Tokius kaltinimus architektui pateikė Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo valdybos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai.

Ar šie kaltinimai yra pagrįsti, antradienį pradėjo aiškintis Vilniaus miesto apylinkės teismas. Tiesa, kol kas nesėkmingai – teisėja Ilona Mateikienė buvo priversta posėdį atidėti, nes jame dėl neaiškių priežasčių nepasirodė R. Mazuroniui administracinio teisės pažeidimo protokolą surašiusi policijos atstovė.

„Niekas neaišku iš šios bylos“, – teisėja I. Mateikienė pripažino, kad protokolą surašiusios institucijos atstovai turi išsakyti savo poziciją, juoba administracinėn atsakomybėn patrauktas architektas neigia jam pateiktus kaltinimus dėl nelegalaus darbo.

Pažeidimo protokolas R. Mazuroniui buvo surašytas po bendrovės „Architektų gildija“ patikrinimo – su dokumentais susipažinę policijos pareigūnai konstatavo, kad čia jau maždaug dvi savaites dirbo viena darbuotoja, apie kurios įdarbinimą direktorius nėra pranešęs Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybai.

Atlikti patikrinimą projektavimo paslaugas teikiančioje 2007 m. įkurtoje bendrovėje, kuri, kaip teigiama oficialiame „Architektų gildijos“ puslapyje internete, „perėmė daugiametę V. Mazuronio projektavimo įmonės patirtį, ideologiją, vertybes“, Ekonominės policijos paprašė korporacijos „Microsoft“ atstovai Lietuvoje „Business Software Alliance“ (BSA).

Buvo įtariama, kad „Architektų gildija“ savo veikloje naudoja nelicencijuotą „Microsoft“ ir „Autodesk“ programinę įrangą.

R. Mazuronis sako, kad šie garbės nedarantys įtarimai buvo mesti be jokio pagrindo ir Ekonominės policijos pareigūnams atliktus patikrinimą nepasitvirtino.

„Mes naudojame licencijuotą „Microsoft“ įrangą, o vietoj „Autodesk“ esame pasirinkę kitą tiekėją, kurio sukurtos įrangos kokybė bus visiškai tenkina, – sakė partijos „Tvarka ir teisingumas“ vicepirmininko sūnus. – Tačiau Ekonominė policija mūsų bendrovėje nusprendė ieškoti ne tik programinės įrangos, nes buvo gavusi leidimą atlikti ir išplėstinį patikrinimą – tikrino visą įmonės veiklą, pradedant programine įranga, baigiant buhalterija“.

„Buvo dirbama taip, kad būtų kažkas surasta, už ką būtų galima duoti baudą, nes ją būtinai reikėjo skirti“, – įsitikinęs R. Mazuronis.

Jis teigė, kad bendrovėje kovo pradžioje buvo įdarbinta viena darbuotoja, apie kurios įdarbinimą buvo pranešta „Architektų gildijos“ buhalterijos dokumentus tvarkančiai bendrovei „Statveda“. Ši savo ruožtu iš karto privalėjo informaciją apie į darbą priimtą darbuotoją pranešti „Sodrai“. Tačiau to nepadarė.

„Dėl techninių nesklandumų ar kitų man nežinomų priežasčių buhalterijos paslaugas teikianti bendrovė šios informacijos „Sodrai“ nepranešė“, – sakė R. Mazuronis.

Tačiau, pasak jo, su darbuotoja buvo sudaryta darbo sutartis, po jos buvo įdarbintas dar kitas darbuotojas, apie kurio įdarbinimą informacija „Sodrai“ buvo pateikta.

„Visa tai įvyko dar prieš Ekonominės policijos patikrinimą – jau tada buvo atspausdinti visų bendrovėje dirbančių darbuotojų atlyginimo lapeliai, paruošta informacija apie būtinus sumokėti mokesčius, tarp jų – ir už tą darbuotoją, kurią pareigūnai laikė dirbus nelegaliai“, – kalbėjo R. Mazuronis.

Architekto teigimu, policijos pareigūnai suvokė, kad tik per klaidą „Sodrai“ nebuvo pranešta apie darbuotojos įdarbinimą.

„Juk net po jos priėmimo į darbą „Sodrai“ buvo pateikta informacija apie kitą priimtą darbuotoją ir jo darbo sutarties numeris buvo vienu numeriu didesnis, nei prieš tai įdarbintos darbuotojos“, – aplinkybes dėstė R. Mazuronis.

Jis taip pat pateikė elektroninį laišką, kurį prieš dvi savaites iki policijos patikrinimo buvo išsiuntęs buhalterijos paslaugas teikiančios bendrovės direktoriui Juozui Riaukai. Šiame laiške buvo nurodyta, kad į darbą yra priimama nauja darbuotoja ir apie tai būtina pranešti „Sodrai“.

„Tai buvo akivaizdžiai techninė klaida, tikrai nepiktavališkas nepranešimas, tačiau Ekonominė policija vis tiek tai traktuoja tai kaip nelegalų darbą ir dėl to surašė protokolą“, – apie įvykusį nesusipratimą pasakojo aplinkos ministro sūnus.

Jis įsitikinęs, kad bendrovėje patikrinimą atlikę policijos tyrėjai „džiaugėsi, jog turi pavedimą atlikti išplėstinį tikrinimą“.

„Iš jų elgesio buvo aišku, kad bet kokiu atveju įmonė bus nubausta už ką nors“, – kalbėjo architektas.

„Manau, kad visa ši byla surašyta tik dėl to, kad Ekonominė policija pateisintų savo veiklą“, – pabrėžė jis.

Tuo metu R. Mazuroniui atstovaujantis advokatas Andrius Juonys sako, kad „Architektų gildijos“ vadovo veiksmuose negalima įžvelgti nei tyčios, nei atsargios formos.

„Policija elgiasi pagal įprastą modelį – surašė ir visus dokumentus numetė teismui, o jis turi ištaisyti visus nedadirbimus, – sakė A. Juonys. – Štai net policijos pareigūnė, surašiusi protokolą, į teismą neatvyko, nors privalo įrodinėti pateiktus kaltinimus. Čia nereikia ieškoti politinių dalykų, mes pakalbėkime apie pareigūnų, kurie atlieka darbą, kvalifikaciją – tą darbą jie turi atlikti tinkamai, o ne savo funkcijas permesti teismui. Paprastai šnekant, policija per vieną dieną įvertino visus dokumentus ir surašė protokolą. Byloje nėra net R. Mazuronio paaiškinimo – niekam nebuvo įdomu ir niekas nevertino, kodėl tokia situacija susiklostė.

Tai nėra sąmoningas veikimas tyčia, siekiant nelegaliai įdarbinti žmogų, išvengti mokesčių mokėjimo ir pan. Tiesiog taip sukrito aplinkybės ir tai matyti iš teismui pateiktų dokumentų. Aišku, tokį pareigūnų elgesį įvertins teismas, o savo ruožtu R. Mazuronis bus priverstas ginti savo teises, jeigu jos bus pažeistas. Šiandien, manau, jo teisės yra pažeistos“.

„Aš nežinau, ką galvoja ir kodėl taip elgiasi tyrėjai, bet tikiuosi, kad taip tikrai nėra“, – sakė R. Mazuronis, paklaustas, ar byla nėra iškelta tik dėl to, jog yra garsaus politiko sūnus.

Už nelegalų darbuotoją įstatymas numato baudą nuo 3 iki 10 tūkst. Lt.

Policija: viską išaiškins teismas

Vilniaus policija teigia, kad į posėdį, kuriame buvo nagrinėjama R. Mazuronio byla, neatvyko, nes dalyvavimas nėra privalomas.

„Vadovaujantis galiojančiais teisės aktais, policijos atstovo dalyvavimas šiame teismo posėdyje nebuvo privalomas“, – pranešė policija.

Pasak jos, R. Mazuronis, būdamas „Architektų gildija“ direktoriumi, pažeidė Darbo kodekso nuostatas, nes „esant darbo sutarties požymiams, neužtikrino, kad darbuotoja G. L. nuo 2014-ųjų kovo 6 d. dirbtų nustatyta tvarka pranešus Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos teritoriniam skyriui“.

„Vilniaus apskrities policijos įstaiga pažymi, kad atliko savo pareigą tirdama administracinio teisės pažeidimo byloje nustatytus pažeidimus, o sprendimą dėl galimos teisinės atsakomybės priims teisingumą Lietuvos Respublikoje vykdanti institucija – teismas“, – rašoma policijos pranešime.