Tačiau beveik pusė Seimui teikiamų gyventojų kreipimųsi išbrokuojami, nes neatitinka peticijai keliamų reikalavimų, o iš kelių dešimčių pernai svarstytų piliečių siūlymų politikų buvo palaimintas tik vienas, rašo „Lietuvos žinios“.

Ant Seimo Peticijų komisijos stalo jau guli apie 20 šiemet gautų žmonių kreipimųsi ir siūlymų, kaip valdyti šalį. Iš jų tik keliolika pripažinti kaip peticijos, parlamentarai jas ir nagrinės. Komisijos pirmininko „darbiečio“ Petro Čimbaro įsitikinimu, Konstitucijoje įvertinta peticijos teise dažnai piktnaudžiaujama. Jis ragina piliečius aktyviau dalyvauti valstybės valdyme, ypač įstatymų leidybos procese.

„Kartais mūsų įstatymai neatitinka visuomenės poreikių, nes politikai pernelyg užsisėdi savo kėdėse, o visuomenė mato visai kitas problemas“, - pripažino Seimo narys.

Dar per šią Seimo pavasario sesiją, pasak P. Čimbaro, turėtų būti pateiktas Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos rengiamas įstatymo projektas, kuriame atsižvelgiama į pernai gautos ir vienintelės neatmestos peticijos siūlymus leisti socialinį būstą privatizuoti lengvatinėmis sąlygomis, įvertinant būsto kainą pakeitusias nuomininko investicijas. 

„Ministerija įpareigota parengti įstatymą, nes pateikti siūlymai susiję su daugybe žmonių“, - pabrėžė jis. Tačiau sulaukiama ir šypseną keliančių kreipimųsi. 

„Net buvo prašoma suskurti tokį įstatymą, kuris leistų sodinti valdžią į kalėjimą“, - prisiminė P. Čimbaras.

Pasak jo, esą visuomenei trūksta politinio raštingumo. Tačiau visuomenininkų teigimu, išgirsti tautos balsą vis dažniau trukdo politikų arogancija ir uždarumas.