„Aš stengiuosi būti tolerantiškas. Bet kas čia buvo? Mano, kaip tėčio, spraga, kad „Euroviziją“ pamatė vaikai. Jie klausia, kas čia laimėjo? Vyras? Moteris? Numaniau klausimą ir klausiau patarimo draugų, jie patarė sakyti, kad tai klounas. Vaikai sako, kad klounai atrodo kitaip“, – tuoj po „Eurovizijos“ finalo socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė 4 ir 6 metų sūnus auginantis kaunietis Vaidas.

Tuo metu du vaikus auginanti ir šiuo metu Niujorke gyvenanti žurnalistė Rasa Karaliūtė nusistebėjo socialiniuose tinkluose pasklidusiais nuogąstavimais ir išsakė kitokią poziciją.

„Kai mano vaikas manęs paklausė, kodėl vėjas pučia, tikrai nežinojau, kaip paaiškinti. Bet nesipiktinau, kad vėjas egzistuoja ir neuždraudžiau savo vaikui būti vėjyje. Pagūglinau ir dabar žinau, kodėl vėjas pučia. Ir paaiškinau. Todėl visi, kurie nežino, kaip kažką paaiškinti savo vaikams, turėtų tai priimti kaip savo išsilavinimo ribotumą. Ir lavintis, užuot piktinęsi, kad vėjas pučia“, – dėstė 2 metų sūnų ir 5 metų dukrą auginanti R. Karaliūtė.

Kas ta „Eurovizijos“ nugalėtoja, šeštadienį teko aiškinti ir vilniečiui Viliui. To jo paklausė septynerių sūnėnas.

„Vaikui iškart kilo klausimas, kodėl ta moteris su barzda. Iš pradžių vengiau atsakinėti, sakiau, kad taip yra ir viskas. Tačiau vaikas neatlyžo, tad pradėjau aiškinti: pasakiau, kad žmogus gimė vyro kūnu, bet bręstant suprato, kad yra moteris vyro kūnu ir labai nori būti moterimi“, – pasakojo Vilius. Jis sūnėnui bandė paaiškinti, kad gyvenime būna visaip.

Tada vaikas domėjosi, kodėl pas atlikėją yra krūtys. Vilius aiškino, kad vyriškas kūnas po truputėlį virstą į moterišką geriant hormonus.

Tai nėra moteris su barzda

Paulius Skruibis
Pasak psichologo Pauliaus Skruibio, bendraujant su vaikais reikia laikytis vieno svarbaus principo: suprasti, ko vaikas klausia ir atsakyti į klausimą. „Pavyzdžiui, jei penkerių metų vaikas klausia, iš kur atsiranda vaikai, tai nežinau, ar būtina jam pasakoti kokią nors seksualinio švietimo paskaitą, kurią skaitytume paauglystės pradžioje. Galbūt penkerių metų vaikui užtenka labai trumpo paaiškinimo“, – aiškina P. Skruibis. Pasak jo, kad kažką paaiškintum kitam, pirma reikia suprasti pačiam.

„Jei vaikas klausia, kodėl moteris su barzda, paaiškinimas gali būti paprastas: tai ne moteris, tai vyras, kuris šiam pasirodymui užsidėjo suknelę“, – pataria P. Skruibis. Jis primena, kad vyras suknelę užsideda ne pirmą kartą: suknelę scenoje yra dėvėjusi Ukrainos pop muzikos žvaigždė Verka Serdiučka.

Psichologo nuomone, šį klausimą kartais komplikuoja patys tėvai: jiems Conchitos pasirodymas gerokai daugiau nei suknelę dėvintis vyras, kuris vadinamas drag queen (travesti karalienė - DELFI). Kadangi žmonės nežino, ką tai reiškia, kalba apie moterį su barzda.

Verka Serdiučka - Andrejus Danilko
„Iš principo tai yra suknelę vilkintis homoseksualus vyras. Situacijų, kai vyrai užsideda sukneles, ypač per pramoginius pasirodymus, labai daug – pradedant ta pačia Verka Serdiučka, baigiant mokyklos karnavalais, kai berniukai apsirengia mergaitėmis ir kažką parodijuoja“, – kalbėjo P. Skruibis. Jo teigimu, svarbu suprasti, ko vaikas klausia ir atsakyti pagal situaciją bei amžių. Tai galima padaryti pagal savo supratimą ir vertybes.

L. Slušnys: vaikai protingesni už suaugusius

„Pirmiausia aš manau, kad vaikai protingesni už suaugusius. Iš to, kokias vaikų reakcijas pats girdėjau, mačiau, kaip reagavo savi vaikai – man atrodo, suaugusieji per daug bijo palyginus su tuo, ką vaikai pasako. O vaikai labai gražiai reagavo: klausė, kas čia per nesąmonė. Mano nuomone, nereikia bijoti paaiškinti, kad yra tokie vyrai, kurie persirenginėja moterimis“, – sako vaikų psichiatras Linas Slušnys.
Linas Slušnys

Pasak L. Slušnio, vaikams taip pat reikia paaiškinti, kad tai yra šou, neturintis nieko bendra su transvestizmu. Juoba Conchita vaidina ir vos ne iš dangaus nusileidusį Kristų. Vos pamatęs Conchitos pasirodymą, L. Slušnys suprato, kad Austrija laimės – padarė gerą šou, o žiniasklaida tam skyrė be galo daug dėmesio. Vadinasi, pasirinkta strategija buvo tinkama.

„Manau, suaugusieji per daug bijo tiesiai, gražiai išaiškinti vaikams. Vaikų bijoti nereikia – jie atsirinks patys ir puikiausiai susidėlios detales. Čia nėra kažkas baisaus ar tragiško įvykę – pergalės vardan pasirinkta tokia strategija“, – sakė vaikų psichiatras.

Stebint pasisakymus socialiniuose tinkluose, susidarė įspūdis, kad „Eurovizijos“ nugalėtoja daugiausia piktinosi vyrai. L. Slušnys pastebi, vyrai labiausiai priešinosi ir reiškėsi Lietuvoje vykusiose LGBT eitynėse. Tuo metu moterys į homoseksualus žiūri liberaliau.

„Visada sakau – homoseksualizmo propaganda yra blogai, nepritarsiu niekada, tačiau bijoti homoseksualių žmonių, kad jie kažką galėtų padaryti – manau, silpnų žmonių arba silpno susivokimo, silpno dvasinio atsparumo žmonių bruožas. Istorijos eigoje vyrai niekada nepasižymėjo labai didele atjauta, gebėjimu užjausti, būti empatiškais“, – dėstė L. Slušnys. Jo teigimu, Lietuvoje dar lėtai kinta tradicinis klasikinis mąstymas, pagal kurį moteris turi būti „nėščia, nuoga ir virtuvėje“. Tokį požiūrį turime dėl tam tikrų nusistovėjusių stigmų ir nuostatų.

R. Zabarauskas: Conchita – travesti karalienė

Patarimą, kaip vaikams aiškinti apie „Eurovizijos“ nugalėtoją, turi režisierius, žmogaus teisių aktyvistas Romas Zabarauskas.

Conchita Wurst - Tomas Neuwirthas
„Vaikams siūlau pasakyti, kad Conchita dainuoja apie artimo žmogaus išdavystę, dėl kurios ji nežada pasiduoti, o kaip tik pakilti kaip feniksas iš pelenų. Taip pat siūlau vaikams papasakoti apie fenikso legendą – kaip jis pats susidegina ir vėliau iškyla iš pelenų, lygiai kaip mūsų gamta kiekvieną sykį keičiasi – vasarą keičia ruduo, žiemą – pavasaris, o pavasarį vėl keičia vasara... Jeigu vaikams kiltų klausimas, kodėl Conchita yra su barzda, siūlau atsakyti, kad tai toks personažas, nei vyras, nei moteris, ir kad iš tikro yra svarbesnių dalykų nei tai, kaip rengiamės ir atrodome, kad svarbiau rūpintis vidumi, o ne išore“, – pataria R. Zabarauskas.

Pasak R. Zabarausko, Conchita nėra transseksuali moteris. Conchita Wurst – tai personažas, panašus į Verką Serdučką. Šį personažą vaidinantis aktorius yra gėjus vyras, kuris pats nenori keisti lyties. „Pavadinčiau Conchitą travesti karaliene – drag queen. Tai – gėjų klubų kultūros dalis, kur dažnai rengiami travesti karalienės ir travesti karaliaus rinkimai“, – paaiškino režisierius.

Vis dėlto, nors Conchitos personažą vaidina vyras, kalbėdami apie Conchitą turėtume rašyti „ji“, o ne „jis“. Lygiai taip pat rašoma apie Verką Serdučką. Tik, mano pašnekovas, Verka lietuviams mažiau užkliuvo: tai buvo komiškas personažas. Tuo metu Conchita buvo tokia įtikinama, kad visi tiesiog suglumo, ėmė kelti klausimus, ar tai moteris, ar tai vyras, ar ji nori pasikeisti lytį, ar nenori.
Stuartas Milkas, Romas Zabarauskas

Pasak LGBT teisių aktyvisto, ši pergalė labai įdomi. Ji parodo, kad daugeliui europiečių vietoj griežtai nustatytų lyties vaidmenų svarbesnė asmeninė saviraiška. Tai, mano R. Zabarauskas, puiki mintis: kiekvienas turime elgtis taip, kaip norime, o ne dėl to, kad esame vienos ar kitos lyties.

„Lietuvos 10 balų yra labai reikšmingi. Skyrėme Austrijai daugiau taškų nei Latvija ir Estija, nors mūsų šalyje LGBT diskriminuojami labiausiai. Tai parodo, kad žmonės nebenori taikstytis su tuo, kad LGBT asmenys traktuojami kaip šiukšlės. Viena vertus, vienijasi LGBT asmenys, kurie tampa vis stipresne jėga. Kita vertus, platesnė visuomenė taip pat atveria akis ir nepasiduoda tamsių jėgų demagogijai“, – įsitikinęs režisierius.

Jis taip pat pasidžiaugė, kad tokia diskusija Lietuvoje įsivažiuoja atsiradus kirpėjui Rauliui Mammadli. R Zabarauskas akcentuoja: Raulė yra ne personažas, o trans moteris, siekianti lyties keitimo operacijos. Lietuvoje lyties keitimo operacijos įstatymas yra įšaldytas.