Kaip DELFI paskelbė trečiadienį, S. Fedotovas tapo „darbiečių“ valdomai Žemės ūkio ministerijai pavaldžios Valstybinės augalininkystės tarnybos vadovo. Atrankai vadovavo „darbietė“ viceministrė Živilė Pinskuvienė, tačiau ji prisiekinėjo nežinojusi, kad įdarbintas partietės vyras.

Darbo partijos lyderė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė į kalbas nesileido. Ketvirtadienį, prieš Seimo posėdį išgirdusi klausimą apie V. Vonžutaitės vyro karjerą, tepasakė nieko nežinanti ir nuskubėjo į posėdžių salę.

Kiek daugiau pasakė Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Vytautas Gapšys. „Nieko negaliu pakomentuoti dėl to, kad aš neužsiimu jokiais įdarbinimais jokioje ministerijoje. Tiek žinau, kiek jūs parašote“, - žurnalistams teigė V. Gapšys.

Pati V. Vonžutaitė kamerų išvengė. Naujojo Augalininkystės tarnybos vadovo antroji pusė į Seimo salę prasprūdo nepastebėta žurnalistų.

Premjeras žada aiškintis, ar V.Vonžutaitės vyrui buvo sudarytos išskirtinės sąlygos laimėti konkursą

Žemės ūkio ministerijos skelbtą Valstybinės augalininkystės tarnybos (VAT) vadovo konkursą laimėjus „darbietės“ Vitalijos Vonžutaitės vyrui Sergejui Fedotovui, premjeras teigia, kad bus aiškinamasi, ar jam buvo sudarytos išskirtinės sąlygos.

„Jeigu jam buvo sudarytos išskirtinės sąlygos konkurso, kad jis tą konkursą laimėtų, tai žiūriu labai neigiamai. Ir aš manau, kad tai turėtų būti įvertinta ir tos abejonės išsklaidytos. Bet jeigu jis dalyvavo konkurse sąžiningai ir konkuravo su visais vienodomis sąlygomis, nes turi būti daromi įrašai dabar konkurso metu, tai mes negalime uždaryti durų, jeigu kurios Seimo narės vyras dalyvauja kažkokiame konkurse. Bet jeigu yra abejonių, mes pasistengsime pasiaiškinti, ar jam nebuvo sudarytos išskirtinės sąlygos“', - ketvirtadienį Žinių radijui sakė Algirdas Butkevičius.

ŽŪM teisininkai aiškinsis dėl konkurso, kurį laimėjo S.Fedotovas

Žemės ūkio ministerijos teisininkai aiškinsis, ar Valstybinės augalininkystės tarnybos (VAT) vadovo konkursas vyko skaidriai. Tyrimas bus atliekamas po to, kai konkursą laimėjo Seimo narės „darbietės“ V. Vonžutaitės vyras S. Fedotovas, o premjeras pareiškė, kad dėl konkurso reikėtų pradėti tyrimą.

Žemės ūkio ministro patarėja Jolanta Butkevičienė BNS sakė, kad ketvirtadienį ministras pavedė ministerijos Teisės departamentui išsiaiškinti dėl konkurso organizavimo aplinkybių.

„Ministras pavedė į konkurso organizavimą pasižiūrėti iš teisinės pusės“, - BNS sakė J.Butkevičienė.

Be to, pasak jos, ministerija kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą, kad ši išsiaiškintų S.Fedotovo tinkamumą tarnybai: „Tai rutininis kreipimasis, kurį numato įstatymai“.

J.Butkevičienė teigė, kad S.Fedotovas dalį egzaminų laikė Valstybės tarnybos departamente. Pasak jos, ši institucija sumažino konkurso reikalavimus dalyviams nuo dviejų - 5 metų vadovavimo patirties ir 5 metų patirties žemės ūkio srityje - iki vieno - 3 metų vadovavimo patirties.

„Sąlygas iki 3 metų Valstybės tarnybos departamentas sumažino. (...) Dalį egzaminų jis taip pat laikė departamente, iš tiesų balai buvo labai aukšti“, - BNS sakė J.Butkevičienė.Ilgametis V. Romanovo bendražygis

S. Fedotovas – ilgametis Vladimiro Romanovo bendražygis. Seimo narės vyrui buvo patikėtas ir vieno prabangiausių V. Romanovo pirkinių – Škotijos futbolo klubo „Hearts“ – valdymas. Pernai spalį paskelbtų turto deklaracijų duomenimis, S. Fedotovas turi privalomo registruoti turto už 534 tūkst. Lt ir beveik 841 tūkst. Lt piniginėmis lėšomis. Tiesa, politikės vyras taip pat deklaravo gautų ir negrąžintų paskolų už daugiau kaip 442 tūkst. Lt. V. Vonžutaitės turto deklaracijoje mirgėjo kur kas kuklesnė suma – 50 tūkst. Lt piniginėmis lėšomis.

V. Vonžutaitė šiuo metu siekia išteisinimo Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje. Teismo nuosprendį, kuria parlamentarei paskirta reali trejų metų laisvės atėmimo bausmė, ji apskundė Apeliaciniam teismui. Kartu bylinėjasi taip pat nuteistas partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas, pirmos instancijos teismo nuteistas ketveriems metams laisvės atėmimo, bei „darbiečių“ frakcijos Seime seniūnas Vytautas Gapšys, nuteistas pinigine bauda.