Artūras Zuokas Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) deklaravo pernai uždirbęs net 540,37 tūkst. Lt. Pajamų mokesčio grafoje – palyginti kukli 23,97 tūkst. Lt suma.

Nuosavus verslus turintis A. Zuokas deklaravo turto už 5,36 mln. Lt. Gautų ir negrąžintų paskolų grafoje – 1,49 mln. litų. Pats meras yra kitiems asmenims paskolinęs ir kol kas neatsiėmęs daugiau kaip 1,3 mln. Lt.

Vilniaus mero alga iki mokesčių - apie 5,39 tūkst. Lt.

Vilniaus meras – turtingiausias pretendentas į prezidento kėdę.

Iš kur tokios kolosalios mero pajamos? Pasirodo, didžioji dalis iš pusės milijono – pajamos iš automobilio pardavimo. A. Zuokas deklaravo pernai mašiną pardavęs net už 345 tūkst. Lt. Automobilio pirkėja – bendrovė „Krasta auto“.

Be to, meras pasinėrė į medžioklę. Pernai rugsėjį jis iš bendrovės „Volfora“ nusipirko medžioklinį šautuvą už 19 tūkst. Lt.

Ruošia skundą dėl nuslėptų sandorių

A. Zuoko deklaracija nustebino Vilniaus tarybos opozicijoje esančius konservatorius. Mat meras Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK), priešingai nei VRK, nedeklaravo pernai įvykdytų sandorių – automobilio pardavimo už 350 tūkst. Lt ir šautuvo pirkimo už 19 tūkst. Lt. Pagal įstatymą, meras tokius sandorius privalėjo deklaruoti VTEK.

Konservatorių frakcijos Vilniaus taryboje vadovas Valdas Benkunskas DELFI teigė, kad jau ruošiamas skundas VTEK dėl galimai nuslėptų A. Zuoko sandorių.

„Tai yra įstatymo pažeidimas“, - įsitikinęs V. Benkunskas.

A. Zuokas: pardaviau J. Bondo automobilį

Vilniaus meras A. Zuokas trečiadienį atsiėmė kandidato į prezidentus pažymėjimą Nr. 07. Čia pat jis save palygino su kino epų herojumi, agentu 007 Jamesu Bondu. Pasirodo, su superagentu merą sieja ir parduotasis automobilis – politikas DELFI nurodė pardavęs J. Bondo filmuose figūravusį BMW modelį.

„Gera mašina. Teisingai. Tai yra BMW automobilis, Z klasės. Aš jį turiu nuo 2009 ar 2010 m. Aš juo nesinaudojau praktiškai (…) BMW Z8, čia iš tikrųjų J. Bondo automobilis, kuris filme buvo filmuojamas“, - sakė A. Zuokas.

Artūras Zuokas
BMW Z8 kino epuose važinėjosi J. Bondą vaidinęs aktorius Pierce'as Brosnanas.

Meras teigė neblogai uždirbęs iš automobilio pardavimo – esą BMW nutraukus šių automobilių gamybą pradėjo smarkiai kilti jų kainos.

„Tiesiog neįtikėtinai jie pradėjo rinkoje brangti, kai nutraukė jų gamybą. Aš jį pirkau, man atrodo, už kokius 180 tūkst. Lt su viršum, bet aš pirkau nenaują – berods, kokių penkerių metų senumo. (…) Pamačiau, kad kaina pasiekė internetiniuose portaluose daugiau negu 100 tūkst. eurų (apie 345 tūkst. Lt), tada Vokietijoje aš jį ir pardaviau“, - sakė A. Zuokas.

Politiko teigimu, „Krasta Auto“ atliko tik tarpininko funkciją, tikrasis BMW pirkėjas – Vokietijoje. „Šiaip automobilis parduotas Vokietijoje“, - sakė A. Zuokas.

Meras pripažino pavėluotai sandorį deklaravęs VTEK – esą deklaracija papildyta tik šių metų kovo 25 d.

„VTEK jis yra deklaruotas, ir deklaracija yra priimta. Na, gal iš tikrųjų buvo pavėluota – su tuo reikėtų sutikti“, - apgailestavo A. Zuokas.