Rinkimų kova Ukrainoje verda, nors ir stelbiama kruvinų įvykių rytiniuose regionuose. Vieni kandidatai žada šaliai naują gyvenimą, kiti akcentuoja vienybę. Yra ir tokių, kurie rinkiminiu šūkiu pasirinko pažadą sugrąžinti šaliai Krymą.

„Šokolado karaliumi“ tituluojamas P. Porošenka Kirovograde numatė ne vieną renginį: nuo spaudos konferencijos iki apsilankymo pas kariškius bei, žinoma, kandidato šalininkų mitingo.

Į savo spaudos konferenciją rinkimų favoritas vėlavo valandą. To priežastis – Kijeve vykęs uždaras Rados posėdis, kuriame pristatyta padėtis rytų regionuose. Apie tai P. Porošenka kalbėjo atvirai – anot jo, su rytų žmonėmis kalbėtis reikia, bet su tais, kurie kalbėtis nori ir nėra iki dantų ginkluoti.

„Yra nedidelė dalis žmonių (palaikančių separatistines nuotaikas – DELFI) Luhansko ir Donecko srityse. Juos bandė suvežti į Charkovą ir Odesą“, - aiškino kandidatas.

Pasak jo, Radoje antradienį pateikti „papildomi įrodymai“, kad tai, kas vyko, pavyzdžiui, Odesoje, buvo teroristinis išpuolis.

„Šiandien per uždarą Rados posėdį pateikti papildomi to (teroro akto – DELFI) įrodymai. Tai, kas įvyko, tie įvykiai Profsąjungų rūmuose – tai buvo terorizmo aktas. Buvo naudojamos nuodingos medžiagos. Esame įsitikinę, kad artimiausiu metu profesionali tarptautinė ekspertizė įrodys, kad dauguma žmonių žuvo ne nuo ugnies“, - kalbėjo P. Porošenka.

Anot jo, Odesos diversijoje dalyvavo ne tik Rusijos tarnybos, bet ir joms talkinę vietiniai. Ypač P. Porošenka piktinosi Odesos teisėsauga, kuri nesiėmė intervencijos. Kandidato žodžiais, pareigūnai turėjo įsikišti nepriklausomai nuo to, kuri pusė nukenčia.

P. Porošenka negailėjo kritikos šalies ginkluotųjų pajėgų būklei. Anot jo, armija primena Rusijos kariuomenę pirmojo Čečėnijos karo metu: nepatyrę kariai, demoralizuoti jų vadai. Kandidatas pavartojo ir stipresnius žodžius – pavyzdžiui, „veltėdžiai“ ir „girtuokliai“. Rinkimų favoritas žada didinti finansavimą gynybai, kaip ir galima tikėtis dabartiniame kontekste.

Praėjusią savaitę per kruvinus įvykius ir gaisrą Odesoje žuvo 46 žmonės.

Naujausių apklausų duomenimis, už P. Porošenką prezidento rinkimuose balsuoti norėtų kas trečias ukrainietis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1216)