„Šiandien nutiko visiškai neįtikėtinas įvykis – man paskambino žmogus iš NTV ir pakvietė į pokalbių laidą „padebatuoti“ su Gražuliu apie homoseksualų teises Lietuvoje (nes Simonko atsisakė). Darausi žinoma tarptautiniu mastu, gal jau džiaugtis“, – socialiniame tinkle „Facebeook“ ironizavo Kauno moterų draugijos direktorė psichologė D. Baranauskienė.

D. Baranauskienė DELFI patvirtino, kad jai praėjusį penktadienį iš tikro skambino rusakalbis vyriškis, kuris prisistatė NTV atstovu ir pakvietė pasisakyti apie homoseksualus. Tokios galimybės moteris atsisakė iš karto.

„Su P. Gražuliu eiti į laidas negalima, nes jis per klounadą darosi sau reitingus. Visi jo oponentai, kurie bando kalbėti į protingą pusę, padeda P. Gražuliui augintis reitingus. Tą ir pasakiau skambinusiam žurnalistui, o ar jis buvo Rusijos televizijos atstovas, ar dar turėjo kokių papildomų tikslų, šito tikrai nežinau“, – sakė D. Baranauskienė. Vėliau ji permąstė, kodėl Rusijos televizija domisi vidiniais Lietuvos dalykais. Pašnekovė įtaria, kad laidoje P. Gražulis kartu su Rusija Lietuvą gins nuo „supuvusių Vakarų“.

NTV atstovo skambučio sulaukė ir Lietuvos gėjų lygos (LGL) valdybos pirmininkas V. Simonko. „Paskambino, pasakė, kad atvažiavo Rusijos televizija, kuri nori daryti reportažą apie LGBT teises Lietuvoje. Jie siūlė duoti interviu, prisiminti istoriją, kaip LGL kreipėsi į Europos Sąjungos šalių parlamentų pirmininkus. Paprašėme duoti laiko pagalvoti. Paskui nutarėme, kad turime atsirinkinėti televizijos kanalus, su kuriais turėtume dirbti“, – aiškina V. Simonko.

V. Simonko sakė, kad LGL atsižvelgė į prieš Lietuvą veikiančią propagandos mašiną ir nebendrauja su nedraugiškais kanalais. Juoba jie akivaizdžiai priešiški ir LGBT klausimu. „Kalbant apie teisių pažeidimus nedraugiškam kanalui, gali būti dar blogiau, dėl to nutarėme šiuo atveju solidarizuotis“, – sakė LGL valdybos pirmininkas. Jis pastebi, kad duotas interviu galėjo būti panaudotas visai kitam tikslui.

P. Gražulis: neklausiau, kas kalbina

Petras Gražulis
Tuo metu P. Gražulis prisipažįsta interviu dalijantis visiems ir net nesidomintis, kokia žiniasklaidos priemonė jį kalbina.

P. Gražulis prisiminė praėjusią savaitę Seime rusų kalba davęs interviu apie homoseksualus. „Prie Seimo pakalbino mane rusiškai, prieš tai dar angliškai kalbino viena laida. Neklausiau, kas kalbina ir su kokiomis televizijos kalbu. Kalbėjau apie gėjus, apie paradą, įstatymą, apie propagavimą, ar gerai, kad vaikams leidžia propaguoti, apie visus šiuos iškrypimus“, – DELFI aiškino P. Gražulis.

Seimo narys sakė nepasidomėjęs, kada bus transliuojamas jo duotas interviu.

DELFI primena, kad vasario pradžioje P. Gražulis Strasbūre pašiurpino europiečius ir privertė nepatogiai jaustis kolegas iš Lietuvos. Pirmą kartą į Europos Tarybos Parlamentinę Asamblėją Strasbūre nuvykęs parlamentaras negailėjo liaupsių Rusijos įstatymams, draudžiantiems propaguoti homoseksualizmą. Vėliau jis išplatino pranešimą, kuriame pažėrė pikantiškų detalių apie tai, kad nenorėjo kartu su parlamentare Birute Vėsaite ir kitais Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos nariais leisti laiko pirtyje.

D. Radzevičius: aš pats šiuo metu su rusiškais kanalais nebendrauju

Dainius Radzevičius
„Įstatymai nedraudžia politikams dalyvauti vienoje ar kitoje žiniasklaidos priemonėje, jie patys gali rinktis, jų tikslai gali būti kuo daugiau dalyvauti viešume, bet lygiai taip pat užtikrinti, kad vieša komunikacija būtų tinkama: kad, pavyzdžiui, nebūtų iškraipomos vertybės, pačių mintys ir apskritai būtų siekiama viešo gėrio“, – situaciją komentuoja Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas, Lietuvos radijo ir televizijos komisijos narys Dainius Radzevičius.

Jo tvirtinimu, politikas turi aiškiai įvardinti, ar jo dalyvavimas užtikrins šiuos dalykus. D. Radzevičius neseniai pats atsisakė duoti interviu vienam Rusijos televizijos kanalui.

„Dėl rusiškų propagandinių kanalų turiu asmeninę poziciją: žinodamas, kaip dažnai informacija yra iškraipoma, šiuo metu vengiu juose dalyvauti bet kokia forma. Esu atsisakęs duoti interviu vienam rusiškam valstybinės televizijos kanalui, aiškiai žurnalistui paaiškinau, kodėl taip darau ir jis mane puikiai suprato“, – sakė D. Radzevičius.

DELFI primena, kad prieš keletą savaičių Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) nusprendė laikinai stabdyti „NTV Mir Lithuania“ ir „RTR Planeta“ retransliacijas. Tokius komisijos sprendimus patvirtino teismas. Rusiški kanalai bausmių sulaukė, nes jų transliuojamose programose buvo kurstoma tautinė nesantaika, skatinami kariniai veiksmai.
Kabelinės televizijos nurodymui pakluso ir minėtus kanalus išjungė, tuo metu palydovinė televizija „Viasat“ rusiškas programas rodo toliau. Dėl „Viasat“ veiksmų LRTK praėjusį trečiadienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (365)