Nors apie kandidatavimą prezidento rinkimuose buvo pareiškę dvylika asmenų, tačiau tik septyni iš jų yra oficialūs kandidatai. Pirmasis iš rinkimų kovos krito jos net nepradėjęs "tvarkiečių" kandidatas Rolandas Paksas, kuris, kaip rodė nuomonių apklausos, pagal rinkėjų palaikymą būtų buvęs stipriausias Prezidentės Dalios Grybauskaitės varžovas. Priesaiką sulaužiusiam R. Paksui nebuvo rasta teisinių kelių dalyvauti rinkimuose, todėl jis net nebuvo registruotas pretendentu kandidatuoti į prezidentus.

Penki pretendentai iškrito iš rinkimų kovos taip ir netapę kandidatais, nes jiems nepavyko surinkti pakankamai įstatymų reikalavimus atitinkančių balsų. Pirmojo kandidatavimo etapo taip pat nesugebėjo įveikti Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas Linas Balsys, surinkęs beveik 20,5 tūkst. parašų, tačiau, dalį jų išbrokavus, pakankamo parašų skaičiaus nebebuvo. Užtektinai parašų nesurinko ir Prezidento Algirdo Brazausko našlė Kristina Brazauskienė, verslininkas Vladas Lašas ir "Dievo pašauktuoju" prisistačiusio Mindaugo Filipovičiaus kandidatas Jonas Lašinis bei signataras Rolandas Paulauskas.

Pirmąjį išbandymą rinkėjų pasitikėjimu nesunkiai įveikė antros kadencijos siekianti Prezidentė D. Grybauskaitė, socialdemokratų kandidatas Zigmantas Balčytis, Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas, Ignalinos meras Bronis Ropė, nepriklausomas kandidatas Naglis Puteikis, Darbo partijos kandidatas Artūras Paulauskas ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderis europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis, kuriuos VRK įregistravo kandidatais į prezidentus. Šiems kandidatams į Respublikos prezidentus trečiadienį VRK Seime įteiks kandidato pažymėjimus, planuojama pasirašyti sąžiningų rinkimų deklaraciją.

Nuo trečiadienio bus leidžiama ir kandidatų rinkimų agitacija, tačiau ji griežtai reglamentuota, todėl kandidatai negalės pasinaudoti visomis įmanomomis priemonėmis tam, kad patrauktų rinkėjus į savo pusę.

Balandžio 17 d. prasidės kandidatų į prezidentus debatai. Penkios debatų laidos iki pirmojo rinkimų turo bus transliuojamos Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) eteryje. Jas ves Edmundas Jakilaitis. Šių debatų modelis pasirinktas toks, kad visuose penkiuose LRT studijoje vyksiančiuose debatuose susirems visi kandidatai į prezidentus, o ne du atrinkti atsitiktine tvarka.

Dar keturios debatų laidos bus rengiamos vienoje iš komercinių televizijų. Kurioje komercinėje televizijoje vyks debatai, paaiškės pasibaigus viešajam konkursui.

Per oficialią rinkimų kampaniją kiekvienoje apylinkėje bus įrenti specialūs agitacijos stendai, kuriuose kandidatai galės klijuoti savo agitacinius plakatus. Tiesa, šie plakatai negalės būti didesni nei A2 formato.

Kandidatai taip pat negalės skleisti išorinės reklamos ir pastatuose, kuriuose veikia valstybinės institucijos, ant transporto priemonių ir viešajame transporte, ant skulptūrų ar paminklų ir arčiau nei penkiasdešimt metrų nuo tos vietos, kurioje vyks balsavimas.

Rinkimų agitacijos pažeidimus nagrinės VRK.

Rinkimų agitacija turės būti nutraukta rinkimų dieną.

Pirmasis prezidento rinkimų turas įvyks gegužės 11 dieną.