Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį paskelbė, kad Londone gyvenantį 29 metų R. Dattą pripažįsta kaltu dėl grasinimų nužudyti politiką, jo žmoną bei dvi dukras. Už tai jam skirta 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Kadangi R. Datta Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime yra laikomas nuo praėjusių metų rugsėjo 20-osios, už grotų jam beliko praleisti tris mėnesius.

Baudžiamąją bylą neviešuose posėdžiuose išnagrinėjusi teisėja Virginija Liudvinavičienė apkaltinamajame nuosprendyje konstatavo, kad Indijos pilietis parlamentarui, jo žmonai Stanislavai bei dvie dukroms – Birutei ir Julitai (ji nuo R. Dattos yra susilaukusi dukros) išsiuntė daugiau kaip 500 SMS žinučių, didžioji dalis jų yra bauginančio pobūdžio.

Be to, priimant apkaltinamąjį nuosprendį teismas rėmėsi ir nukentėjusiųjų telefono pokalbių išklotinėmis – konstatuota, kad R. Datta dažnai skambindavo politikui ir jo šeimai.

„Kaltinamojo skambučiai iš įvairių telefono numerių, siųstų žinučių nukentėjusiesiems turinys, jų kiekis, intensyvumas, nusikalstamų veikų trukmė patvirtina, jog nukentėjusiesiems buvo sukelta pastovi baimė, nerimas, jie jautėsi nesaugūs“, – skelbdama nuosprendį teisėja V. Liudvinavičienė pabrėžė, kad R. Datta siekė įbauginti Sabatauskus.

Skirdama bausmę kaltinamajam teisėja atsižvelgė į tai, kad Indijos pilietis jau kartą buvo teistas dėl grasinimų nužudyti J. Sabatauską ir jo šeimos narius. „Jis jokių išvadų nepadarė, jo nusikalstami veiksmai tik suintensyvėjo“, – pažymėjo V. Liudvinavičienė.

Nuosprendį, kurį dar galima skųsti apeliacine tvarka, R. Datta išklausė ramiai, tačiau vedamas iš salės piktinosi J. Sabatausku. Žurnalistams jis taip pat demonstravo savo mažametės dukros nuotrauką.

Teismo nuosprendžiu R. Datta taip pat įpareigotas savo vaiko motinai sumokėti 3 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą.

Įkalinti R. Dattą teismui siūlė ir byloje valstybinį kaltinimą palaikiusi Vilniaus prokurorė Valentina Strokinienė. Tuo metu R. Dattą ginanti advokatė Ingrida Botyrienė teismo prašė indo neįkalinti – esą jis ne kartą nukentėjusiųjų atsiprašė, pripažino kaltę, labai nuoširdžiai gailisi dėl to, ką padarė.

Prokurorų surašytame kaltinamajame akte buvo teigiama, kad R. Datta nuo 2012-ųjų spalio 19-osios iki 2013-ųjų rugsėjo 18-osios J. Sabatauskui ir jo šeimai mobiliuoju telefonu išsiuntė šimtus SMS žinučių, kuriose buvo grasinama susidorojimu. Be to, jis ištisai skambinėjo J. Sabatauskaitei, jos seseriai ir tėvams.

Pareigūnai išsiaiškino, kad bauginančio turinio SMS žinutes R. Datta siuntė būdamas ir Didžiojoje Britanijoje, ir Lietuvoje.

„Linkiu tau numirti“, – vienoje žinutėje J. Sabatausko žmonai rašė jis. Kitose žinutėse jis grasino, jog papjaus, „gyvai sudegins“. „Tavo žmona neišvys dienos šviesos“, – vienoje SMS rašė R. Datta.

Viename Londono viešbutyje pardavimų įmonėms direktoriumi dirbantis R. Datta buvo sulaikytas praėjusių metų rugsėjo 20-ąją, kai iš Londono atskrido į Vilnių – jau tada policija buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl grasinimų nužudyti Seimo narį ir jo šeimos narius. R. Dattą pareigūnai rado viename Vilniaus viešbučių.

Teisme R. Datta pripažino, kad siuntė grasinančias SMS žinutes bei nukentėjusiesiems skambino telefonu.

„Duodamas parodymus jis prisipažino ir gailisi, – yra sakiusi prokurorė V. Strokinienė. – Kaltinamasis aiškina, kad pagrindinė priežastis yra vaikas, bet, manau, ir neapykanta šeimai ir dar kas nors gali lemti kitus veiksmus. Jis nurodė, kad buvo piktas dėl to, jog jam duoda mažai laiko, jo nuomone, bendrauti čia su vaiku“.

J. Sabatauskas nebuvo linkęs kalbėti apie jo šeimą persekiojusio indo bylą: „Nenoriu nieko komentuoti, nes tai susiję su mažamečiu vaiku – supraskite mane, viskas, ką jūs parašysite, parodysite, gali atsiliepti jo gyvenimui dabar ir ateityje, mes visiškai nenorime žaloti vaiko gyvenimo“.

R. Datta kartą jau buvo teistas Lietuvoje – jis Sabatauskams grasino perpjauti gerkles, nušauti, o po to – sudeginti. Ir tik todėl, kad socialdemokratas su savo žmona indui neleidžia matytis su vaiku, kurį augina jų dukra.

Teismas yra konstatavęs, kad Indijos piliečio grasinimai nužudyti ir sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą galėjo būti realūs – už tai jam buvo skirta 40 MGL dydžio (5 200 litų) bauda.

Tąkart apie grasinimus išžudyti šeimą pirmoji policijai pranešė J. Sabatauskaitė – jauna moteris pareigūnams nurodė, kad Didžiojoje Britanijoje gyvenantis jos vaiko tėvas iš pradžių pokalbių metu, o vėliau ir siųsdamas SMS žinutes grasino susidoroti.

Grasinimų sulaukė ir S. Sabatauskienė, ir J. Sabatauskas – jam į Seimo nario numerį paskambinęs indas aiškino, kad atvykęs į Lietuvą visiems jiems perpjaus gerkles, o parlamentarą nušaus.

Be to, R. Datta pareiškė, kad po to visi J. Sabatausko šeimos nariai bus sudeginti.

Nuo indo dukters susilaukusi J. Sabatausko dukra pareigūnams prisipažino, kad dėl namuose patiriamo smurto buvo priversta su juo nutraukti santykius ir grįžti į Lietuvą. Tada jauna motina sulaukė grasinimų – buvęs sugyventinis aiškino, kad išžudys visą jos šeimą, o judviejų vaiką augins jo tėvai.

Po skyrybų R. Datta kelis kartus buvo atvykęs į Lietuvą – susitikimų metu jis vis kartodavo, kad J. Sabatauskaitė ir jos tėvai ilgai negyvens.

Tada jis sakė, kad kad ne kartą skambino Sabatauskams – esą buvo labai nusiminęs, nes šie neleidžia jam matytis su savo dukra.

„Nežinojau, kaip juos priversti suprasti mane“, – tada sakė indas.

Vyras tikino, kad siųsdamas grasinančio pobūdžio SMS žinutes tikėjosi, jog buvusios draugės tėvai supras, jog klysta ir pakeis savo nuomonę.

Maždaug 9 mėnesius savo dukros nematęs užsienietis tikino, jog be savo mergaitės negali gyventi – esą motina ir seneliai su ja neleidžia pabendrauti net internetu.

„Tada Julitai parašiau, kad noriu, jog ji ir jos šeima numirtų, tačiau jų nužudyti ir perpjauti gerkles nenorėjau ir neketinau to daryti, – teisme sakė R. Datta. – Man labai gaila, kad taip pasielgiau – atsiprašau Julitos ir jos šeimos už savo veiksmus, prašau man atleisti, tai daugiau nepasikartos“.