Vyks kryžiuočio ir lietuvio dvikova. Kas laimės? Pokalbis apie istoriją ir informacinius karus su krašto apsaugos ministru Juozu Oleku. Taip pat laukia didelis netikėtumas – interviu su XIII amžiaus lietuvių kariu.

Jau nuo XIX amžiaus susiformavo tradicija senovės lietuvius vaizduoti barzdotus. Tačiau ar tikrai jie nešiojo barzdas? Ką sako istorikai šiuo klausimu? Toliau narpliosime senovės lietuvių karybos paslaptis: susikaus kirviu ginkluotas lietuvis su kryžiuočių riteriu.

„Tūlas valstietis, kaimietis, miško gyventojas, turėdamas kirvį, galėdavo ne tik namuose buityje su juo dirbti, bet ir bet kada išeiti gintis, kovoti, plėšti. Tai šiuo atveju kirvis yra universalesnis už kalaviją pritaikant jį ir buityje, ir gyvenime“, pasakoja senovės baltų karių brolijos „Vilkatlakai“ viršaitis Arūnas Bugvilionis.

„Kulinarijos detektyvai“ ruoš menkę. „Lietuvių santykis su jūra apskritai buvo komplikuotas. Lietuvos valstybė formavosi toli nuo jūros. Mes ne prūsai, ne kuršiai ir ne, sakykime, žemgaliai. Tai teritorija, kurioje yra miškai, ežerai, šiek tiek upelių. Žuvis ant stalo reiškė upinę, ežerų, gėlavandenę žuvį. Jūrinė žuvis tai buvo tokia diduomenės, aukštuomenės privilegija ir jos nebuvo daug“, sako Rimvydas Laužikas.

O laidą užbaigsime aktualiu pokalbiu apie informacinius karus ir istoriją su krašto apsaugos ministru Juozu Oleku. Kaip priešintis mūsų istorijos iškraipymams? Asmeniniu pavyzdžiu, sako J. Olekas: „Aš, pavyzdžiui, niekada nekeliu trispalvės vasario 16-ąją. Todėl, kad tai daro mano anūkai, kuriems yra 4 ir 8 metai. Aš jiems tik padedu, bet tai yra jų pareiga, jie atsikelia, žino, kur yra vėliava, abudu paima, neša, iškelia. Jie visada ateina su manimi prie sausio 13-osios laužų“.

„Istorijos detektyvai“ – trečiadienį 21.45 val. per LRT televiziją.