe“ publikuoto komentaro „R. Bogdanas. V. Uspaskichas per mažai sumokėjo už valdžią“.

Civilinę bylą išnagrinėjęs teisėjas Tomas Venckus pažymėjo, kad politiko ieškinys atmetamas kaip nepagrįstas.

„Teismas išanalizavo spaudos konferencijoje išsakytus V. Uspaskicho teiginius, taip pat kitų asmenų viešoje erdvėje išsakytus teiginius, ir atlikęs į bylą pateiktų įrodymų analizę iš nustatytų aplinkybių viseto padarė išvadą, kad atsakovo teiginys buvo priimtas esant pakankamui pagrindui susiformuoti nuomonę, kad ieškovą galėjo paimti asmenys iš saugumo“ – pažymėjo teismas.

„Šis teiginys yra nuomonė, o nuomonei tiesos kriterijos netaikomas“, – skelbdamas sprendimą pabrėžė teisėjas T. Venckus.

Teismas taip pat nutarė, kad R. Bogdanas išsakė savo nuomonę, kai rašė, jog V. Uspaskichas Maskvoje dergė Lietuvą. „Tokią išvadą teismas padarė išanalizavęs spaudos konferencijos vaizdo įrašą“, – teisėjo teigimu, tokią nuomonę politikos apžvalgininkas galėjo susidaryti iš V. Uspaskicho ir kitų politikų viešai išsakytų teiginių.

Be to, teismas taip pat pabrėžė, kad „byloje reikšminga ir tai, kad prie to, jog atsakovė susiformavo tokią nuomonę (ginčijamą teiginį) apie ieškovą, prisidėjo taip pat pats ieškovas, nes, būdamas, viešas asmuo, visuomenėje gerai žinomas politikas, vienos iš politinių partijų lyderis, nurodė prieštaringus, neaiškius ir vienas kito neatitinkančius faktus apie jo sulaikymo Maskvoje aplinkybes“.

V. Uspaskichui nepalankiame sprendime pabrėžiama, kad ieškovas yra žinomas politikas, t. y. viešas asmuo, todėl jis turi pakęsti ir toleruoti apie jį skelbiamą kritiką (nors ir nevisiškai tikslią), kuri dėl privataus asmens galėtų būti vertinama kaip garbės ir orumo pažeidimas.

Bylą pralaimėjęs V. Uspaskichas taip pat privalės padengti DELFI patirtas bylinėjimosi išlaidas.

„Teisėjas T. Venckus šiandien įrodė, kad netgi bylas, kuriose dalyvauja p. Uspaskichas, galima išspręsti operatyviai, daug neatidėliojant ir skaidriai, – po sprendimo paskelbimo sakė politikos apžvalgininkas R. Bogdanas. – Manyčiau, kad tai buvo V. Uspaskicho bandymas pereiti į naują – bandymo užčiaupti Lietuvos žiniasklaidą stadiją. Kad nerašytų jam nemalonių ir nepatogių dalykų, tačiau šis bandymas nepasiteisino“.

Paklaustas, ar neatsisako savo teiginių apie V. Uspaskichą, jis sakė: „Žinote, čia ir esmė – siekiama, kad man pradedant rašyti įsijungtų vidinis cenzorius, jog gal aš geriau nutylėsiu, bet ramiai gyvensiu. O aš sakau – ne. Aš noriu, kad žmonės žinotų, kaip yra iš tikrųjų ir ką aš galvoju vienu ar kitu klausimu. Aišku, ta nuomonė turi būti pagrįsta, o kad ji pagrįsta, teismas tai ir įrodė“.

V. Uspaskicho „nuotykiai“ Maskvoje – tabu

V. Uspaskicho ieškinys buvo susijęs su įvykiais Maskvoje, kai jis nuo Lietuvos teisėsaugos spruko prieglobsčio ieškoti į mylimą tėvynę Rusiją. Pasak DP įkūrėjo, apie tai savo komentarą rašęs R. Bogdanas esą paskelbė garbę ir orumą žeminančius teiginius, jog „likęs Maskvoje jis, nerinkdamas žodžių, viešai dergė Lietuvą“ bei „Maskvos milicija jį sulaikė, tačiau atvažiavo vyrukai iš saugumo struktūrų ir jį pasiėmė kaip savo žmogų“.

DP įkūrėjas taip pat prašė priteisti 20 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą – esą dėl išspausdinto komentaro prarado visuomenės pasitikėjimą, be to, patyrė dvasinius išgyvenimus, stresą, dėl to net turėjo vartoti vaistus.

Nei R. Bogdanas, nei DELFI nesutiko su V. Uspaskicho reikalavimais. „Šia byla siekiama užčiaupti visą Lietuvos žiniasklaidą“, – įsitikinęs advokatas Andžejus Čaikovskis.

Tokiai pozicijai pritarė ir R. Bogdanas, savo straipsnyje tik atkartojęs jau dešimtis kartų aukščiausių valstybės politikų viešai išsakytus teiginius apie V. Uspaskicho „nuotykius“ Maskvoje.

„Tai bandymas parodyti žiniasklaidai, kad neigiama tema V. Uspaskicho atžvilgiu negali būti liečiama, nes – dėmesio, eisite į teismą“, – sakė politikos apžvalgininkas.

Jis pažymėjo, kad rašydamas komentarą apie V. Uspaskichą rėmėsi ne tik prezidento Valdo Adamkaus memuaruose išdėstytais teiginiais, europarlamentaro Vytauto Landsbergio žodžiais, bet ir dabartinio DP kandidato į prezidentus Artūro Paulausko viename interviu išsakytais teiginiais apie galimas V. Uspaskicho sąsajas su tam tikromis Kremliaus struktūromis.

Šioje byloje DELFI buvo priverstas stenografuoti maždaug pusantros valandos laikraščio „Komsamolskaja pravda“ redakcijoje dar 2006 m. įvykusią spaudos konferenciją, be to, ją išversti į lietuvių kalbą. To pareikalavo V. Uspaskichas ir jam atstovaujantys advokatai, pažymėję, jog Rusijos sostinėje politikas ne dergė, o rūpinosi Lietuva.

Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimas dar neįsiteisėjęs, jį bus galima skųsti apeliacine tvarka. Ar V. Uspaskichas pasinaudos šia teise, neaišku, nes nei ieškovas, nei jo atstovai sprendimo neatvyko išklausyti.

Ką kalbėjo V. Uspaskichas Maskvoje?

Nors po garsiosios V. Uspaskicho spaudos konferencijos praėjo beveik 8 metai, tačiau Kėdainių politiko teiginiai apie Lietuvą, jos pareigūnus ir vadovus iki šiol yra aktualūs, todėl DELFI skelbia spaudos konferencijos ištraukas.

„Šiandien esu priverstas prašyti jūsų pagalbos ir jūsų įsikišimo padedant atkreipti Europos, o, galbūt, ir pasaulio bendruomenės dėmesį į kai kurių valdžios organų veiksmus Europos valstybėje, kurioje vyksta valdžios suliejimas į diktatorišką klaną: opozicijos, verslo, represuotų (veikiausiai galvoje turima „represinių“ - aut. past.) struktūrų ir dalies spaudos. Naudojami visi metodai: papirkinėjimas, bauginimas, savų žmonių inkorporavimas ne tik į valdžios gretas, bet ir į oponentų gretas. Tokiu būdu šie reiškiniai visiškai sunaikina konstruktyvią opoziciją“, - konferenciją pradėjo V. Uspaskichas.

Nors ne komjaunuolis, priešingai to meto tvarkai, buvo parinktas darbui kapitalistinėje šalyje Suomijoje, o dujotiekio suvirintojo darbą Lietuvoje įvardina kaip „vyriausybės kvietimą“:

Į Lietuvą atvykau po komandiruotės iš Suomijos 1987 metais tuometinės vyriausybės kvietimu.

Apie tai, kodėl teko atsistatydinti iš ekonomikos ministrų dėl viešų ir privačių interesų supainiojimo, kai ES paramos lėšos buvo nukreipiamos įmonėms, susijusioms su V. Uspaskichu:

Labiau išgąsdino mūsų partijos reitingų augimas. O dar su rusu priešakyje. Nuo pirmųjų darbo Vyriausybėje dienų prasidėjo spaudimas, trukdė dirbti. Vienas iš pavyzdžių – Maskvos vyriausybės vidaus raštas, kurio šiandien niekas negali perskaityti, nes nesimato visų žodžių.

Buvau apkaltintas vos ne korupcija ir man teko atsistatydinti, kad nemesčiau šešėlio partijai ir reitingams. Štai rašto originalas, kuris buvo ištrauktas iš kažkokio pamazgų kibiro ir pagal jį Lietuvoje buvau nuteistas (demonstruoja rankoje – aut. past.). Buvo suformuotos komisijos. Kas nori, gali susipažinti – ten neįmanoma perskaityti ... (neaišku, gali būti „nė“) žodžio.

Apie „Lietuvos ryto“ paviešintą istoriją su jauna buto tvarkytoja:

Prasidėjo sekimai, falsifikacijos, infiltravimas į partijos gretas agentų, kurie falsifikavo buhalterinius dokumentus. Mano paskutinių dienų Lietuvoje finalas buvo toks: trys mėnesiai artilerijos parengimo, o aš nežinau, kas tai: ant manęs pila purvą, slapta bute filmuoja ir fotografuoja. Demokratiškoje šalyje tokie veiksmai apskritai negalimi. Kėsinantis į privatų gyvenimą. Fotografuoja tualete, lovoje. Galų gale sugriauna šeimą. Visa tai rodoma per centrinę televiziją.

Apie tai, kas tikroji V. Uspaskicho tėvynė:

Sako, kad aš pabėgau, bet išvažiavau gerokai anksčiau. Tuo metu manęs nebuvo Lietuvoje. Išvykau į tėvynę.

Apie Lietuvos policijos ir nusikaltėlių bendradarbiavimą:

Pavyzdžiui, mano pareiškimas policijai dėl apiplėšimo. Praėjus 4 valandoms nuo tada, kai kreipiausi į policiją, vidury šviesios dienos atvyko Kauno banditų grupuotės atstovai, prikišo man prie galvos pistoletą, rankoje laikė mano pareiškimą.

Apie areštą Maskvoje pagal tarptautinį arešto orderį:

Ir kai jau supranta, kad meluoti visuomenei nebėra jokios galimybės, klanas nusprendžia pagrobti mane teisinei valstybei neleistinu metodu. Nepranešę Rusijos Generalinei prokuratūrai apie savo ketinimus, vakariniu reisu į Maskvą atskrenda du Lietuvos valdžios atstovai. Sprendžiant iš jų elgesio, sunku pasakyti, ar tai banditai, ar valdžios atstovai. Pasitelkę senus ryšius, susitaria su vieno iš Maskvos rajonų milicija, ir kartu su poskyriu, ginkluotu automatais, pagrobia mane prie mano namų.

Apie išlaisvinimą:

Ir tik skubių mano advokato veiksmų dėka, kuris rusų spaudai ir Rusijos generalinei prokuratūrai pranešė, kad jų teritorijoje vyksta toks banditizmas, būtent dėl to, kad advokatas greitai suveikė, man kažkaip pavyko išsilaisvinti iš tų žmonių rankų.

Apie nusikalstamą klaną Lietuvoje:

Jeigu kažkas domisi politiniu Lietuvos gyvenimu, tai galėjo pastebėti, kad Lietuvoje atsirado toks pavadinimas kaip „žydrųjų Albinų klanas“. Šiandien jis labai reklamuojasi. Lietuviškai tai skamba „žydrųjų Albinų klanas“. Jam susiformavus, pradėjo atsirasti keistai nužudytų, nuteistų arba greitai nutilusių klanui nepriimtinų žmonių. Panašios publikacijos apie raginimus su manimi susidoroti pasirodo ir kituose leidiniuose.

Apie galimai suklastotą Plechanovo akademijos diplomą, kurio originalo V. Uspaskichas niekada nepateikė. Oficialus raštas iš akademijos patvirtino, kad archyviniuose studentų sąrašuose V. Uspaskichas nerastas, o tą raštą vėliau paneigė rektorius:

Po sustiprintų šalininkų klano paieškų, Rusijoje pasirodo informacija apie neva suklastotą mano diplomą. Šiandien žinoma, kad šią provokaciją, į šią provokaciją buvo įdėti 5 mln. litų. Tačiau provokacija nepavyko dėl akademijos rektoriaus.

Persekiojimo priežastis:

Antrankiai už tai, kad pasirašiau metinį partijos balansą. Už tai, kad vienerius metus gyvenu Rusijoje, nors aš nesislapsčiau, ir bet kas panorėjęs turėjo galimybę bet kuriuo metu su manimi susitikti.

Моderatorė: Lietuvoje už tai teisia, jei metus pragyveni Rusijoje?

Matyt, taip. Iš tikrųjų antrankiai už tai, kad įkūriau Darbo partiją... Ir už tai, kad aš – rusas.

Premjero G. Kirkilo uždaviniai, pasak „darbietės“, tuometės europarlamentarės Onos Juknevičienės:

Iš asmeninių pokalbių su dabartiniu premjeru Kirkilu. Žinau iš žmonių, kurie kalbėjosi su juo prie taurelės. Jis sakė: tapau premjeru ir turiu dvi užduotis. Pirmosios užduoties mano pažįstami net neįsiminė. Ji buvo nesvarbi. Smulkmena. Antroji užduotis – sunaikinti Darbo partiją.

Lietuva – trečiojo pasaulio šalis, teigia „darbietė“, tuometė europarlamentarė Jolanta Vičkutė:

Svarbiausia, kad kolegos kitose šalyse taip pat neturi tikslios informacijos, kas vyksta Lietuvoje, vienoje iš ES šalių. Ir jie negali suprasti, kaip tai įmanoma. Jeigu kalbėtume apie panašią situaciją, kuri būtų nutikusi Venesueloje ar kokioje nors Afrikos šalyje, galbūt tai būtų įmanoma

Apie žmones Lietuvos valdžioje, kurie sukūrė problemas V. Uspaskichui:

Jie turi savo istoriją, jie turi savo paskirtį gyvenime. Ateis Stalinas – jie vėl nueis pas Staliną. Ateis Hitleris – jie nueis pas Hitlerį... Pavardės – tai Kirkilas, Muntianas, gaila, kad prezidentas kalba viešai ir tai palaiko.

Kodėl naikintas (bet iki šiol klesti) V. Uspaskicho verslas:

Ir per vieną iš laidų, po laidos stovim: žurnalistas, kuris vedė, Jakilaitis vedė tą laidą, Brazauskas ir aš. Brazauskas sako: taip, jūs žinote, per vieną Saugumo tarybos, kuriai priklauso prezidentas, parlamento pirmininkas, premjeras, nacionalinio saugumo viršininkas, posėdį buvo pasakyta, tai sakė Landsbergis, kad tokios „Vikondos“ neturi būti Lietuvoje. Jo klausia: kodėl? „Todėl, kad jos vadovo pavardė rusiška“.

Apie algų vokeliuose bylą, per kurią tiesą atskleidusi mėsos pjaustytoja neteko sveikatos:

Ir šiandien viena iš mano įmonių, kurią apkaltino, byla dar nebaigta, kurią apkaltino, kad buvo mokama... apmokėta... atlyginimas buvo mokamas „vokeliuose“. Per vieną, vieną susitikimą apkaltino girta moteris, kuri savo laiku savo vyrui buvo išmušusi akį, šakute ar kuo. Šiandien prezidentas už tai, kad ji kažką pasakė prieš Uspaskichą, įteikė jai ordiną. Ir šiandien iš jos daro...

Apie bausmes rėmėjams ir referendumą dėl pasitikėjimo Vyriausybe:

Moderatorė: Tai yra, be fizinio Viktoro dalyvavimo referendumas neįmanomas?

V. Uspaskichas: Praktiškai, bet aš nesakiau šito. Praktiškai visi be išimties Darbo partijos rėmėjai... sulaukė Mokesčių inspekcijos ir finansų policijos bausmės. Visi be išimties, kurie finansavo Darbo partiją oficialiai, normaliai, visi sulaukė Mokesčių inspekcijos ir finansų policijos bausmės.

Dabar V.Uspaskich VRK leido registruotis kandidatu į Europarlamentą, nors jis jau nuteistas pirmos instancijos teismo, o tada VRK jam leido balotiruotis į Seimą, nors jis slapstėsi nuo teisėsaugos Maskvoje:

Laikraščio „Moskovskij komsomolec“ žurnalistė: Jūs užregistruotas deputatu į Seimą. Ar buvo kokių nors sunkumų registruojantis, kad būtų galima dalyvauti rinkimuose?..

V. Uspaskichas: Na, manau, kad tai ne tokie sunkumai. Tačiau manau, mano registracijos faktas, jeigu komentavo prezidentas, premjeras ir Lietuvos parlamento pirmininkas su tuo negatyvu, jog kaip galima registruoti žmogų, kuris yra Rusijoje.

Į pabaigą pamirštama, kokią Lietuvą piešė konferencijoje:

Na, žinote, veikiausiai nuo pat gimimo turiu tokį savo vidinį pasaulį – niekada nekalbėti blogai apie tą vietą, kurioje gyveni. Šiandien tokia situacija, kad vienodai myliu tiek Rusiją, tiek Lietuvą.

Sulaikymas pagal tarptautinį arešto orderį – kriminalas;politinio prieglobsčio prašymas nutylėtas:

O jeigu, nežinau, ką norėjo su manimi padaryti, tai štai jie naktį pamėgino mane kažkaip pavogti ir diplomatiniu automobiliu išvežti. Kur? Klausimas. Todėl turėjau grynai formaliai kreiptis dėl teisinės gynybos, kad kažkaip mane apgintų nuo tokio banditizmo. Tai buvo taip. Ir daugiau nieko neprašiau.

Apie susitikimą per slėpimąsi Maskvoje su vidaus reikalų ministru liberalcentristu Raimondu Šukiu, kuris po kitų rinkimų buvo sveikatos apsaugos ministru:

Tai va, jis vos neprarado posto dėl to, kad su manimi susitiko. Tai dar kartą rodo apie nuomonių, veiksmų, norų diktatūrą ir t.t. Ir, beje, galiu pasakyti, ką jis man pasakė: „Man gėda dėl savo šalies, kad taip elgiamasi su buvusiu ministru. Aš mačiau tą bylą ir nieko ten, - sako, - nėra. Ji išpūsta. Noriu, kad atvažiuotum, ir stengsiuosi padaryti viską, kad ji būtų sprendžiama teisės sferoje“.

Мoderatorė: O vidaus reikalų ministro garantijos? Nejaugi jų nepakanka, kad būtų galima jaustis apgintam?

V. Uspaskichas: Mažute. Mažute. Svarbiausia, apie ką dabar kalbu – veikiausiai dar kartą dėl manęs jis sulauks Lietuvos valdžios ir spaudos smūgio. Tačiau manau, kad šitas žmogus nusipelno gero žodžio, kuris būtent rūpinosi savo šalies autoritetu, kad negalima taip elgtis su Lietuvos piliečiais.

V.Uspaskich savo partijos finansiškai neremia:

Lietuvos televizija, E. Gusiniauskienė: Ar remiate partiją finansiškai?

V. Uspaskichas: Jeigu partija kreiptųsi tokiu klausimu, tikriausiai, taip, nes esu Lietuvos pilietis ir turiu teisę paremti, turiu teisę remti partiją ir finansiškai. Tačiau tokių kreipimųsi nebuvo.

Advokatas M.K. Diatlovskis apie V.Uspaskich išlaisvinimą:

Rusijos oficialioms struktūroms, konkrečiai Generalinei prokuratūrai, nebuvo pranešta apie tą operaciją, kuri buvo surengta. Todėl jo ... (neaiškus vienas žodis, panašu į „ikikritika“) vienareikšmiškai buvo neteisėta, ir buvo imtasi priemonių Viktorui Uspaskichui išlaisvinti, ir, žinoma, kad iš to, kaip buvo planuojama ši operacija, galima spėti, kas ir toliau galėjo atsitikti su Viktoru Uspaskichu.