Taip teigia ikiteisminį tyrimą atlikę Vilniaus policijos ir prokuratūros pareigūnai – trečiadienį Vilniaus miesto apylinkės teismas atvertė kartą jau Lietuvoje dėl grasinimų nužudyti teisto R. Dattos baudžiamąją bylą.

Prokurorų surašytame kaltinamajame akte nurodyta, kad indas nuo 2012-ųjų lapkričio iki 2013-ųjų rugsėjo vidurio J. Sabatauskui, jo dukroms Julitai ir Birutei bei motinai Stanislavai mobiliuoju telefonu išsiuntė šimtus SMS žinučių, kuriose buvo grasinama susidorojimu. Be to, jis ištisai skambinėjo J. Sabatauskaitei, jos seseriai ir tėvams.

Pareigūnai išsiaiškino, kad bauginančio turinio SMS žinutes R. Datta siuntė būdamas ir Didžiojoje Britanijoje, ir Lietuvoje. „Linkiu tau numirti“, – vienoje žinutėje J. Sabatausko žmonai rašė jis. Kitose žinutėse jis grasino, jog papjaus, „gyvai sudegins“. „Tavo žmona neišvys dienos šviesos“, – vienoje SMS rašė R. Datta.

Viename Londono viešbutyje pardavimų įmonėms direktoriumi dirbantis R. Datta buvo sulaikytas praėjusių metų rugsėjo 22-ąją, kai iš Londono atskrido į Vilnių – jau tada policija buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl grasinimų nužudyti Seimo narį ir jo šeimos narius. R. Dattą pareigūnai rado viename Vilniaus viešbučių.

Sunkiais nusikaltimais keturiuose nusikalstamos veikos epizoduose kaltinamas R. Datta iki šiol yra laikomas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.

Apie šeimos dramą visuomenė neturi teisės žinoti

Trečiadienį R. Dattai iškeltą baudžiamąją bylą atvertusi teisėja Virginija Liudvinavičienė nusprendė, kad užsieniečiui pateikti kaltinimai bus nagrinėjami uždaruose posėdžiuose, nes visa bylos medžiaga išimtinai yra susijusi su J. Sabatausko ir jo šemos narių privačiu gyvenimu. Be to, teisėja pažymėjo, kad būtina apsaugoti ir mažametės J. Sabatauskaitės ir R.Dattos dukros teises – būtent kovodamas dėl mažametės dukros indas grasino Sabatauskams.

Surengti uždarą teismo procesą prašė nukentėjusiesiems Sabatauskams atstovaujanti advokatė. Šį prašymą palaikė ir prokurorė, ir kaltinamasis bei dvi jo gynėjos.

Trečiadienį vykusiame teismo posėdyje buvo apklaustas R. Datta – jis pripažino, kad siuntė grasinančias SMS žinutes bei nukentėjusiesiems skambino telefonu.

„Duodamas parodymus jis prisipažino ir gailisi, – po posėdžio sakė prokurorė Valentina Strokinienė. – Kaltinamasis aiškina, kad pagrindinė priežastis yra vaikas, bet, manau, ir neapykanta šeimai ir dar kas nors gali lemti kitus veiksmus. Jis nurodė, kad buvo piktas dėl to, jog jam duoda mažai laiko, jo nuomone, bendrauti čia su vaiku“.

Nukentėjusieji Sabatauskai teisme kol kas neapklausti – kai jie jautėsi sulaukę grasinimų, teismas išgirs balandžio 14-ąją. Iki to laiko R. Datta bus laikomas Lukiškėse, nors teismo ir prašė paleisti į laisvę.

„Nenoriu nieko komentuoti, nes tai susiję su mažamečiu vaiku – supraskite mane, viskas, ką jūs parašysite, parodysite, gali atsiliepti jo gyvenimui dabar ir ateityje, – bylos aplinkybių nebuvo linkęs komentuoti J. Sabatauskas. – Mes visiškai nenorime žaloti vaiko gyvenimo“.

R. Datta kartą jau buvo teistas Lietuvoje – jis Sabatauskams grasino perpjauti gerkles, nušauti, o po to – sudeginti. Ir tik todėl, kad socialdemokratas su savo žmona indui neleidžia matytis su vaiku, kurį augina jų dukra.

Teismas konstatavo, kad Indijos piliečio grasinimai nužudyti ir sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą galėjo būti realūs – už tai jam buvo skirta 40 MGL dydžio (5 200 litų) bauda.

Grasinimai skriejo ne tik į buvusios draugės, bet ir jos tėvo telefoną

Tąkart apie grasinimus išžudyti šeimą pirmoji policijai pranešė J. Sabatauskaitė – jauna moteris pareigūnams nurodė, kad Didžiojoje Britanijoje gyvenantis jos vaiko tėvas iš pradžių pokalbių metu, o vėliau ir siųsdamas SMS žinutes grasino susidoroti.

Grasinimų sulaukė ir S. Sabatauskienė, ir J. Sabatauskas – jam į Seimo nario numerį paskambinęs indas aiškino, kad atvykęs į Lietuvą visiems jiems perpjaus gerkles, o parlamentarą nušaus.

Be to, R. Datta pareiškė, kad po to visi J. Sabatausko šeimos nariai bus sudeginti.

Nuo indo dukters susilaukusi J. Sabatausko dukra pareigūnams prisipažino, kad dėl namuose patiriamo smurto buvo priversta su juo nutraukti santykius ir grįžti į Lietuvą. Tada jauna motina sulaukė grasinimų – buvęs sugyventinis aiškino, kad išžudys visą jos šeimą, o judviejų vaiką augins jo tėvai.

Po skyrybų R. Datta kelis kartus buvo atvykęs į Lietuvą – susitikimų metu jis vis kartodavo, kad J. Sabatauskaitė ir jos tėvai ilgai negyvens.

Indijos pilietis: nežinojau, kaip juos priversti mane suprasti

2012-ųjų spalio viduryje moteris ne juokais išsigando, kai buvęs draugas pareiškė, jog atvyks į Lietuvą ir savo grasinimus įvykdys. Apie tai pareigūnams pranešusi J. Sabatauskaitė prašė apsaugoti ne tik ją, bet ir jos tėvus. Indijos pilietis buvo sulaikytas, kai tik iš Londono atskrido į Vilnių.

Areštinėje 8 paras praleidęs R. Datta teisme elgėsi visai kitaip, nei bendraudamas su savo dukters motina. Vyras neslėpė, kad kad ne kartą skambino Sabatauskams – esą buvo labai nusiminęs, nes šie neleidžia jam matytis su savo dukra.

„Nežinojau, kaip juos priversti suprasti mane“, – tada sakė indas.

Vyras tikino, kad siųsdamas grasinančio pobūdžio SMS žinutes tikėjosi, jog buvusios draugės tėvai supras, jog klysta ir pakeis savo nuomonę.

Maždaug 9 mėnesius savo dukros nematęs užsienietis tikino, jog be savo mergaitės negali gyventi – esą motina ir seneliai su ja neleidžia pabendrauti net internetu.

„Tada Julitai parašiau, kad noriu, jog ji ir jos šeima numirtų, tačiau jų nužudyti ir perpjauti gerkles nenorėjau ir neketinau to daryti, – teisme sakė R. Datta. – Man labai gaila, kad taip pasielgiau – atsiprašau Julitos ir jos šeimos už savo veiksmus, prašau man atleisti, tai daugiau nepasikartos“.

J.Sabatauskas atsivėrė tylos siena: tai mūsų šeimos problema

Ir po šios bylos išnagrinėjimo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas J. Sabatauskas apie jo šeimą sukrėtusią dramą nebuvo linkęs kalbėti.

„Atleiskite, aš jums nieko nekomentuosiu, čia yra mano privataus gyvenimo dalis, nepaisant to, kad esu viešas asmuo, nieko nekomentuosiu šiuo klausimu, – sakė jis. – Tai yra mūsų šeimos problema, apie tai nenoriu kalbėti“.

Paklaustas, ar jaučiasi saugus, kai R. Datta yra laisvėje ir bet kada gali su jo šeima susisiekti, politikas sakė: „Pilnai suprantu jūsų klausimus, supraskite ir mane – tai labai jautrus klausimas mūsų šeimai, labai nenorėčiau apie tai kalbėti“, – sakė J. Sabatauskas.

Po to, kai DELFI publikavo straipsnį apie J. Sabatausko šeimos dramą, į redakciją kreipėsi R. Datta. Jis pareiškė, kad nori papasakoti apie savo pažintį su J. Sabatauskaite ir jos tėvais. Užsienietis labai išsamiai atsakė į visus pateiktus klausimus, tačiau prieš publikuojant straipsnį netikėtai persigalvojo – redakcijai pranešė, kad su J. Sabatauskaite ir jos šeima susitaikė, jam buvo pažadėta, jog jis galės kartu su ja leisti laiką.