„Amario bazė yra pasirengusi tapti Baltijos šalių oro policijos misijos nuolatine dalimi“, - pranešime spaudai teigė užsienio reikalų ministras Urmas Paetas, dalyvaujantis Aljanso ministrų susitikime.

Šiuo metu Baltijos šalių oro policijos misija vykdoma iš bazės Šiauliuose.

Iki balandžio pabaigos oro policijos misiją vykdančios Jungtinės Valstijos atsiuntė šešis papildomus F-15 naikintuvus, padidindamos kontingentą iki dešimties. Didžioji Britanija, Prancūzija, Danija taip pat pasiūlė papildomus naikintuvus, žiniasklaida praneša ir apie galimus papildomus lėktuvus iš Vokietijos ir Portugalijos.

Estija jau anksčiau siūlė, kad dalis oro policijos misijos nuo 2015 metų būtų vykdoma iš Amario bazės, bet Lietuva nepritarė tokiam siūlymui.

J. Olekas: pagrindinė NATO oro policijos bazė turėtų likti Lietuvoje

Pagrindinė NATO vykdomos Baltijos šalių oro policijos misijos bazė turėtų likti Šiauliuose, o Estijos pasiūlymas dislokuoti dalį naikintuvų Amario bazėje būtų svarstomas esant poreikiui, trečiadienį sakė Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Pasak jo, Lietuva neturėjo problemų priimti papildomus Jungtinių Valstijų naikintuvus, kurie kovo mėnesį atsiųsti į Lietuvą demonstruojant solidarumą po Rusijos agresijos Ukrainoje.

Juozas Olekas
„Šiaulių oro uostas išlieka pagrindine oro policijos baze. Dėl papildomų atskrendančių naikintuvų dislokavimo sprendimus priima atskrendanti šalis ir NATO štabo vadas, atsakingas už oro policijos vykdymą. JAV papildomi lėktuvai puikiai tilpo Šiauliuose“, - BNS sakė ministras.

„Visiems tinka mūsų bazė, jos įrengimas, aptarnavimas ir reagavimas laiku į iššūkius. Mano siūlymas yra tęsti šią dislokavimo vietą. Jei bus papildomi poreikiai, tai bus svarstoma“, - pridūrė J.Olekas.