„Laukėme patvirtinimo iš kelių šaltinių, kad tai yra tas pats asmuo. Vyko tapatybės nustatymo procedūros. (…) Antrasis, galutinis, mus pasiekė prieš keletą minučių“, - sakė prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

„Gegužės 13 D. Italijos Respublikos teritorijoje buvo sulaikytas vienas iš asmenų, kuris yra galimai įtariamas padaręs nusikalstamas veikas. Šiuo metu asmeniui yra pritaikytas suėmimas“, - žurnalistams teigė Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Tomas Krušna.

Kiek truks ekstradicijos procedūra, prokuroras neprognozuoja. Minimalus terminas – 45 darbo dienos, jei įtariamasis sutiktų būti išduotas Lietuvai. Tai, žinoma, mažai tikėtina.

„Procedūra pakankamai sudėtinga“, - teigė T. Krušna.

Pasak jo, įtariamojo vaidmuo „susijęs su veiksmais tiek prie Spaudos rūmų, tiek prie Televizijos bokšto“.

Paklaustas, ar Rusijos pusė ėmėsi veiksmų, prokuroras teigė tokia informacija nedisponuojantis.

Anot E. Martinonienės, sulaikytasis Sausio 13-osios įvykių atveju buvo ne eilinis karys, o karininkas. Įtariamojo pavardės prokurorai neatskleidžia. T. Krušnos teigimu, įtariamasis buvo „vidutinės grandies pareigūnas“.

„Asmuo buvo sulaikytas Malpezos oro uoste, kuris yra Milano mieste“, - pakartojo prokuroras.

Prokuratūra džiaugiasi, kad tarptautinės paieškos procedūros suveikė. Tačiau Italija, T. Krušnos žodžiais, taiko „išlygas“ dėl Europos arešto orderio taikymo, Lietuvai teks taikyti kitas procedūras. Mat pagal Italijos teisę Sausio įvykiai patenka į laikotarpį, kuriam italai Europos arešto orderio procedūrų netaiko.

Pasak T. Krušnos, prokuratūra reagavo operatyviai, ir imtasi visų priemonių, kad nepasikartotų Michailo Golovatovo istorija.

Rusijos pilietis trečiadienį sulaikytas Milano oro uoste. Užsienio reikalų ministerija patikino tą pačią dieną ėmusis visų reikalingų diplomatinių priemonių dėl tinkamo atstovavimo Lietuvai jo išdavimo procese.

Šiuo metu Lietuvoje yra vienas Sausio 13-osios bylos įtariamasis Jurijus Melas. Jis šiemet kovą įkliuvo Lietuvoje, Panemunės pasienio kontrolės punkte.

Dar vienas įtariamasis, smogikų būrio „Alfa“ vadas Michailas Golovatovas 2011 m. liepą sulaikytas Austrijoje. Tačiau austrų pareigūnai įtariamąjį čia pat paleido, dėl ko tarp Vilniaus ir Vienos įsiplieskė diplomatinis skandalas. Šiuo metu M. Golovatovas ramiai tūno Rusijoje ir Lietuvą drabsto purvais.