Kiekvienas pretendentas į prezidento postą turėjo surinkti mažiausiai 20 tūkst. parašų. Šio barjero neįveikė Kristina Brazauskienė, Rolandas Paulauskas ir dar keli menkiau žinomi politinės arenos veikėjai ar politikos naujokai. L. Balsys Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pristatė iš viso 20 411 parašų, tačiau jų duomenis dar reikėjo patikrinti gyventojų registre bei įvertinti, ar tinkamai užpildyti parašų rinkimo lapai.

DELFI žiniomis, pirmadienį, dar nebaigus parašų tikrinimo procedūros, VRK jau turėjo informaciją, kad netinkamais derėtų laikyti maždaug 600 parašų. Be to, tarp L. Balsio parašų rinkimo lapų, anot DELFI šaltinių, įsimaišė ir lapai, kuriuose gyventojai pasirašė paremdami politiko vadovaujamos Lietuvos žaliųjų partijos siekį dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose.

VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė DELFI teigė, jog oficialios informacijos apie L. Balsio parašų patikrinimo rezultatus kol kas nėra. „Turėtume artimiausiomis dienomis žinoti rezultatus. (…) Kol kas dar anksti – dar tiktai plaukia ta informacija pas mus“, - kalbėjo L. Matjošaitytė.

Tuo tarpu L. Balsys DELFI patvirtino, kad jo VRK pristatyti parašai jau patikrinti, tačiau patikrinimo rezultatai Seimo nario dar nepasiekė.

„Rezultatų jie dar nepasakė. Bet kai jie paskelbs tą rezultatą, mes galėsime paprašyti paaiškinti. Ir mes galėsime ginčyti kiekvieną jų „išbrokuotą“ parašą. (…) Žiūrėsim. Sakė, jau jie yra patikrinti, bet rezultatų dar nežinome“, - kalbėjo parlamentaras.

Politikas patikino mėginsiąs apginti kiekvieną netinkamu pripažintą parašą.

Buvęs prezidentės patarėjas pabrėžia, esą partijos parašų rinkimo lapai tarp jo pristatytų dokumentų niekaip negalėjo įsimaišyti.

„Buvo po 2-3 kartus kievienas lapas peržiūrėtas. Nieko ten įmaišyta būti negali ir nėra. (…) Žaliųjų lapai? Mes jų iš viso neatidavę – dar renkame parašus. Negali taip būti“, - sakė L. Balsys.

Po L. Balsio, arčiausiai pavojingos ribos buvo kitas Seimo narys, iš konservatorių gretų su trenksmu pasitraukęs Naglis Puteikis. Jis VRK iš viso pristatė apie 26 tūkst. parašų. DELFI žiniomis, parašų tikrinimas šiam politikui didelės žalos nepadarė, ir galutinis parašų skaičius žemiau 20 tūkst. nekris.

Kandidatais jau oficialiai įregistruoti „darbietis“ Artūras Paulauskas ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis – jų parašų tikrinimo procedūra baigta dar praėjusią savaitę. D. Grybauskaitė ir socdemų kandidatas Zigmantas Balčytis 20 tūkst. kvotą viršijo daugiau nei trigubai, taigi jų patvirtinimas kandidatais tėra formalumas. Su didele atsarga parašų rinkimo normą įvykdė ir Vilniaus meras Artūras Zuokas bei valstiečių-žaliųjų kandidatas Bronis Ropė.