Kaip jau skelbta, Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) nusprendė laikinai stabdyti „NTV Mir Lithuania“ ir „RTR Planeta“ retransliacijas. Tokius komisijos sprendimus patvirtino teismas. Rusiški kanalai bausmių sulaukė, nes jų transliuojamose programose buvo kurstoma tautinė nesantaika, skatinami kariniai veiksmai.

LRTK pirmininkas Edmundas Vaitekūnas sako, kad kabelinės televizijos jau įgyvendino teismo sprendimą – trims mėnesiams nutraukė rusiškų kanalų retransliacijas. Tuo metu „Viasat“ ir toliau siūlo programų paketus su draudžiamomis rusiškomis televizijomis. Tuo įsitikino „Viasat“ klientų aptarnavimo telefonu paskambinęs DELFI žurnalistas – atsiliepusi darbuotoja patikino, kad minėti rusiški kanalai ir toliau rodomi.

Edmundas Vaitekūnas
„Galvojama ir mąstoma, kiek suprantu, ir Prezidentūroje, ką daryti. Dalykas tas, kad „Viasat“ kanalus retransliuoja palydovu ir jie tokių licencijų, kaip kabelinių operatoriai, iš mūsų komisijos negavo ir jiems iki šiol to daryti nereikėjo. Todėl mūsų sprendimas jų nepasiekė, mąstysime, kaip teisinius reikalus sutvarkyti“, – DELFI aiškino E. Vaitekūnas.

Pasak E. Vaitekūno, situacija, kada dėl rusiškų kanalų retransliacijos sprendžia pats „Viasat“, nėra normali. LRTK pirmininkas žada į tai reaguoti ir teikti Seimui įstatymų pakeitimų siūlymus.

LRTK grasina stabdyti „Viasat“ veiklą

Antradienio vakarą LRTK išplatino pranešimą, kuriame išreiškė susirūpinimą dėl „Viasat“ Lietuvoje vykdomos veiklos, mat „šios bendrovės abonentams ir toliau yra skleidžiama įstatymų draudžiama nesantaiką ir neapykantą kurstanti informacija bei dezinformacija“.

„Komisija pažymi, kad jei „Viasat“ bendrovė artimiausiu metu nepaseks kitų Lietuvoje veikiančių abonentinės televizijos paslaugų teikėjų pavyzdžiu ir nenutrauks draudžiamos informacijos skleidimą, bus svarstoma galimybė kreiptis į teisėsaugos institucijas, dėl šios kompanijos veiklos Lietuvoje sustabdymo“, – perspėjo LRTK.

Piktina kabelines

Jau daugelį metų situacija atrodo nenormali ir Lietuvos kabelinės televizijos asociacijai.

„Tai įsisenėjusi problema. „Viasat“ laiko, kad nepriklauso Lietuvos jurisdikcijai ir jam komisijos sprendimai tarsi negalioja. Jei jie neretransliuoja, tai ką jie daro? Juk ir jie retransliuoja, tai ne jų sukurtos laidos. Antra, mes nesutinkame su tuo, kad jiems negalioja Lietuvos valstybės institucijų sprendimai, kadangi kitų institucijų sprendimai kažkodėl galioja“, – teigia asociacijos vadovė Vaiva Žukienė.

Vaiva Žukienė
Pašnekovės tvirtinimu, „Viasat“ vykdo vartotojų teisių gynimo organizacijų, Konkurencijos tarybos sprendimus, teikia ataskaitas Ryšių reguliavimo tarnybai. „Mums labai keista, kad viena institucija bejėgiška – nieko negali padaryti. Čia klausimas, ar negali, ar tiesiog neieško kelių, kaip tą padaryti. Nes jei jie teikia paslaugą, sudaro sutartį su Lietuvos gyventojais, vadinasi, jie turi kažkuriuo aspektu patekti į reguliavimą“, – LRTK neveiklumu stebisi V. Žukienė.

Ji baiminosi, kad ir toliau transliuodamas draudžiamus rusiškus kanalus, „Viasat“ iš kabelinių televizijų persivilios dalį klientų.

„Viasat“ teisinasi ir laukia „nešališkos nuomonės“

Tuo metu „Viasat“ teisinasi, kodėl ir toliau transliuoja Lietuvoje uždraustas rusiškų televizijų programas.

„NTV Mir Lithuania“ nėra reguliuojamas Lietuvoje, todėl „Viasat“ negali nutraukti kanalo, su kuriuo turi sutartį ir už kurį moka klientai, rodymo. Mes puikiai suprantame, kad tai yra labai jautri tema, todėl kreipiamės į „NTV Mir Lithuania“, norėdami išreikšti susirūpinimą ir kviesdami elgtis atsakingai“, – teigiama „Modern Times Group“, kuriai priklauso „Viasat“, viešųjų ryšių vadovo Pero Lorentzo pateiktame komentare.

Kaip rašoma „Viasat“ pateiktame atsakyme, bendrovė taip pat kreipėsi į keletą nepriklausomų institucijų bei ekspertų – norima „išgirsti jų nešališką nuomonę“. Pasak P. Lorentzo, dėl „RTR Planeta“ kanalo šiuo metu laukiama raštiško teismo nutarimo, kad situaciją galėtų įvertinti „Viasat“ teisininkai. Tuomet esą ir bus priimtas sprendimas.

Ryšių reguliavimo tarnybos duomenimis, „Viasat“ pagal abonentų skaičių užima 13,8 proc. mokamos daugiakanalės televizijos rinkos.

R. Šimašius: nereikia valstybės įsikišimo, kad verslas galėtų susiprasti

Seimo narys liberalas Remigijus Šimašius akcentuoja verslininkų pilietiškumą. Jis prisiminė, kad praėjusiais metais po PBK parodytos laidos apie Sausio 13-ąją, kai kurie kabelinės televizijos transliuotojai išėmė šią programą iš paketų. Po to pasipylė pareiškimai, esą negerai, kai pačios įmonės tai padaro nelaukdamos oficialių valstybės institucijų sprendimų.

Remigijus Šimašius
„Man atrodo, ir pilietiškumas, ir apsisprendimas, kokias paslaugas verslas turi teikti vartotojams, visų pirma paties verslo reikalas. Klausimas, ar verslininkai iš tiesų nori gaminti „tarybines“ dešreles, ar nenori jų gaminti. Manau, nereikia valstybės institucijų įsikišimo, kad kai kas galėtų susiprasti, jog tai adekvatu fašistinių dešrelių gaminimui“, – kalbėjo R. Šimašius.

Jo nuomone, lygiai taip pat su televizijomis – galima laukti, kol kažką padarys valdžios institucijos, bet galima veikti ir patiems. „Guostis, kad štai mes išjungėme, o kažkas kitas per aplinkui apeina, tad leiskite ir mums įsijungti, man atrodo, truputį nepilietiška ir neadekvati pozicija. Manau, būtų galima pagalvoti apie rimtesnį požiūrį“, – kalbėjo politikas.

R. Šimašiaus žiniomis, kai kurie koncertų organizatoriai, reikšdami pilietinę poziciją, patys atsisakė organizuoti propagandą skleidžiančių dainininkų gastroles Lietuvoje. Jie apsisprendė nedalyvauti procese ir nepadėti sklisti propagandiniams triukams.

Jis taip pat akcentavo, kad problema ne tik palydovinės televizijos, bet ir internetiniai kanalai. Štai socialiniame tinkle „Facebook“ iššoka reklama – siūlomas specialiai Lietuvai skirtas rusiškų programų paketas su uždraustų televizijų programomis. R. Šimašiaus nuomone, reikia įgyvendinti melagingos, žalingos informacijos skleidimo draudimą, tačiau kartu informaciniame lauke dirbti kitomis priemonėmis: skleisti antipropagandą, atitinkamą dalykišką informaciją.