Pasak Lietuvos tėvų forumo nario, psichologo Andriaus Ato, reikia investuoti į tėvų švietimą, o ne juos bausti – tik tada esą kažkas gali keistis.

„Ta iniciatyva reiškia, kad prie blogo tėvo turėsime pastatyti policininką, kuris turės žiūrėti, kaip yra vykdomos tėvų funkcijos. Tai yra nesusipratimas, neteisingo mąstymo pasekmė galvoti, kad įstatymai šitą problemą gali išspręsti. (...) Išeitis yra nepasodinti juos (mušančius vaikus tėvus – red.) už tai, bet tokius žmones reikia mokyti“, - „Žinių radijo“ laidoje „Aktualioji valanda“ sakė A. Atas.

Nors bet kokios fizinės bausmės vaikams yra uždraustos Skandinavijos valstybėse, Islandijoje, Ispanijoje, Portugalijoje ir t.t., A. Atas mano, kad Lietuva neturėtų aklai sekti kitų šalių pavydžiu. „Jei yra kažkokių šalių įstatyminės normos, tai nereiškia, kad Lietuva, nekvestionuodama visų tų dalykų, turi sau tai priimti. Esame kritiškai mąstanti tauta. Kelčiau klausimą: kuri yra Vakarų Europos valstybė, kuria ir mes norėtume būti?“ – teigė A. Atas.

Anot jo, Lietuvoje pažymėtas sektinas pavyzdys, Švedija, turi problemų dėl pliaukštelėjimo vaikui, kuris ten įvardintas kaip draudžiama fizinė bausmė. „Pasekmė yra tokia: Europos viešbučiai nelaukia Švedijos jaunimo, nes mano, kad jis yra vienas iš labiausiai nevaldomų Europos jaunuolių grupių.“

„Nemanau, kad vaikams reikėtų pliaukštelėti, bet nenorėčiau, kad mes galvotume, kad auklėjimas yra reikalo suvedimas į tam tikrų technikų panaudojimą – pliaukštelėjai ar nepliaukštelėjai. Vaiko gyvenimą galima suluošinti ir nepakėlus balso, ir nepliaukštelėjus“, - kalbėjo Tėvų forumo atstovas.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Algirdas Šešelgis sako, kad numatomame įstatymo pakeitime yra kalbama apie nuolatinį smurtą prieš vaikus. „Mes kalbame apie sistemą, ne apie atskirus atvejus, kur gyvenime pasitaiko. Mes reglamentuojame smurto rūšis, kokios kartais taikomos prieš vaikus. Kad šios sistemos nebūtų, tai turi būti teisiškai reglamentuota.“

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite čia:
http://www.ziniuradijas.lt/epizodas/2014/04/23/aktualioji-valanda/32213