Įstatymai sako, kad sukčiautojus bausti reikia, bet kaip vertinti pačius šeimininkus, kurie dabar ieško to, ką patys išmėtė, ir dar grasina už tai bausti kitą.

Valdininkai netrukus domėsis tūkstančiais Lietuvos senjorų. Jų gyvenimo archyvus jie vartys ne kaip rašytojai, o kaip sekliai, ieškantys nusikaltimo. Mat beveik dvidešimt metų lietuviams našlių pensijas mokėjusi Sodra nusprendė patikrinti, kam gi šią išmoką ji moka. Mat patikrinusi anoniminį skundą Sodra suprato, kad našlio pensijas Sodra moka ir tiems, kam ji pagal įstatymus nepriklauso.

„Tiesiog kažkas iš pažįstančių tą asmenį nurodė, žinodamas, kad jis gauna našlio pensiją, kad iš tikro taip nėra, nes tikrai žinojo faktą, kad yra užfiksuota ištuoka“, - komentavo Sodros direktoriaus pavaduotojas Ričardas Kaminskas.

Našlio pensiją dabar gauna maždaug kas penktas pensininkas. Nuo 2007 m. mokama našlio pensija siekia 70 Lt. Tiesa, jei našlys pensijinio amžiaus sulaukė anksčiau ar jis pripažintas neįgaliuoju, jo našlio pensija gali būti ir didesnė.

Senjorų bendruomenė prisipažįstanti, kad žino našlių, kurie tikrai turi antrus sutuoktinius, tačiau galbūt vis dar gauna našlio pensiją, esą prisidurti pensininkai ieško ne iš lengvo gyvenimo. O kai kurie senjorai dėl to specialiai nesituokia, nors gyvena kartu.

Pagyvenusių žmonių asociacijos prezidentė Grasilda Makarevičienė teigė, kad pagal asociacijos atliktus apklausos rezultatus, kai buvo sumažintos pensijos, apie 60 proc. asociacijos narių badavo.

„Tai ir ieško galimybių. Ieško kas ne taip padarė ir aplenkė įstatymus. Ieško, kad galėtų išgyventi“, - teigė ji.

Tuo metu Sodros direktoriaus pavaduotojas komentuoja: „Žinodami, kad yra maždaug 225 tūkst. gavėjų. Iš jų abejones keltų, duomenys nėra tikslūs, apie 70 tūkst. asmenų“. Tai maždaug kas trečias našlio pensijos gavėjas.

Tačiau kodėl išvis Sodra našlio pensiją eilę metų moka tiems, dėl kurių dabar patys abejoja? Pasirodo, kalti čia pačių valdininkų sukaupti duomenys: kas ką kada vedė, kas kada išsiskyrė, kas mirė, o kas naują santuoką sudarė. Visi šie gyvenimo posūkiai valstybėje registruojami liudijimais, tačiau aiškėja, kad gyvų piliečių dokumentų, nekalbant apie išmirusias kartas, per 20 nepriklausomybės metų valdžios aparatas dar nesusekė. Visa tai buvo palikta paties žmogaus sąžinei.

„Reikia visų pirma prisiminti, kad nuo 2005 m. birželio mėnesio mes tik esame pasirašę duomenų teikimo sutartį su gyventojų registro tarnyba. Ir duomenys gyventojų registro tarnyboje nėra išsamūs“, - kalbėjo R. Kaminskas.

Liudijimus apie gyventojų duomenis kaupiantys specialistai neslepia, kad tai, kas įvyko, vyresnio lietuvio gyvenime prieš 20 metų, jeigu jis pats neprisipažino, jiems dažnai nežinomybė.

„Jeigu tas įvyko iki 1993 m., tai tiesiog tokių duomenų nėra. Tai veikia pagal tai, ką pateikia pats asmuo, o po 1993 m. tai yra civilinės būklės aktai, kurie patenka į duomenų bazę, ir jie yra žinomi Sodrai“, - teigė Gyventojų registro tarnybos direktorė Marija Norkevičier.

Milijardinėse skolose skęstanti Sodra neslepia, kad mokėdama neteisėtas našlių pensijas ji galėjo prarasti ir milijonus litų, todėl dabar viliasi, kad santuokoje gyvenantys pensininkai prisipažins ir gautą išmoką bent dalimis grąžins. O jei sučiupti sukčiautojai geruoju dėl skolų nesitars, skųs juos teismui.

„Čia yra raganų medžioklė. Valstybė turi rūpintis, kuo jai priklauso, o ne taip – po šitiek metų pradėjo ieškoti“, - sakė Pagyvenusių žmonių asociacijos prezidentė G. Makarevičienė.

Teisininkai senjorus ramina, kad teismai turėtų vadovautis tiesa ne tik pagal Sodrą, bet ir pagal kitą teisinę logiką.

„Toje pačioje teisės sistemoje yra ir sąžiningumo, ir teisingumo principai ir šiuo atveju reikėtų, mano supratimu, pasakyti taip: kad yra tam tikras laikotarpis, kai galbūt dėl pačios Sodros kaltės duomenys nebuvo renkami, taip kaip priderėtų, braukiame brūkšnį ir pradedame aiškinti, kokia yra sistema, ką ji duoda ir kas galėtų būti pakeista“, - komentavo Mykolo Riomerio universiteto profesorius Audrius Bitinas.

Pakeista ateityje bus. Iš pradžių bent žinios duomenų bazėje apie tuos įtartinus 70 tūkst., gaunančių našlių pensijas. Tiesa, duomenų tikrintojai neslepia, kad visą tiesą apie juos iš archyvų, jei pavyks, sužinos galbūt po metų. O iki to savaime pasikeis ir kitkas – dalies sunerimusių dėl Sodros tikrinimų gal ir neliks.