Ūkio banko įkūrėjas Maskvoje lyg niekur nieko buvo beveik metus. Iš pradžių skelbta, jog pernai gegužę dingęs bankininkas Maskvos ligoninėje gydomas po insulto, vėliau pats V. Romanovas žadėjo grįžti į Lietuvą, o Rusijos teisėsauga Lietuvos prokurorams jokių džiugių žinių apie bėglį nesiuntė. Ir staiga viskas pasikeitė – įtampai tarp Lietuvos ir Rusijos pasiekus naują piką, iš Maskvos atskrieja žinia apie V. Romanovo sulaikymą.

Konservatorių lyderis, ekspremjeras Andrius Kubilius DELFI teigė šio įvykio nesiejantis su dvišaliais santykiais – esą belieka džiaugtis Rusijos pareigūnų darbu.

„Tiesą sakant, nematau, kur tas (dvišalių santykių – DELFI) kontekstas. Na, sulaikė – tai sulaikė. Gerai, kad Lietuva inicijavo jo paiešką, ir galima pasidžiaugti, kad šioje vietoje ir Rusijos teisėsauga vykdo savo tarptautinius įsipareigojimus“, - sakė A. Kubilius.

Vis dėlto jau netrukus po DELFI skambučio paaiškėjo, kad V. Romanovas jau laisvėje. Bankininko advokatas Adomas Liutvinskas DELFI patvirtino, kad jo klientas „saulei nepatekėjus jau buvo laisvas“.

Sužinojęs šią žinią, A. Kubilius prisiminė panašią situaciją, kaip Rusijoje buvo sulaikytas ir čia pat paleistas Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas, į ilgą kelionę gimtojon šalin susiruošęs prasidėjus juodosios buhalterijos skandalui.

„Ar nebuvo panašiai su V. Uspaskichu? Buvo sulaikytas, o paskui paleistas. Ir klausimas, man atrodo, tada buvo, kad paleido įsikišus vos ne specialiosioms tarnyboms Maskvos. Gal ir čia panašiai gali būti“, - svarstė A. Kubilius.

Išgirdęs, kad V. Romanovas laisvę išvydo „saulei nepatekėjus“, pašnekovas pareiškė, kad tai jo nestebina.

„Gal labiau stebina, kai Rusijos teisėsauga sulaiko pagal mūsų prašymą. O kai paleidžia – čia galima tik spėlioti, kokios priežastys tai lemia. Na, iš tikrųjų bus labai įdomu sužinoti daugiau detalių. Nenustebsiu, jeigu kokios nors specialiosios tarnybos vėl įsikišo. O Maskvos policija, matyt, bandė pareigas atlikti taip, kaip reikalauja visi tarptautiniai susitarimai. Bet tie susitarimai paprastai baigiasi ties specialiųjų tarnybų ir politinio lygmens sprendimais“, - teigė A. Kubilius.

DELFI primena, jog Lietuvos teisėsauga oficialios informacijos apie V. Romanovo sulaikymą neturi. Tačiau Maskvos policija DELFI patvirtino, kad bankininkas sulaikytas – esą informacija jau keliauja į Lietuvos Interpolo nacionalinį skyrių.

Bet netrukus pranešta, kad Rusijos teisėsauga paleido pareigūnų Maskvoje sulaikytą didžiausią bankrutavusio Ūkio banko akcininką Vladimirą Romanovą, kurio Lietuva ieško dėl įtarimų didelės vertės turto pasisavinimu ir iššvaistymu.

Tai BNS patvirtino V.Romanovo advokatas Adomas Liutvinskas.

„Mano žiniomis, jis paleistas“, - BNS sakė advokatas. Jis teigė nežinantis Maskvoje esančio V.Romanovo sulaikymo ir paleidimo aplinkybių ir artimiausiu metu ketinantis pasikalbėti su savo ginamuoju.