„Sunkumų konsulatui dėl protesto nekilo, jokių išpuolių nebuvo“, - BNS sakė konsulas, pažymėjęs, kad vietos policija Lietuvos atstovybę „saugojo labai patikimai“.

Jo teigimu, į protesto akciją susirinko apie 160 žmonių, jie mitingavo maždaug už 200 metrų nuo konsulato pastato. Po valandą trukusios akcijos konsulatui perduota Lietuvos vadovams adresuota peticija, kuroje dėstoma, kad J.Melis per 1991 metų žiemos įvykius Vilniuje esą tik vykdė pareigą ir priekaištaujama Lietuvai, kad ji neva nesilaiko tarptautinių standartų.

Rusijos Užsienio reikalų ministerijos atstovybė Karaliaučiuje penktadienį nota pranešė konsulatui, kad mitingai bus rengiami ir kitą savaitę - jie vyks antradienį, trečiadienį, ketvirtadienį ir penktadienį.

Karaliaučiaus gyventojas J.Melis buvo sulaikytas kovo 12-ąją Panemunės pasienio kontrolės punkte. Kovo 14 dieną teismas skyrė dviejų mėnesių suėmimo terminą. Į atsargą išėjęs sovietų karininkas kaltinamas dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų, jam gresia įkalinimas iki gyvos galvos.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių, šimtai buvo sužeisti.

Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroro Gintauto Paškevičiaus teigimu, J.Melis buvo viename iš tankų sovietams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą.

Šiame ikiteisminiame tyrime įtariamaisiais pripažinti 79 Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos piliečiai, jų atžvilgiu yra išduoti Europos arešto orderiai.

2011 metų liepą pagal Lietuvos išduotą Europos arešto orderį KGB karininkas Michailas Golovatovas buvo sulaikytas Austrijos sostinės Vienos oro uoste, bet nepraėjus nė parai paleistas. Lietuvos ir Europos Komisijos pareigūnai tuomet griežtai kritikavo Austriją, kuri tikino, kad jai trūko duomenų įtariamąjį perduoti Lietuvai.