Artimiausias namas už prezidento Valdo Adamkaus rezidencijos tvoros Turniškėse – Rusijos ambasadai prieš 20 metų perduotas senas alytnamis. Netoli jo ir prezidentės Dalios Grybauskaitės rezidencija. Po kurio laiko politikai susizgribo, kad šalia aukščiausių šalies vadovų įkurdinę Rusijos diplomatus pasielgė neapdairiai, tačiau jau buvo per vėlu. Rusijos ambasada išsikelti nenori, o pasirašytoje sutartyje nenumatyta galimybė ją nutraukti.

Buvęs ilgametis Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas sako, kad rusai kaimynystę prezidentų pašonėje gali nesunkiai išnaudoti žvalgybiniais tikslais. „Kiekvienas žmogus supranta, kad jeigu sustiprintos apsaugos zonos teritorijoje yra kitos valstybės objektas – be abejo tas objektas gali tapti baze vykdyti tam tikrą žvalgybinę veiklą“, - „Lietuvos ryto“ sako Alvydas Sadeckas.

Lietuvos ambasados pastatai Maskvoje ir Rusijos ambasados pastatai Vilniuje nėra registruoti, todėl abi šalys siekia pasirašyti susitarimą, pagal kurį tiek Rusijos, tiek Lietuvos nuosavybė būtų oficialiai registruota. Todėl manoma, kad Rusija dėl pastato Turniškėse nenusileidžia norėdama išsiderėti geresnes sąlygas. „Atsiminkit ta pati Norvegija ir Rusija savo jūrų sienas nustatė po 50 metų derybų, tie dalykai vyksta paprastai labai lėtai, ypač su tokiais partneriais, kokius mes turime Rytuose“, - „Lietuvos ryto“ TV sako buvęs užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

Užsienio reikalų misterija informuoja, kad paskutinės derybos dėl susitarimo teksto vyko praėjusių metų gegužę Lietuvoje. Kitos konsultacijos turėtų vykti Rusijoje. Data, kada susitarimas galėtų būti pasirašytas, kol kas nenumatoma.