„Mano iniciatyva kalbėjome apie tuos klausimus, kurie yra nelengvi. Visų pirma tai yra tautinių mažumų įstatymas, jau daugelį metų mes kalbamės šiuo klausimu. Norėtume, kad lojalūs Lietuvos piliečiai, o prie jų priklauso ir tie, kurie yra lenkų tautybės, turėtų galimybę pagerinti savo situaciją, turi būti laikomasi Europos Tarybos standartų“, - kalbėjo Lenkijos premjeras.

Pasak jo, klausimų paketas nuo pat pradžių nepasikeitė - tai yra tautinių mažumų įstatymas, oficialia, originaliąja kalba užrašytas vardas ir pavardė, dvikalbis topografinių vietovardžių naudojimas, žemės sugrąžinimas, tam tikros švietimo problemos.

„Esu įsitikinęs, kad svarbūs klausimai, kurie laukia mūsų bendro sprendimo, reikalauja to, kad ir šie klausimai būtų išspręsti, kad jie neužgožtų mūsų santykių. Šiandienos susitikimas su Lietuvos premjeru man leidžia būti atsargiam optimistui, kad šie klausimai artimiausiu metu bus išspręsti įstatymiškai“, - sakė D. Tuskas.

Jo teigimu, praėjo šešeri metai nuo pirmojo politiko vizito Lietuvoje, per tą laiką galima girdėti vis tuos pačius tikinimus, tačiau pažadai nėra realizuojami.

„Lietuvos ir Lenkijos susitarimo pasirašymo dvidešimtmetis būtų gera proga žingsniui ta kryptimi padaryti, kad šią sukaktį ir lietuviai ir lenkai švęstų su gera nuotaika“, - vylėsi D. Tuskas.

Anot Lietuvos Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus, prieš dvi darbo dienas vienas tautinių mažumų įstatymo projektas buvo registruotas parlamente - tai vardų ir pavardžių rašymas oficialiuose dokumentuose. Premjeras vylėsi, kad jis bus priimtas jau šį, vėliausiai kitą mėnesį, tuo tarpu bendrą Tautinių mažumų įstatymą šiuo metu ruošia Vyriausybės sudaryta darbo grupė.

„Šiuo metu jis yra Vyriausybės kanceliarijoje, perėmė jį iš Kultūros ministerijos į savo dispoziciją, yra išplėsta darbo grupė, į ją įtraukti visų Lietuvos tautinių mažumų bendrijų nariai, pakviesti Mokslo akademijos atstovai, tikimės, kad projektas turėtų būti užbaigtas per šį mėnesį ir turėtų būti surasti kompromisai, dabar dėl trijų pozicijų yra nesutarimų, arba, švelniai pasakius, vyksta diskusija“, - teigė A. Butkevičius.