P. Gražulis penktadienį užregistravo Seimo nutarimą, kuriuo siūloma Seimui kreiptis į Europos Tarybos Parlamentinę Asamblėją, kad ši paragintų Lietuvos atstovą Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT) E. Kūrį atsistatydinti.

Parlamentaras savo iniciatyvą grindžia tuo, kad E. Kūriui pirmininkaujant 2004 metais priimtas Konstitucinio Teismo išaiškinimas, kad apkaltos būdu iš posto pašalintas prezidentas R. Paksas iki gyvos galvos negalės eiti jokių valstybinių pareigų. Paskui EŽTT pripažino, kad toks draudimas yra neproporcingas.

„E. Kūriui pirmininkaujant buvo priimti išaiškinimai, dėl kurių Europos Žmogaus Teisių Teisme ir Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitete buvo pasmerkta visa Lietuva ir pripažinta, jog šie sprendimai pažeidžia Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją. Negana to, Lietuvos atstovas Europos Žmogaus Teisių Teisme E. Kūris jau spėjo pareikšti atskirąją nuomonę byloje, kurioje nesutiko su daugumos kolegų sprendimu ir Strasbūro teisme užstojo buvusį komunistą Vengrijos teisėją kolaboravusį su komunistinio režimo saugumo struktūromis, todėl sieksiu atstatydinti šį atstovą", - pažymėjo Seimo narys P. Gražulis

Vilniaus universiteto Teisės fakulteto profesorius E. Kūris 1999-2008 m. buvo Lietuvos Konstitucinio Teismo teisėjas, o 2002-2008 m. ėjo šio teismo pirmininko pareigas.

Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėju E. Kūris buvo išrinktas Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos plenarinės sesijos metu įvykusiuose rinkimuose balsų dauguma pirmame ture iš trijų Lietuvos pateiktų kandidatų.

Jo devynerių metų kadencija Strasbūro teisme prasidėjo nuo praėjusių metų lapkričio. Jis yra trečiasis EŽTT teisėjas nuo Lietuvos.