Dar praėjusių metų rugsėjį Vilniaus apygardos teismas buvo nusprendęs J. Chardikovą išteisinti dėl jam pateiktų kaltinimų, tačiau sostinės prokurorai su tuo nesutiko ir nuosprendį skundė apeliacinės instancijos teismui ir reikalavo, kad verslininkui būtų skirta vienerių metų laisvės atėmimo bausmė bei 100 MGL dydžio (13 tūkst. Lt) bauda.

Ketvirtadienį valstybinį kaltinimą byloje palaikiusi prokurorė teismui pranešė, kad atsiima apeliacinį skundą. „Teismas nusprendė jį palikti nenagrinėtą ir teismo procesą šioje byloje nutraukė“, – sakė teismo atstovė Kristina Petrošienė.

Prokurorams nusprendus nebepersekioti Rusijos piliečio, teismas jam panaikino areštą į grynuosius, per kratas iš jo paimtus bei bankų sąskaitose esančius pinigus, be to, jam bus grąžintas piniginis užstatas ir trys automobiliai.

Kaltinimai buvusiam Maskvos prefektui buvo pateikti dėl nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimo. Be to, jis buvo kaltinamas įsteigęs ir vadovavęss juridiniam asmeniui, naudotam neteisėtai veiklai nuslėpti.

Lietuvoje politinį prieglobstį siekęs gauti 55 metų J. Chardikovas buvo kaltinamas tuo, kad siekdamas nuslėpti ir įteisinti Lietuvoje pinigus, įgytus Rusijos Federacijoje sukčiavimo būdu, laikotarpiu nuo 2009-ųjų birželio iki 2010-ųjų vasario iš kelių savo sąskaitų Rusijos bankuose pervedė beveik 10, 4 mln. eurų (per 35, 8 mln. litų) į Lietuvoje atidarytą savo asmeninę sąskaitą komerciniame banke. Vėliau su šiais pinigais jis atlikinėjo įvairias finansines operacijas, tam panaudodamas kitas savo asmenines bei dviejų mūsų šalyje įsteigtų įmonių sąskaitas Lietuvos bankuose.

Be nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimo, J. Chardikovui buvo pateiktas kaltinimas ir 2009 metais Lietuvoje įsteigus, siekiant nuslėpti neteisėtą veiklą, bendroves „Karvis“ ir „Bjork-klion“ ir joms vadovavus.

J. Chardikovas, buvęs Maskvos Šiaurės administracinės apygardos prefektas, į Lietuvą atvyko 2010 metais, praėjus keliems mėnesiams, kai tuometinio Maskvos mero Jurijaus Lužkovo žmona Jelena Baturina jį apkaltino neskaidriu sandoriu, dėl kurio ji esą prarado 1 mlrd. Rusijos rublių (beveik 83 mln. litų).

Dar bylą nagrinėjant Vilniaus apygardos teisme buvęs prefektas ir jo advokatai pateikė dokumentus, kad 2012-ųjų gruodį jam įtarimai Maskvoje buvo panaikinti. Taip pat buvo panaikinta ir kardomoji priemonė – suėmimas, atšaukta tarptautinė paieška. 2013 m. kovo 27 d. baudžiamoji byla, nesant nusikaltimo sudėties, J. Chardikovui ir jo motinai buvo nutraukta.

Tyrimą nutraukę pareigūnai nurodė, kad tarp J. Baturinos ir J. Chardikovo susiklostę civiliniai santykiai buvo išnagrinėti civilinio proceso tvarka, o priimti procesiniai sprendimai – ne ieškovės naudai.

Teisme J. Chardikovas tvirtino, kad Rusijoje baudžiamoji byla buvusi iškelta ir naudojama prieš jį kaip neteisėto korumpuoto baudžiamojo persekiojimo priemonė. Buvęs prefektas sakė atvirai konfliktavęs su tuomečiu Maskvos meru ir jo sutuoktine. Būtent jų nurodymu Rusijos sostinės milicija, kurią visiškai kontroliavo J. Lužkovas, iškraipydama faktus ir falsifikuodama dokumentus, bandžiusi jį nepagrįstai apkaltinti padarius nusikaltimą ir inicijavusi baudžiamosios bylos iškėlimą.

Kaltinamasis teigė, jog gyventi į Lietuvą persikėlė, nes neturėjo ramybės Rusijoje, buvo persekiojamas žinomų sutuoktinių. Jis teisinosi, jog iš Rusijos Taupomojo banko į banką Lietuvoje pervedęs savo teisėtai įgytas, uždirbtas ir deklaruotas pinigines lėšas. Operacija įvykdyta po to, kai ta jo sąskaita buvusi užregistruota Rusijos mokesčių inspekcijoje. Pagal Rusijos įstatymus, tokio dydžio neteisėtas lėšas pervesti į užsienio bankus RF pilietis negalėtų.

„Neįrodžius, kad pinigai Rusijoje buvo įsigyti nusikalstamu būdu, nėra ir nusikaltimo, neįrodžius, jog pinigai įgyti nusikalstamu būdu, nenagrinėjamas klausimas dėl jų legalizavimo – kaltinimas remiasi tik legaliomis J. Chardikovo atliktomis finansinėmis operacijomis, kurios savaime nesudaro nusikaltimo sudėties“, – išteisinamajame nuosprendyje buvo nurodęs teisėjas Stasys Lemežis.